1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kymenlaakso

Kymenlaaksossa on saatu tartuntoja rakennustyömailta – myös riski saada tartunta kuntosalilla on kasvanut

Eniten uusia tartuntoja on Kymenlaaksossa todettu viime aikoina nuorilla.

Herkemmin tartuttavat virusmuunnokset lisäävät riskiä saada tartunta kuntosalilla. Kuvituskuva. Kuva: Matti Myller / Yle

Koronavirustartuntoja on Kymenlaaksossa nyt eniten nuorilla aikuisilla.

Uusissa tartunnoissa korostuvat Kymsoten mukaan tällä hetkellä erityisesti 20–29-vuotiaat. Tartuntoja on todettu suhteellisen paljon myös 40–60-vuotiailla.

– Nuorimmat ryhmät näyttävät edelleen aika paljon seurustelevan keskenään ja tapaavan ystäviään vähän kauempanakin. On pidetty pieniä yksityisjuhliakin, joista on valitettavasti lähtenyt liikkeelle pieniä tartuntaketjuja, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa kertoo.

Sen sijaan iäkkäiden osuus koronatartunnoissa on laskussa.

– Ilmeisesti rokotusten ansiosta kaikkein vanhimpien osuus tartunnan saaneissa vähenee. Se on hyvä asia, koska heillä kaikkein suurin riski joutua sairaalahoitoon, Mäntymaa toteaa.

Kymenlaaksossa on tällä viikolla todettu 62 uutta koronatartuntaa. Korkein yksittäinen lukema on perjantailta, joilloin kerrottiin 18:sta uudesta tartunnasta.

Maakunta siirtyi keskiviikkona koronaepidemin vakavimmalle tasolle leviämisvaiheeseen.

Lue lisää: Kymenlaakso palaa takaisin koronaepidemian leviämisvaiheeseen – kuntosaleille ja kauppakeskuksille halutaan tiukemmat ohjeet

Tartuntoja rakennustyömailta

Uusissa tartunnoissa ovat Kymsoten mukaan korostuneet viime päivinä nuorten kokoontumisten lisäksi myös työpaikat.

Marja-Liisa Mäntymaa mainitsee esimerkiksi rakennustyömaat.

– Täällä Kymenlaaksossa on ollut rakennustyön tyyppisiä työpaikkatartuntoja tai kymenlaaksolaisia on käynyt töissä kauempana työpaikoilla, joissa on ollut tartuntoja.

Valtaosassa Kymenlaakson uusista tartunnoista epäillään virusmuunnosta. Lopullisia muunnoksen vahvistavia testejä ei Mäntymaan mukaan ole vielä tiedossa, mutta pääasiassa tartunnat ovat hänen mukaansa niin sanottua brittivarianttia.

Virusmuunnokset lisäävät Kymsoten mukaan riskiä saada tartunta alueella.

– Se näkyy siinä, että on ollut tapauksia kuntosaleilla. On useampi kuntosali, joissa on asioitu tartuttavana ja on ollut mahdollista altistua. On ainakin yksi pieni tartuntaketju, jossa yhdistävä tekijä näyttää olevan kuntosali, Mäntymaa selvittää.

Ikääntyneillä vähemmän tartuntoja

Tartuntoja on Marja-Liisa Mäntymaan mukaan todettu eri puolilla maakuntaa suhteessa väestömäärään.

Eniten tartuntoja on todettu Kouvolassa, jossa on myös eniten asukkaita. Tartuntoja on todettu myös pienemmissä kunnissa Virolahdella, Miehikkälässä ja Pyhtäällä.

Myös sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä on ollut nousussa. Tällä hetkellä sairaalahoidossa on kahdeksan koronapotilasta.

Tehohoidossa on kaksi muualta tuotua potilasta. Kymenlaaksolaisia ei ole tehohoidossa.

– Todennäköistä on, että jos tapausmäärät jatkavat kasvuaan tätä vauhtia, heitäkin tulee, Mäntymaa sanoo.

Sairaalahoitoon joudutaan yleensä 7–10 päivää tartunnan toteamisesta.

Ruokailutauot riskitilanne

Johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa toivoo, että kymenlaaksolaiset nauttisivat liikunnasta ulkona ja myös tapaisivat mieluummin ulkona kuin sisällä.

– Viatonkin kahvittelu riittää tartuntaan, jos kaveri on tartuttavassa vaiheessa.

Lisäksi Mäntymaa toivoo, että ihmiset tekisivät mahdollisuuksien mukaan etätöitä, käyttäisivät maskia ja huolehtisivat turvaväleistä myös työpaikoilla. Maskia kannattaisi Mäntymaan mukaan pitää työpaikoilla myös ulkona, kun läsnä on paljon väkeä.

– Maskin käytössä riskikohta ovat yleensä ruokailutauot. Kun syödään ja juodaan, maskia ei voi pitää. Siinä on riskitilanne, jos silloin ei huolehdita turvaväleistä, Mäntymaa muistuttaa.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kymenlaaksosta.

Lisää Kymenlaakson uutisia myös Yle Areenassa: katsele, kuuntele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.