Hyppää sisältöön

Etätyö lisää edelleen liikennettä mobiiliverkossa – omaa nettiyhteyttä voi usein kohentaa kotikonstein

Liikenne Suomen mobiiliverkoissa kasvaa noin 40 prosentin tahdilla koronaa edeltäviin kuukausiin verrattuna.

Antenniasentaja Tuomas Tarkiainen mittaa parhaan signaalin eri tukiasemien joukosta. Kuva: Petri Vironen / Yle

Vuosi sitten lähes miljoona suomalaista siirtyi muutaman päivän varoitusajalla etätöihin. Se lisäsi hurjasti liikennettä mobiiliverkoissa eri puolella Suomea, sillä moni vetäytyi töihin vapaa-ajan asunnolleen.

Mobiiliverkkojen ja käyttäjienkin kannalta etätyöbuumi osui hyvään saumaan. 4G -verkko on juuri rakennettu peittämään koko Suomen.

Etätyö toi lisää liikennettä keskelle päivää, jolloin tiedon valtatiellä on hiljaisempaa. Verkon ruuhkahuippu ajoittuu edelleen iltaan, jolloin ihmiset ovat vapaa-ajallaan verkon palveluiden ääressä.

– Verkkojen keston kannalta olennaisia ovat ruuhkapiikit, jotka eivät ole niinkään kasvaneet. Liikenteen kasvu on syntynyt siitä, että työ-, opiskelu- ja viihdeliikenne on jakautunut laveammin vuorokauden tunneille, Telian verkoista vastaava johtaja Sami Siiki sanoo.

Kapasiteetin lisäys käy helposti

Traficomin tilastot syksyltä osoittavat, että mobiiliverkon liikenne kasvoi lähes 40 prosenttia edellisvuosien jälkipuoliskoon verrattuna.

Myös alkuvuoden kuukausina kasvu on ollut samaa luokkaa. Operaattorit vakuuttavat, että mobiiliverkossa riittää tilaa kasvaneelle liikenteelle.

Elisan liiketoimintajohtaja Juha Laukkanen muistuttaa, että mobiiliverkkoon rakennettu jo alun perin ylikapasiteettia.

– Lisäksi voimme varsin helposti ja kustannustehokkaasti myös lisätä kapasiteettia nykyisten mastojen yhteyteen. Näin on tehtykin siellä, missä on havaittu paljon liikenteen kasvua, Juha Laukkanen Juha Laukkanen sanoo.

Mobiiliverkoissa etätyö näkyy lisääntyneenä liikenteenä eri vuorokaudenaikoina.

– Dataliikenne lähtee kasvuun jo aamusta. Samalla alueellinen kuormitus on muuttunut, kun verkkoa käytetään osin eri paikoista, Telian Sami Siiki sanoo.

Liikenneruuhkia tuo myös suoratoistopalveluiden kasvanut käyttö. Kun perheet pysyvät kotona, Yle Areena, Netflix, CMore ja uudet tulokkaat pyörivät tiuhaan tahtiin.

Suurimmat ruuhkat mobiiliverkoissa ovat edelleen klo 20-23.

Myös DNA:n havainnot liikenteen kasvusta on samanlaisia.

– Yleisesti ottaen verkot ovat kestäneet hyvin liikenteen kasvun, mutta kapasiteettia joudutaan jatkuvasti lisäämään eri puolilla Suomea yksittäisiin kohteisiin. Siten 5G-verkon rakentamiselle onkin ollut tilausta erityisesti kotien laajakaistakäyttöön, sanoo DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari.

Kotikonsteista apua omaan yhteyteen

Joskus verkkoyhteys kuitenkin tökkii tai hidastelee. Kasvava käyttäjä- ja liikennemäärä voi kaventaa yksittäisen käyttäjän käytössä olevaa kaistaa. Myös käyttöpaikan sijainti suhteessa tukiasemiin vaikuttaa yhteysnopeuteen, samoin käytössä oleva liittymä tai reititin.

– Esimerkiksi vanhempi reititin ei pysty saamaan täyttä hyötyä tarjolla olevasta kapasiteetista. Niissäkin on tekniikka kehittynyt. Ja tietysti reitittimen sijainti rakennuksessa on tärkeää, Elisan liiketoimintajohtaja Juha Laukkanen vinkkaa.

Myös Etelä-Savon Antenniasennuksen yrittäjä Tuomas Tarkiainen antaa varsin hyvän arvosanan nykyisille mobiiliyhteyksillä. Tarkiainen on työskennellyt verkkojen parissa lähes parikymmentä vuotta.

– 4G -verkon tulo oli aivan ratkaiseva meidän maakunnassa. Verkko on pääsääntöisesti hyvä, mutta operaattorikohtaisia eroja on. Toki nopeampia yhteyksiä saisi olla tarjolla, Tarkiainen sanoo.

Antenniasentajan mukaan varsin usein ongelma liittyy vapaa-ajan asunnon yhteyteen.

– Lähistöllä voi olla useampia tukiasemia, joiden välillä reititin vatkaa hakiessaan parasta mahdollista yhteyttä. Silloin avuksi voi olla lisäantenni, jolla paras signaali saadaan lukittua. Operaattoreille voisi laittaa terveiset, että hieman nopeampia yhteyksiä monissa paikoissa tarvittaisiin.

.
.