Hyppää sisältöön

Eduskunnan pääsihteeri: Liikkumisrajoitukset saataisiin voimaan aikaisintaan kahden viikon päästä – eduskunta työstää lakiesitystä

Liikkumisrajoituksia koskeva lakiesitys siirtyy seuraavaksi viiden valiokunnan käsittelyyn. Eduskunnan seuraavaa täysistuntoa varten tarvittava mietintö valmistuu väistämättä vasta pääsiäisen jälkeisellä viikolla.

Täysistuntoa ei ensi viikolla ole, mutta liikkumisrajoituksia käsitellään valiokunnissa. Kuva sunnuntain täysistunnosta. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Turun ja pääkaupunkiseudun liikkumisrajoitukset voisivat tulla näillä näkymin voimaan aikaisintaan viikolla 15 eli huhtikuun 12. päivä alkavalla viikolla. Näin Ylelle vahvisti sunnuntaina eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola. Edessä on vielä monivaiheinen prosessi, jonka seuraava vaihe on lakiesityksen käsittely valiokunnissa.

Sunnuntaina eduskunnan täysistunnossa muun muassa kansanedustajat Ben Zyskowicz (kok.) ja Kimmo Kiljunen (sd.) kritisoivat Ylen uutisointia liikkumisrajoitusten eduskuntakäsittelyn etenemistä. Heidän mukaansa tiedotusvälineissä on annettu ymmärtää, että liikkumisrajoitukset eivät etenisi, koska eduskunnalla ei ole ennen pääsiäistä täysistuntoja.

Yle uutisoi perjantaina, että liikkumisrajoitukset eivät ehdi voimaan ennen pääsiäistä. Jo tuolloin eduskunnan pääsihteeri Paavola kertoi Ylen uutisissa, että valiokuntakäsittelyyn menee sen verran aikaa, että lain voimaantulo ennen pääsiäistä on hänen nähdäkseen pois suljettu.

Epäselvyyksien välttämiseksi avaamme vielä tässä jutussa, miten lakiesityksen käsittely etenee.

Valiokunnat jatkavat pääsiäisviikolla liikkumisrajoitusten ruotimista

Eduskunnalla ei ole ensi viikolla täysistuntoa, mutta lakiesityksen käsittely ei jumitu pääsiäistauolle.

Esityksen käsittely nimittäin jatkuu pääsiäisviikolla eduskunnan valiokunnissa.

– Eduskunta tekee poikkeuksellisesti töitä koko ensi viikon, sanoo eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola.

Normaalisti valiokunnat eivät Paavolan mukaan kokoontuisi pääsiäisviikolla, mutta koronatilanteen vuoksi näin ei tällä kertaa ole.

– Täysistunto on yleensä se näkyvä osa tätä eduskuntatyötä, mutta valiokunnat tekevät taustalla koko ajan töitä täysistuntoa varten, Paavola toteaa.

Ennen kuin liikkumisrajoituksia voidaan käsitellä taas eduskunnan täysistunnossa hallintovaliokunnan on valmisteltava mietintö asiasta. Hallintovaliokunta puolestaan tarvitsee omaa mietintöään varten lausunnot perustuslakivaliokunnalta, sivistysvaliokunnalta, talousvaliokunnalta sekä sosiaali- ja terveysvaliokunnalta, Paavola kertoo.

Paavola arvioi, että hallintovaliokunnan mietintö saattaisi valmistua aikaisintaan pääsiäisen jälkeiseen tiistaihin eli 6. huhtikuuta mennessä. Sen jälkeen tarvitaan vielä kaksi eduskunnan täysistunnon käsittelykertaa, joista jälkimmäinen voi olla vasta kolmantena päivänä ensimmäisen päättymisestä.

– Eli jos mietintö saadaan pöydälle pääsiäisen jälkeen tiistaina, voi toinen (täysistunnon) käsittely olla aikaisintaan perjantaina 9. huhtikuuta, Paavola kuvailee prosessin etenemistä.

Paavola arvioi, että lakiehdotuksen täysistuntokäsittely saadaan valmiiksi siis aikaisintaan pääsiäisen jälkeisen viikon lopulla. Sen jälkeen valtioneuvosto antaa vielä asetuksen lain soveltamisesta.

Ennalta ei voida tietää myöskään sitä, tuleeko käsittelyvaiheessa vastalauseita, Paavola muistuttaa.

Lakiesityksen etenemisen kannalta tärkeimmässä roolissa on Paavolan mukaan hallintovaliokunnan mietintö.

– Mutta oleellisen tärkeä on myös perustuslakivaliokunnan lausunto, koska Iakiehdotuksessa rajoitetaan voimakkaasti perusoikeuksia.

Voimaan aikaisintaan viikolla 15

Jos lakiesitys menee läpi, voisivat liikkumisrajoitukset tulla voimaan Paavolan mukaan aikaisintaan viikolla 15.

– Lainsäädäntöprosessi vie oman aikansa. Siitä säädetään perustuslaissa. Eikä prosessia voi nopeuttaa asiakohtaisesti tai muutoinkaan.

Paavola arvioi, että edessä on pitkiä ja vaikeitakin kokouspäiviä.

– Tämä ei nähdäkseni ole mitenkään helppo asia valiokunnille valmistella, Paavola lisää.

Oikaisu 28.3. klo 20.18: Korjattu kohtaa hallintovaliokunnan mietinnön valmistumisen jälkeisistä käsittelyvaiheista. Mietintö ei vaadi kahta käsittelyä hallintovaliokunnassa vaan eduskunnan täysistunnossa.

.
.