Hyppää sisältöön

EU:lta satojen miljoonien tuet turpeen alasajon ongelmiin, joka tapahtuukin nyt odotettua nopeammin – yrittäjät ihmeissään: "Tämä tuli puskista"

Turvetuotantoa ajetaan maakunnissa alas odotettua nopeammin.

Turvetuotantoa ajetaan nyt alas huomattavasti odotettua nopeammin. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Turvetuotannon alasajo tapahtuu nyt huomattavasti odotettua nopeammin. Hallitus haluaa energiaturpeen tuotannon puolittuvan vuosikymmenen loppuun mennessä, mutta maakunnissa turvetuotantoa ajetaan alas jo paljon nopeammin.

Esimerkiksi Etelä-Karjalassa energiaturpeen tuotanto on Etelä-Karjalan maakuntaliiton mukaan jo puolittunut vuodesta 2018. Kymenlaaksossa tuotanto on Vapon arvion mukaan nykyään vain kolmannes parin vuoden takaisesta.

Turveyrittäjille nopea muutos on ollut ikävä yllätys.

– Tämä tuli kyllä puskista. Me ei olla päästy valmistautumaan yhtään tähän. Tänä talvena osa asiakkaista on jo puolittanut turpeen käytön, Kouvolan Haukkasuolla turvetuotantoa harjoittavan PJ-Turve Oy:n toimitusjohtaja Petri Jussila kertoo.

Petri Jussilan mukaan turpeen kysyntä on nyt kovassa laskussa. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Jussila arvioi oman yrityksensä kysynnän vähentyneen tähän mennessä noin kolmanneksella. Kovimman kysynnän laskun hän arvioi iskevän parin vuoden sisällä.

Nopea tahti aiheuttaa ongelmia

Turvetuottajille kymmenen vuoden siirtymäajan kutistuminen romahdusmaiseksi laskuksi parissa vuodessa aiheuttaa suuria ongelmia. Toimintaan pitää nyt tehdä suuria muutoksia paljon odotettua lyhyemmässä ajassa.

– Kymmenessä vuodessa turvetuotanto olisi ehtinyt vielä sopeutua uuteen tilanteeseen. Vanhat työmaat olisi ehditty käyttää loppuun avaamatta enää uusia. Nyt tilanne on aivan toinen, Jussila sanoo.

EU-rahasta tuskin apua turveyrittäjille

EU lievittää kivihiilestä ja turpeesta luopumisen haittavaikutuksia eri EU-maissa oikeudenmukaisen siirtymän eli JTF-rahaston avulla. Suomeen on tulossa tätä kautta seitsemän vuoden aikana vähintään 664 miljoonaa euroa, josta noin kolmannes on Suomen omaa rahaa.

14 maakunnassa laaditaan jo alueellisia siirtymäsuunnitelmia rahoituksen kohdentamisesta. Suunnitelmiin tutustunut turveyrittäjä Petri Jussila ei usko, että tukea tulee turveyrittäjille.

– Luulen, että turvetuottajat eivät saa senttiäkään siitä rahastosta. Meillehän ei jää mitään muuta kuin vanhat tuotantokentät, jotka muuttuvat arvottomiksi ja romuraudaksi muuttuvat tuotantokoneet, koska niitä ei voi mihinkään muuhun käyttää, Jussila sanoo.

Turvekoneet uhkaavat muuttua romuraudaksi, kun turvetuotantoa aletaan alas. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Rahojen käyttösuunnitelmia Etelä-Karjalassa laativan maaseutuasiamies Jari Lantan mukaan Jussilan arvio osuu suurin piirtein oikeaan.

– Esimerkiksi koneyrittäjille ei ole ainakaan näillä näkymin tulossa JTF-rahoitusta turvekoneiden käytöstä luopumiseen tai uusien käyttökohteiden etsimiseen.

Lantan mukaan suurin osa turvealan yrityksistä jääkin tuen ulkopuolelle.

– Niille yrityksille, jotka tästä nopeasta muutoksesta eniten kärsivät eli turveyrittäjät, lämpölaitokset ja puutarhat, rahasto ei tarjoa juuri muuta kuin pientä neuvontaa, opastusta ja siirtymistä uusille aloille, Lantta sanoo.

Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Maakunnissa haluttaisiin tukea yrityksiä

Maakuntien tukisuunnitelmia koordinoivan Pohjois-Karjalan liiton kehittämisjohtajan Risto Poutiaisen mukaan turvealalla toimivat yritykset voivat saada JTF-rahoitusta esimerkiksi yritystoiminnan muutokseen tarvittavaan koulutukseen.

Töitä turveyrittäjille saattaa tuoda myös turvesoiden ennallistaminen, johon myös voidaan myöntää JTF-rahoitusta.

Maakunnissa haluttaisiin kuitenkin tukea myös suoremmin turvealan yrityksiä nopeassa muutoksessa.

– Tämä on herättänyt ympäri maata keskustelua siitä, että millä tavalla pystyttäisiin tukemaan paremmin näitä yrityksiä, Poutiainen sanoo.

Poutiaisen mukaan tällä hetkellä ei ole esimerkiksi selvää, voidaanko tukea antaa lämpölaitosten laitteistojen muutoksiin, kun ne siirtyvät pois turpeen käytöstä.

EU-tuen lisäksi Suomi saattaa antaa kansallista tukea turvealan muutokseen. Ensi kuussa valmistuu kansallisen turvetyöryhmän selvitys, jossa voidaan esittää suorempaa kansallista tukea turvealan yrittäjille.

.
.