1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Puoli seitsemän

“Maailman nuorin vauvasijoittaja” – Natalia Salmela haluaa opettaa lapselleen vastuullista rahankäyttöä

Suosittu bloggaaja kannustaa aktiiviseen sijoittamiseen.

Puoli seitsemän
Natalia Salmelan lapsi on "maailman nuorin vauvasijoittaja"
Natalia Salmelan lapsi on "maailman nuorin vauvasijoittaja"

– Benkku, maailman nuorin vauvasijoittaja.

Näin Natalia Salmela kuvailee nyt seitsemän kuukauden ikäistä lastaan naurahtaen. Suosittua White Trash Disease -blogia pitävä yrittäjä vieraili Puoli seitsemän -ohjelman rahaviikolla puhumassa muun muassa rahasta ja sijoittamisesta.

Salmela kuvailee itseään hajauttavaksi ja riskejä karttavaksi sijoittajaksi. Hän puhuu mielellään myös aktiivisen sijoittamisen puolesta.

– Aktiivinen sijoittaminen on sitä, että koko ajan teet sijoituksillesi jotain. Joko osakemarkkinoilla itse sijoitat ja tsekkailet yrityksiä ja mietit, mihin haluat sijoittaa. Tai sitten vaikka asuntomarkkinoilla etsit niitä kohteita ja ostat niitä. Tai remontoit niitä ja sitä kautta saat arvonnousua sijoituksillesi.

Tällä hetkellä Salmela sijoittaa pääasiassa asuntoihin. Hän haluaa opettaa sijoittamista myös lapselleen ja samalla turvata hänen tulevaisuuttaan taloudellisesti.

– Benkkukin hajauttaa. Tällä hetkellä Benkku sijoittaa rahastoihin ja sitten myös asuntoihin. Toki minä saatan hieman auttaa häntä.

Salmela arvelee, että hän haluaa kompensoida jotain sellaista, mitä ei itse nuorempana saanut. Hän muistelee lähteneensä omien vanhempiensa luota lähinnä vaatteidensa kanssa. Paistinpannut ja kattilat hän tosin sai vanhemmiltaan lahjaksi uuteen kotiin.

– Mutta ei minulla ollut mitään säästöjä tai sijoitussalkkua. Ajattelin, että nyt vedetään toiseen ääripäähän, kun se lapsi muuttaa oman kultalusikkansa, jonkin rahastosalkun ja sijoitusasunnon, kanssa.

Salmela painottaa, että hän haluaisi opettaa lapselleen myös vastuullisen rahankäytön ja työnteon merkityksen.

– Koen, että oma salaisuuteni vaurastumiseen on ollut tosi ahkera työnteko. Olen yli kymmenen vuotta tehnyt kahta duunia päällekkäin, 60-80-tuntista työviikkoa ennen kuin jäin vanhempainvapaalle.

Olennaista on Salmelan mielestä myös se, miten rahaa käyttää.

– En missään tapauksessa halua, että lapseni ottaa kaikki sijoituksensa ja lähtee heti rilluttelemaan ja humputtelemaan niillä rahoillaan. Toivottavasti siinä vaiheessa kasvatus on tuottanut tulosta ja jotain järkeä löytyy päästä, että mitä niillä rahoilla kannattaa tehdä.

Katso Natalia Salmelan koko haastattelu Yle Areenassa:

Lue seuraavaksi