STUK antoi Olkiluoto 3:lle latausluvan – uuden ydinvoimalan käynnistys lähestyy

STUKin mukaan Olkiluoto 3 täyttää sille asetetut turvallisuusvaatimukset.

Kolmosreaktori Eurajoen Olkiluodossa. Kuva: Yle/Peter Petrelius

Säteilyturvakeskus on antanut Teollisuuden Voiman Olkiluoto 3 -ydinvoimalaitosyksikölle latausluvan. Tämä on merkittävä askel uuden ydinvoimalan käyttöönotossa.

STUKin mukaan Olkiluoto 3 täyttää sille asetetut turvallisuusvaatimukset ja sen turva- ja valmiusjärjestelyt ovat riittävät polttoaineen lataamiseksi reaktoriin.

STUKin mukaan myös ydinaseiden leviämisen estämiseksi tarpeellinen valvonta on järjestetty asianmukaisesti ja ydinlaitoksen haltijan vahingonkorvausvastuu ydinvahingon varalta on järjestetty siitä säädetyllä tavalla.

Polttoaineen lataus kestää viikon. Sen jälkeen laitosta aletaan testata.

– Viimeksi Suomessa on ollut tällainen tilanne vuonna 1979, kun Olkiluoto kakkonen valmistui ja saatiin käyttöön 1980, TVO:n toimitusjohtaja Jarmo Tanhua sanoo.

Kaupallinen käyttö helmikuussa 2022

Uuden yksikön käytön katsotaan alkavan ensimmäisestä polttoaineen latauksesta, minkä jälkeen se liitetään asteittain sähkön kantaverkkoon ja osaksi Suomen ja pohjoismaiden sähkömarkkinoita.

Laitoksen säännöllisen kaupallisen käytön on tarkoitus alkaa helmikuussa 2022. Valtakunnan verkkoon sähköä aletaan toimittaa jo syksyllä 2021.

– Kyllähän nyt tuntuu hyvältä. Tämä on osoitus siitä, että laitos on oleellisilta osiltaan valmis, toimitusjohtaja Tanhua toteaa.

Kolmosreaktorin valmistuminen Eurajoen Olkiluodossa on viivästynyt useasti yli vuosikymmenen ajan. Laitoksen piti alun perin valmistua jo vuonna 2009.

Olkiluoto 3 -projektin johtaja Jouni Silvennoinen kertoo, että laitoksen käyttöönotossa voi vielä tulla eteen teknisiä ongelmia, mutta niihin on varauduttu testeillä ja simulaatioilla.

Lintilä tyytyväinen

Olkiluodon valmistumisen viivästyminen johti viime vuosikymmenellä pitkään kiistaan korvauksista tilaajan eli TVO:n ja rakentamisesta vastaavan Areva-Siemens-yhteenliittymän välillä. Tämän päivän tiedotustilaisuudessa kiistat eivät näkyneet.

Arevan johtaja Thierry Le Mouroux kertoi pitävänsä erittäin tärkeänä, että voimalaitos on toimiva ja turvallinen. Myös valtiovalta on tyytyväinen tilanteeseen.

– Tarvitsemme runsaasti lisää puhdasta ja toimitusvarmaa sähköä, kun kotimainen teollisuus sähköistyy. Säteilyturvakeskuksen latauslupa Olkiluoto 3 -yksikölle on askel kohti mittavaa puhtaan sähkön tuotantoa, joka vähentää Suomen kasvihuonekaasupäästöjä arviolta useilla miljoonilla tonneilla. Samalla Suomen päästöttömän sähköntuotannon osuus nousee jo 90 prosenttiin, elinkeinoministeri Mika Lintilä sanoo.

Arvion mukaan Olkiluoto 3:n hinta on ollut kokonaisuudessaan noin 5,5 miljardia euroa.

Minkälaisia ajatuksia uutinen herättää? Aiheesta voi keskustella 26.3. kello 23.00 saakka.