1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ravintolat

Eduskunta jatkoi ravintolasulkua kolmella viikolla – muutoksia viiteen maakuntaan

Sulku koskee 14 maakunnan ja Kittilän kunnan kaikkia ravitsemisliikkeitä. Ravintoloille kompensaatiota sulkuajalta 70 miljoonaa euroa.

ravintolat
Ravintolan asiakaspaikat poissa käytöstä poikkeustilanteen vuoksi.
Eduskunta on päättänyt jatkaa ravintoloiden sulkutoimia kolmella viikolla. Henrietta Hassinen / Yle

Eduskunta on päättänyt jatkaa ravintoloiden sulkutoimia pahimmilla korona-alueilla kolmella viikolla 18. huhtikuuta saakka. Eduskunta päätti asiasta poikkeuksellisessa sunnuntaina järjestetyssä täysistunnossa.

Ravintoiden ensimmäinen kolmen viikon sulkujakso päättyy tänään. Tämän vuoksi eduskunnan oli tänään ratkaistava asia, jotta sulku voisi jatkua suoraan uudelle kolmen viikon jaksolle ilman välipäiviä.

Sulku koskee 14 maakunnan ja Kittilän kunnan kaikkia ravitsemisliikkeitä ja niiden sisä- ja ulkotiloja. Asetus tulee voimaan huomenna maanantaina. Ruoan ulosmyynti on edelleen sallittua. Pääperiaatteena on ollut, että ravintolat pidetään suljettuina asiakkailta maakunnissa, jotka ovat koronaepidemian leviämis- tai kiihtymisvaiheessa.

– Ravitsemisliikkeiden sulkemisella asiakkailta pyritään estämään covid-19-epidemian leviäminen ja turvaamaan sairaanhoitokapasiteetin riittävyys, valtioneuvosto kirjoittaa päätöksessään.

Hallitus julkisti ravintoloiden sulkualueet

Ravintoloiden sulkutoimet koskevat seuraavan kolmen viikon aikana koko maata lukuun ottamatta Ahvenanmaata, Etelä-Pohjanmaata, Kainuuta ja Keski-Pohjanmaata. Lapissa ravintoloiden sulkeminen koskee vain Kittilän kuntaa.

Tiedot käyvät ilmi valtioneuvoston asiaa koskevasta asetuksesta.

Yhteensä viiden maakunnan kohdalla tapahtui muutoksia. Pohjois-Savo ja Pohjois-Karjala siirtyvät ravintoloiden sulkemisen piiriin. Ahvenanmaa, Etelä-Pohjanmaa ja suurin osa Lapista jäävät pois sulkemisrajoitusten piiristä.

Suljettavia ravitsemisyrityksiä ovat muun muassa kahvilat, ravintolat, baarit ja yökerhot, jotka ovat avoinna yleisölle. Sulku koskee myös ravintoloiden terasseja.

Sulkutoimet eivät koske ravintoloita, jotka eivät ole avoinna yleisölle. Sulku ei siis koske esimerkiksi vanhainkotien ruokaloita tai henkilöstöravintoloita, jotka eivät ole auki muille asiakkaille.

Koska sulkutoimien vaikutukset ravitsemisliikkeiden toimintaan ja taloudelliseen tilanteeseen ovat merkittäviä, hallitus kompensoi vaikutuksia kustannustuella. Hallitus arvioi, että nyt alkavalta kolmen viikon sulkuajalta maksetaan kompensaatioita 70 miljoonaa euroa.

Ravintolat aukeavat Lapissa, vain Kittilä kiinni

Lapissa voidaan avata ravintolat maanantaina Kittilää lukuun ottamatta. Rovaniemen kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainio on tyytyväinen hallituksen sunnuntaiseen päätökseen.

– Kiitokset hallitukselle, että he näkivät tartuntatautilain hengen mukaisesti todellisen tilanteen, Vainio sanoo.

Vainion mukaan ravintolasulun päättymisellä on iso merkitys koko ravintola-alalle Lapissa, mutta myös laajemmin tavallisille ihmisille.

– Uskon, että psykologinen vaikutus on iso. Tämä osoittaa, että tehtyjä päätöksiä voidaan purkaa ja näyttää samalla ihmisille, että ohjeiden mukainen toiminta kannattaa.

Lapin ravintola-alan yrittäjiltä päätös edellyttää Vainion mukaan tähän astisen vastuullisen toiminnan jatkumista.

Kansanedustaja Markus Lohi (kesk.) sanoo iloitsevansa vilpittömästi päätöksestä, joka saatiin muutettua Lapille myönteiseksi tämän päivän aikana.

