1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. liikennevalvonta

Henkilövahingot liikenteessä vähenivät alkuvuonna merkittävästi

Poliisin mukaan vähentyneet liikennemäärät, poliisin liikennevalvonta ja talvi ovat vaikuttaneet suotuisasti liikenneturvallisuustilanteeseen.

Liikennettä Satakunnan tammikuussa. Kuva: Silja Viitala / Yle

Kuluvan vuoden tammi-helmikuussa poliisin tietoon tulleet henkilövahinkoihin johtavat onnettomuudet samoin kuin kuolemat liikenteessä vähenivät ennakkotietojen mukaan noin kolmanneksella viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Liikenteessä loukkaantuneiden jalankulkijoiden ja henkilöauton matkustajien määrä väheni tammi-helmikuussa lähes puoleen viime vuodesta, kertoo poliisi. (siirryt toiseen palveluun)

– Jalankulkijoita menehtyi liikenteessä alkuvuonna vain yksi, mikä on aiempien vuosien vastaavia ajankohtia huomattavasti vähemmän. Henkilöauton matkustajana loukkaantuneita oli alkuvuonna 81, mikä on noin 53 prosenttia vuoden 2020 tammi-helmikuuta vähemmän, poliisin tietoanalyytikko Mika Sutela sanoo.

Liikennemäärät laskivat

Suotuisan liikenneturvallisuustilanteen taustalla ovat poliisin näkemyksen mukaan todennäköisesti muun muassa vähentyneet liikennemäärät, poliisin lisääntynyt liikennevalvonta ja verrattain talviset olosuhteet.

Väyläviraston liikenteen automaattisten mittauspisteiden pohjautuvan tiedon perusteella vuoden 2021 tammi-helmikuussa liikennemäärät olivat koko maassa keskimäärin karkeasti noin viidenneksen viime vuotta pienempiä.

Liikennevalvonta lisääntynyt

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Heikki Kallion mukaan poliisi kohdensi valvontaa tieliikenteeseen kuusi prosenttia edellisvuotta enemmän.

Vastaavasti automaattiseen nopeusvalvontaan käytettyjen työtuntien määrä väheni viitisen prosenttia viime vuodesta.

Ilmatieteen laitoksen tietoihin perustuen esimerkiksi Helsingissä, Jyväskylässä ja Rovaniemellä helmikuun keskilämpötila oli noin viidestä yhdeksään astetta matalampi kuin viime vuonna.

– Keliolosuhteet myös liikenteessä ovatkin nyt menneinä kuukausina olleet viime vuotta paljon talvisemmat ja ajoittain myös haasteellisemmat. Tämä vaikuttanee myös liikennemääriin ja ajonopeuksiin sekä myös loukkaantumisten vakavuuteen, Kallio sanoo.

Lue lisää:

Tutkimus: Etätyöskentely voi auttaa ilmastonmuutoksen torjunnassa – ilmastopaneelin puheenjohtaja pitää päästöjen mahdollista vähenemistä merkittävänä

Poliisi jakoi autoilijoille liikennevirhemaksuja turvavyön käyttämättä jättämisestä ja puhelimeen puhumisesta

Kännykkään puhuminen autoillessa näkyi Lapin poliisin tehovalvonnassa