Hyppää sisältöön

Venäjän viime vuosi oli ennätyslämmin ja lämpeneminen on paljon nopeampaa kuin maapallolla keskimäärin

Siperian pohjoispuolitse kulkeva merireitti oli viime kesän lopulla täysin jäätön.

Pietarilaismies kävi uimassa Nevajoessa maaliskuussa 2020. Kuva: Anatoli Maltsev / EPA

Venäjällä viime vuosi oli mittaushistorian lämpimin. Venäjällä on pidetty vertailukelpoisia säätilastoja 1800-luvun lopulta lähtien.

Ennätyksestä kertovat Venäjän ilmaston ja ympäristön tilaa seuraava laitos Rosgidromet (siirryt toiseen palveluun) sekä yhdysvaltalainen tiedelehti Proceedings of the National Academy of Sciences (siirryt toiseen palveluun).

Venäjän keskimääräiset lämpötilat olivat enemmän kuin asteen korkeammat verrattuna edelliseen ennätysvuoteen 2007. Pitkän ajan keskiarvolämpötilat ylittyivät 3,22 asteella.

Shortseihin pukeutunut katumyyjä helteisessä Moskovassa heinäkuussa 2020. Kuva: Juri Kochetkov / EPA

Vuosi 2020 oli maailmanlaajuisestikin lähes ennätyksellisen lämmin. Rosgidrometin mukaan Venäjän ilmasto kuitenkin lämpenee huomattavasti nopeammin kuin maapallo keskimäärin.

Maapallon keskimääräinen lämpeneminen on edennyt vuoden 1981 jälkeen 0,18 astetta vuosikymmenessä, kertoo Yhdysvaltain meri- ja ilmastohallinto NOAA (siirryt toiseen palveluun). Venäjällä lämpötilat ovat Rosgidrometin mukaan nousseet vuosien 1976 – 2020 aikana peräti 0,51 astetta vuosikymmenessä.

Venäjällä rikottiin viime vuonna paljon lämpöennätyksiä. Yksi ennätys rikottiin kesäkuussa Verhojanskissa, missä lämpötila nousi 38 asteeseen. Kyseessä on korkein koskaan mitattu lämpötila napapiirin pohjoispuolella.

Venäjän merialueilla jääpeite oli kesän lopussa ennätyksellisen pieni ja jään paksuus vain yksi viides- tai seitsemäsosa 1980-luvun keskimääräisistä paksuuksista.

Euroopan ja Aasian välinen, Siperian pohjoispuolitse kulkeva koillisväylä oli kesän lopulla täysin jäätön. Merialue on sulanut nopeasti, sillä vielä muutama vuosi sitten jäätä oli kesäaikaankin niin paljon, etteivät rahtilaivat uskaltaneet käyttää koillisväylää.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on iloinnut koillisväylän avautumisesta, koska se helpottaa rahtiliikennettä. Ilmastotutkijat eivät ole asiasta iloisia, sillä he pelkäävät lämpenevän ilmaston aiheuttavan Venäjälle valtavia ongelmia.

Ihmiset suojautuvat vesisateelta Krasnojarskissa helmikuussa 2020, kun lämpötila oli noussut ennätykselliseen 5,7 asteeseen. Kuva: Kirill Kukhmar / Getty Images

Ikirouta on kattanut kaksi kolmasosaa Venäjän pinta-alasta, mutta routa on nyt alkanut sulaa kiihtyvään tahtiin. Sulava routa päästää ilmakehään suuret määrät ilmastoa entisestään lämmittävää metaania.

Huomattava osa Siperian infrastruktuurista on rakennettu suoraan ikiroudan päälle. Jos tämä perusta alkaa nyt pettää, edessä on valtava korjausurakka.

Venäjää uhkaavat myös entistä suuremmat metsäpalot ja tulvat. Lisäksi lämpenevä ilmasto on tuomassa Venäjälle erilaisia vieraslajeja, joiden vaikutusta maan luontoon on vaikea ennakoida.

.
.