Hyppää sisältöön

Presidentti Niinistö HS:ssa: Huippukokous Helsingissä Etykin hengessä voisi parantaa suurvaltojen keskusteluyhteyttä

Presidentin mukaan tilaisuus uuden huippukokouksen järjestämiselle voisi olla esimerkiksi vuonna 2025, kun Ety-kokouksesta tulee kuluneeksi 50 vuotta.

Niinistön mukaan kokouksesta olisi hyötyä paitsi ilmastoasioissa myös alueen sotilaallisten jännitteiden purkamisessa Kuva: Matti Porre / Tasavallan presidentin kanslia

Presidentti Sauli Niinistö ehdottaa Helsinkiin huippukokousta Etykin turvallisuuskokouksen hengessä. Niinistö kirjoittaa asiasta Helsingin Sanomien Vieraskynä-artikkelissa (siirryt toiseen palveluun).

Niinistö nostaa kirjoituksessa esiin ehdotuksensa arktisen alueen huippukokouksesta. Presidentin mukaan kokouksesta olisi hyötyä paitsi ilmastoasioissa myös alueen sotilaallisten jännitteiden purkamisessa. Niinistö kirjoittaa todenneensa aiemminkin, että arktinen kokonaisuus on riittävän viileä keskustelulle kuumemmissakin tunnelmissa.

Niinistön mukaan suurvaltapolitiikassa uutta on nyt käänteiden nopeus ja kielen kovuus. Ulospäin näyttää usein siltä, että keskusteluissa vain riidellään, hän kirjoittaa ja vertaa tilannetta kansalaiskeskusteluissa "tutuksi tulleeseen kurimukseen":

– Kierrosten kasvaessa kovien puheiden kierre syvenee ja vauhti käy vaaralliseksi. Näin ei valtiollisissa suhteissa saisi päästä tapahtumaan, Niinistö pohtii.

Kansainvälisessä politiikassa julkisivun takana haetaan kuitenkin myös ratkaisuja, hän muistuttaa.

Presidentin mukaan tilaisuus uuden huippukokouksen järjestämiselle voisi olla esimerkiksi vuonna 2025, kun Ety-kokouksesta tulee kuluneeksi 50 vuotta. Etykin turvallisuuskokous pidettiin Helsingissä vuonna 1975.

Niinistö kirjoittaa aikovansa seurata mahdollista uutta huippukokousta neljän vuoden päästä kotisohvalta. Niinistö toinen kausi presidenttinä päättyy vuonna 2024.

Niinistö nostaa kirjoituksessa esiin myös ehdotuksensa arktisen alueen huippukokouksesta. Presidentin mukaan kokouksesta olisi hyötyä paitsi ilmastoasioissa myös alueen sotilaallisten jännitteiden purkamisessa. Niinistö kirjoittaa todenneensa aiemminkin, että arktinen kokonaisuus on riittävän viileä keskustelulle kuumemmissakin tunnelmissa.

28.3.2021 klo 9.48 otsikosta otettu pois arktinen-sana.

28.3. 2021 klo 10.55 Juttuun lisätty maininta, että Niinistö ehdottaa laajaa huippukokousta ja sen lisäksi hän on kertonut pitäneensä esillä ajatusta arktisesta huippukokouksesta.

.
.