Lapissa tehtiin vielä lauantaina hartiavoimin töitä, jotta hallitukselle voitiin osoittaa, millainen on maakunnan koronatilanne kokonaisuudessaan.

Lapin kuntajohtajat, sairaanhoitopiirin edustajat sekä kuntien tartuntatautilääkärit olivat lauantaina koolla ja sorvasivat yhdessä arvion ja kannanoton työ- ja elinkeinoministeriöön ravintolasulun tarpeellisuudesta.

Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas kertoo, että arviota puolsi esimerkiksi rauhallinen koronatilanne hiihtolomaviikkojen aikaan.

– Ainoa poikkeus on ollut Kittilä, jossa tautia on nyt tavattu työpaikoilla ja työntekijöiden keskuudessa ja korona on levinnyt myös yksityisjuhlissa.

Broas korostaa, että päätöksessä näkyy tavallisten lappilaisten, yrittäjien ja matkailijoiden vastuullinen toiminta:

– Olemme onnistuneet koronan torjunnassa.

Lapin yrittäjät tyytyväisiä

Lapin matkailuelinkeinon liiton puheenjohtaja ja Lapland Hotels -konsernin yrittäjä Pertti Yliniemi on tyytyväinen siitä, että Kittilää lukuun ottamatta ravintolat voidaan jälleen avata Lapissa.

– Hallituksen päätös oli oikea. Lapissahan koko korona-aika on hoidettu hyvin yhteistyössä sairaanhoitopiirien kanssa.

Yliniemi muistuttaa, että Lappiin haluttiin aiemmin matkailukuplaa, mutta siihen hallitus ei suostunut. Sittemmin alueella on toimittu "minikuplissa", joilla on voitu palvella matkailijoiden pieniä erityisryhmiä testaamalla aktiivisesti. Joulu- ja hiihtolomat ja rallin MM-kisat hoituivat paljolti näin.

– Jokaisen yrittäjän Lapissa pitää nyt muistaa vastuullisuus ja kunnioittaa hallituksen päätöstä vaatimalla ravintoloissakin maskipakko, eli asiakkailta myöskin vaaditaan vastuullisuutta ettei tahallaan aiheuteta ongelmia, Yliniemi sanoo.

Yliniemen mukaan Lapissa esiintyneet korona-esiitymät ovat ennen kaikkea peräisin yksityisistä tilaisuuksista.

– Missään ei ole osoitettu, että erityisesti ravintoloista tai hotelleista tauti olisi levinnyt – näin myöskin maailmalla.

– Päätös olisi sikälikin linjan mukainen, että täällähän ei ole kiihtymis- tai leviämisvaihe menossa, Yliniemi sanoo.

Levi pettyi

Visit Levin toimitusjohtaja Yrjötapio Kivisaari sanoo, että tämänpäiväinen on Lapin ravintoloiden osalta hieno päätös, mutta Kittilän osalta tehtyä päätöstä hän pitää käsittämättömänä.

– Meillä on ollut Kittilässä yksi tartuntaketju, joka on lähtenyt yksittäisistä juhlista, mutta muuten koronatilanne on ollut hyvä.

Kivisaaren mukaan paikalliset ravintola-alan yrittäjät ovat tehneet valtavasti töitä, jotta asiointi olisi koronaturvallista.

– Tässä nostetaan nyt Levi tikun nokkaan, paikkaan jota se ei ansaitse, sanoo Kivisaari.

Hänen mukaansa yrittäjiltä on ehtinyt jo tulla palautetta. Tilanne vaikuttaa lohduttomalta ja lopulliselta ajatellen esimerkiksi lähestyvää pääsiäissesonkia.

Oppositio peräsi alueharkintaa ja veroalennuksia

Opposition puheenvuoroissa arvosteltiin erityisesti sitä, että kaikki ravintolat on niputettu samaan sarjaan lounasravintoloista karaokebaareihin ja yökerhoihin.

Oppositio vaati myös ravintoloiden arvonlisäveron alentamista ja sulkutoimien alueellista suuntaamista sekä exit-suunnitelmaa ja tukia alalle. Lisäksi perussuomalaiset ja kokoomus ajavat viinin ulosmyyntiä ravintolasta.

Edellisen kerran eduskunta on ollut koolla sunnuntaina vuonna 1994, jolloin Arkadianmäellä käytiin Suomen EU-jäsenyyteen liittyvää jarrutuskeskustelua.

Kello 20.10. Lisätty Markku Broaksen kommentit.

Lue seuraavaksi