1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Etelä-Saimaa: Lappeenrantaan harkitaan liikkumisrajoituksia

Koronavirustartuntojen määrä on kasvanut Lappeenrannassa voimakkaasti viime viikkoina. Eksoten huolena on erityisesti tehohoidon riittävyys.

Koronavirustilanne on heikentynyt niin voimakkaasti, että Lappeenrantaan harkitaan liikkumisrajoituksia. Kuva Kauppakadulta. Kuva: Kare Lehtonen/Yle

Lappeenrannassa saatetaan tarvita liikkumisrajoituksia heikentyneen koronavirustilanteen takia.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten terveys- ja vanhustenpalvelujen johtaja Tuula Karhula kertoo Etelä-Saimaalle (siirryt toiseen palveluun) pyytäneensä Terveyden ja hyvinvoinnin laitosta (THL) huomioimaan Lappeenrannan tilanteen, jos ja kun asetusta liikkumisrajoituksista tehdään.

Koronavirustartuntojen määrä on viime viikkoina noussut voimakkaasti Etelä-Karjalassa ja erityisesti Lappeenrannassa.

Hallitus antoi torstaina eduskunnalle esityksen liikkumisen ja lähikontaktien väliaikaisesta rajoittamisesta pahimmilla epidemia-alueilla.

Huoli tehohoidon riittävyydestä

Valtioneuvoston mukaan (siirryt toiseen palveluun) liikkumisrajoitusten tarpeellisuutta arvioitaisiin koronavirustartuntojen määrän ilmaantuvuudella ja kehityssuunnalla, tartuntalähteiden selvittämisen onnistumisella sekä ennusteella sairaala- ja tehohoidon tulevasta tarpeesta.

Liikkumisrajoitusten käyttöön ottamisessa arvioitaisiin myös sitä, mikä on kunnan väestötiheys ja asema jonkin asiointi- ja työssäkäyntialueen osana.

Kokonaisarviossa otetaan huomioon THL:n asiantuntija-arvio.

Etelä-Karjalassa on huolena erityisesti tehohoidon riittävyys. Eksote kertoi maanantaina, että keskussairaala on tällä hetkellä poikkeuksellisen kuormittunut. Tehohoitopotilaita on jouduttu viemään Etelä-Karjalasta muun muassa Jyväskylään.

– Nimenomaan tämän tehohoitoperusteen osalta olen tuonut huoleni esille, Karhula sanoo Etelä-Saimaalle.

Liikkumisrajoitukset kolmeksi viikoksi kerrallaan

Hallitus pyrkii saamaan rajoitukset mahdollistavan lain voimaan "mahdollisimman pian" ja se pysyisi voimassa esityksen mukaan 14. toukokuuta saakka.

Varsinaisista liikkumisrajoituksista säädettäisiin kuitenkin vain kolmeksi viikoksi kerrallaan.

Lue täältä, millä perusteilla kotoa saisi poistua, mikäli liikkumisrajoitukset tulisivat voimaan.