Hyppää sisältöön

Koronavuosi näyttää lisänneen rattiraivoa Virossa – pahin tapaus kärjistyi kahden ihmisen murhaan

Arkea maailmalta: En ole koskaan aiemmin kokenut vastaavaa liikenneraivoa etelänaapurissa, kirjoittaa Ylen Viron-toimittaja Rain Kooli.

Ylen Viron-toimittaja Rain Kooli Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

TALLINNA Ajelin viime joulukuussa Tallinnassa Lasnamäen kaupunginosaa halkovaa Laagnantietä. Siellä on seitsemänkympin rajoitus, mutta siitä huolimatta jostakin ilmestyi ohjus.

Kuljettaja kaahasi ohi ja kiilasi eteen kylkikosketuksen niukasti välttäen. Väläytin valoja. Siitä se ilo sitten irtosi.

Kaveri iski jarrut pohjaan kesken iltapimeyttä ja vilkasta liikennettä. Olin hidastanut jo sen verran, että ehdin pysähtyä. Kun lähdin varovasti liikkeelle, auto vaihtoikin kaistaa, asettautui aivan kiinni takapuskuriin ja iski kaukovalot päälle.

Siinä sitä mentiin muutama kilometri. Välillä kuski kurvasi viereiselle kaistalle aivan kiinni kylkeen. Sanoja en lasin läpi erottanut, mutta suu oli vääntynyt huutoon ja kädet viuhtoivat kansainvälisiä ja kansallisia käsimerkkejä.

Lopulta raivopää luovutti ja kääntyi pois väylältä.

Olen ajanut Virossa reilun parinkymmenen vuoden ajan enkä ole koskaan törmännyt mihinkään vastaavaan.

Pidin sitä yksittäistapauksena, kunnes samankaltainen tilanne toistui vain muutamaa päivää myöhemmin kaupungin toisella laidalla keskellä kirkasta päivää. Siitä lähtien eli vain muutamassa kuukaudessa kokemuksia rattiraivosta on kerääntynyt jo kymmenkunta.

Kuvio on yleensä samanlainen: kun ajaa rajoitusten mukaan ja muitakin liikennesääntöjä noudattaen, joku niin sanotusti polttaa käämit. Seurauksena on peilejä ja peltejä hipovia ohituksia, huutoa ja nyrkinpuintia.

En ole kokemuksineni yksin. Yleinen liikennekäyttäytyminen näyttää Virossa huonontuneen ja holtittomuus lisääntyneen myös tilastojen valossa (siirryt toiseen palveluun).

Liikennekuolemien määrä kääntyi viime vuonna taas 15 prosentin kasvuun. Rattijuopumusten määrä hilautui ylöspäin. Huumepöllyssä ajaminen lisääntyi jopa 24 prosenttia.

Erityisen rajusti kasvoi ylinopeuksien määrä. Alle 20 kilometriä tunnissa ylinopeutta ajaneita kirjattiin 40 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Ja tämä kaikki koronavuonna, jolloin liikennemäärät laskivat arviolta kolmanneksella.

Viime kesäkuussa, kolme kuukautta koronaepidemian alkamisen ja vain pari viikkoa poikkeustilan päättymisen jälkeen Virossa tapahtui myös lähihistorian traagisin liikennepako (siirryt toiseen palveluun).

Länsi-Virossa Lihulan huoltoasemalla autoja vaurioittanut ja huoltoaseman seinään ajanut rattijuoppo ampui pakomatkallaan kaksi ihmistä ja haavoitti kolmea, joista kaksi oli pikkulapsia. Lisäksi 32-vuotias mies osui yhtä häntä piirittäneistä poliiseista kypärään.

Lihulan ampujaa viedään oikeuteen 8. kesäkuuta 2020. Kuva: Verner Vilgas / ERR

Juhannuksen alla Virossa tehtiin toinenkin runsaasti huomiota saanut liikennerikos (siirryt toiseen palveluun). Tallinnassa jopa 200 kilometrin tuntinopeudella kaahannut kuljettaja rinnakkaisessa autossa ajaneine kavereineen aiheutti kahden ihmisen kuoleman ja yhteensä neljän loukkaantumisen.

Koronaepidemian suoranaista yhteyttä liikennekäyttäytymiseen ei ole Virossa tutkittu, mutta yleisesti ottaen koronavuosi on pannut virolaiset psyykkisesti koville.

Pohjois-Viron keskussairaalan psykiatrien mukaan mielenterveyden häiriöistä kärsivien ihmisten määrä näyttää lisääntyvän varsinkin koronarajoitusten aikaan (siirryt toiseen palveluun).

Viron terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksen mukaan noin kuusikymmentä prosenttia virolaisista koki stressiä ja levottomuutta. Ja tuo tutkimus tehtiin viime kesänä, jolloin elämä oli vaihteeksi aika huoletonta.

Nyt korona jyllää maassa ennätystahtia ja aina vain tiukentuneet rajoitukset ovat voimassa neljättä kuukautta.

Taidanpa varmuuden vuoksi kävellä kauppaan.

.
.