1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Kemijärven koronatartunnoissa yllätyslöytö: näytteistä löytyi tunnistamaton virusmuunnos

Näytteet tutkittiin brittiläisen, brasilialaisen ja eteläafrikkalaisen variantin varalta, mutta mistään näistä ei ole kysymys.

Noin 350 ihmistä on karanteenissa Kemijärvellä. Kuva: Jarmo Honkanen / Yle

Kemijärven koronaviruksessa on kyse virusmuunnoksesta, jota ei vielä tunnisteta. Positiivisia virusnäytteitä tutkittiin Vitalab-laboratoriossa Helsingissä nopeutetussa sekvenssoinnissa, joka tunnistaa kolme varianttia: brittiläisen, brasilialaisen ja eteläafrikkalaisen.

– Tutkimuksessa selvisi, että kyse on virusmuunnoksesta, mutta kyseessä ei ole mikään näistä kolmesta. Näytteet menevät vielä koko genomin sekvenssointiin, Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas sanoo.

Broaksen mukaan tuloksen saamiseen voi mennä kaksikin viikkoa.

Koronaviruksesta tunnetaan lukemattomia muunnoksia, mutta useimmat niistä eivät toiminnallisesti poikkea toisistaan. Nimettyjä virusmuunnoksia on muutamia, joista tunnetuimpia ovat Brasilian, Britannian ja Etelä-Afrikan variantit.

Kemijärvellä levisi viime viikon lopulta alkaen nopeasti koronavirusta. Maanantaihin mennessä tartuntoja oli todettu kahdeksan. Niiden takia noin 350 ihmistä asetettiin karanteeniin kaupungissa.

Lue uusimmat tiedot Lapin koronatilanteesta tästä artikkelista. Tuoreimmat tiedot koko maan koronatilanteesta löydät täältä.