Hyppää sisältöön

Moottorikelkkailijat maanomistajien riesana Lapissa

Lapin poliisista muistutetaan, että moottorikelkalla saa ajaa virallisilla moottorikelkkailureiteillä sekä kuntien ja Metsähallituksen ylläpitämillä moottorikelkkaurilla, ellei kyse ole omasta maa-alueesta.

Moottorikelkkailureitillä on noudatettava tieliikennelain määräyksiä, reitillä on oikeanpuoleinen liikenne. Kuva: Isto Janhunen / Yle

Moottorikelkkailijat ovat aiheuttaneet harmia Lapissa maanomistajille kelkkailemalla alueilla, joihin heillä ei ole ollut maanomistajien lupaa, tiedottaa Lapin poliisi.

Poliisista muistutetaankin, että virallisten kelkkareittien ulkopuolella liikkuessa tarvitaan aina maanomistajan tai moottorikelkkauran ylläpitäjän lupa. Kelkkailu luvattomalla alueella voi aiheuttaa merkittäviä tuhoja muun muassa taimikoille.

Poliisi muistuttaa kertaamaan sääntöjä

Moottorikelkalla saa siis ajaa virallisilla moottorikelkkailureiteillä sekä kuntien ja Metsähallituksen ylläpitämillä moottorikelkkaurilla, ellei kyse ole omasta maa-alueesta.

Lapin poliisi muistuttaa tiedotteessaan, että moottorikelkkailureitillä on noudatettava tieliikennelain määräyksiä, reitillä on oikeanpuoleinen liikenne. Maastossa liikkuessa tulee välttää vahingon ja haitan aiheuttamista luonnolle, muulle ympäristölle, kiinteistöille ja luontaiselinkeinolle. Asutukselle ja muulle ympäristölle ei tule myöskään aiheuttaa tarpeetonta häiriötä.

Poliisista muistutetaan myöskin, että moottorikelkalla saa ajaa 15 vuotta täyttänyt henkilö ja kuljettajalla tulee olla vähintään T-luokan ajokortti virallisella moottorikelkkareitillä, tietä ylitettäessä tai lain sallimissa erityisissä poikkeustilanteissa tiellä ajettaessa.

Moottorikelkalla saa kuljettaa henkilöitä vain rekisteriin merkityn määrän mukaisesti ja lasten kuljettamiseen on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Moottorikelkan kuljettajan ja matkustajan on myös käytettävä tyypiltään hyväksyttyä ja asianmukaisesti kiinnitettyä kypärää.

Moottorikelkan suurin sallittu nopeus maastossa maa-alueella on enintään 60 km/h, jääpeitteisellä vesialueella enintään 80 km/h ja kelkkareitillä 60 km/h.

Rattijuopumuksen raja on 0.5 promillea ja törkeän rattijuopumuksen raja on 1.2 promillea. Suositeltavaa on ajaa täysin selvinpäin.

.
.