1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Suezin kanava

Atrian sianlihat jämähtivät Suezin kanavaan

Laivakonteissa on yhteensä neljä miljoonaa kiloa sianlihaa matkalla Aasian markkinoille. Tulpan aiheutti jättialuksen kääntyminen kanavassa poikittain.

Suezin kanava
Porsaanliha-kyltti.
Atrian Nurmon tehtaalta Aasian markkinoille on matkalla laivoissa 200 kontillista lihaa, ja lastausta odottaa 50 konttia. Kuvituskuva.Stefan Härus / Yle

Suezin kanavassa rahtilaivat ovat jumiutuneet paikalleen ja jättialusta yritetään parhaillaan irrottaa. Atrian Nurmon tehtaalta Aasian markkinoille on matkalla laivoissa 200 kontillista lihaa, ja lastausta odottaa 50 konttia.

– Yllätykset ovat näköjään mahdollisia ja varsinkin semmoset, joita ei ikinä voisi kuvitella, että jättimäinen konttilaiva kääntyy poikittain. Ihmeellisiä asioita voi sattua maailman yhdessä tärkeässä logistiikkapaikassa, sanoo Atrian toimitusjohtaja Juha Gröhn.

Gröhn uskoo että laiva saadaan käännettyä ja pakastetut lihat perille. Suurinta harmia aiheuttaa aikataulu. Lihat ovat matkalla Kiinaan, Etelä-Koreaan ja Japaniin.

– Konteissa on -20 astetta pakkasta, ja ne vaativat polttoainetta kylmäkoneisiin. Kyllä laivoissa sitä riittää. On vielä kaukainen ajatus, että kontit alkaisivat sulaa. Tämä vain häiritsee, koska tuotteiden pitäisi olla määräaikaan mennessä perillä. Ei tästä ole tulossa tällä hetkellä suoria vahinkoja taloudellisesti, sanoo Juha Gröhn.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Maaseudun Tulevaisuus.

Lue myös:

Suezin kanavalla on laivajonossa ainakin 20 karjaa kuljettavaa alusta

Suezin kanavan tukkeutuminen tuntuu Suomessa asti – vaikutuksia rahtikustannuksiin, tuotteiden hintoihin, saatavuuteen ja jopa konttipulaan

Maailman suurimpiin kuuluva konttialus on tukkinut Suezin kanavan – siirto-operaatio käynnissä

Lue seuraavaksi