Hyppää sisältöön

Tuore kuntotutkimus: Hämeenlinnan jäähallin betoniperustukset ovat kunnossa – ilman korjauksia halli ei silti selviä

Hämeenlinnan jäähallilla tehdään kunnostuksia jo kesän aikana.

Hämeenlinnan jäähallin rakenteet ovat kunnossa. Joitakin korjauksia on silti tehtävä. Halli ei ole ainakaan rakenteidensa puolesta tullut tiensä päähän. Kuva: Dani Branthin / Yle

Hämeenlinnan Liikuntahallit Oy:n toimitusjohtaja Tuire Pöyhiä on huojentunut. Jäähallin kantavien rakenteiden ja liimapuukaarien kuntotutkimuksen tulos kertoo, että halli on käyttökunnossa. Betoniperustusten kunto on hyvä.

– Kun vanhaa rakennusta lähdetään tutkimaan, usein löytyy paljonkin asioita, jotka pitää korjata. Oikeastaan olin aika yllättynyt, että mitään massiivista ongelmaa ei ollut havaittavissa.

Katon mikrobitutkimus antoi myös puhtaat paperit. Katto toimii rakennusfysikaalisesti oikein, eikä mikrobeista ole haittaa sisäilmalle.

Jäähallista löytyi myös korjattavaa

Jäähallissa kunnostusta vaativat selvityksen mukaan liimapuukaarien alapäiden halkeamat. Niitä korjataan sekä injektoimalla että jäykistävää terästuentaa muuttamalla.

Myös pohjoispäädyn seisomakatsomon eli G-katsomon turvallisuus on selvitettävä ja tehtävä tarpeelliset korjaukset. Katsomon rakenteissa havaittiin taipumia.

Molempien osalta korjauksia tehdään jo kesän aikana. Seuraavan kolmen vuoden aikana on uusittava myös jäähallin harjunpuoleisen maanpaineseinän suojarakenteet.

Nyt valmistunut selvitys ei koskenut talotekniikkaa eli lämpöä, vettä, sähköä tai ilmanvaihtoa. Tämä selvitys on tehtävä seuraavaksi. Pöyhiä muistuttaa, että korjausten ja selvitysten lisäksi on pohdittava hallin toiminnallisuutta.

"Pystymme täällä edelleen pelaamaan"

Hämeenlinnan jäähalli on valmistunut vuonna 1979, kun tekojää katettiin. HPK Liiga Oyn toimitusjohtaja Antti Toivanen sanoo, että jäähallin kuntotutkimukset tuloksineen tuovat lisää vaihtoehtoja pöytään, jossa keskustellaan jäähallin tulevaisuudesta.

Tapetilla on ollut myös uuden monitoimiareenan rakentaminen Hämeensaareen. Ilmassa leijuu vielä monia avoinna olevia kysymyksiä. Monitoimiareenan rakentaminen ei ole ainakaan toistaiseksi saanut kaupungissa laajaa kannatusta.

– Kyllä me pystymme täällä edelleen pelaamaan, Toivanen viittaa nykyiseen halliin.

Toimitusjohtaja kuitenkin huomauttaa, että ottelutapahtuma kehittyy koko ajan. Samalla vaatimustaso nousee.

Vanhaa hallia on remontoitu usein ja onnistuneita ratkaisuja on tehty, arvioi Toivanen. Hän kuitenkin huomauttaa, että uudistuksia ja remontteja tarvitaan myös jatkossa, jos jääkiekkoa halutaan pelata edelleen nykyisessä hallissa.

.
.