Ruotsi on saamassa hallitusvaihtoehdon, joka on riippuvainen ruotsidemokraattien tuesta

Jo kolmas porvaripuolue avaa oven yhteistyölle ruotsidemokraattien kanssa. Pääministeri Löfven maalaili uhkakuvaa Unkarin tiestä.

Liberaalien puheenjohtaja Nyamko Sabuni luotsaa puoluetta takaisin porvariallianssin riveihin. Tällä hallituskaudella liberaalit ovat tukeneet sosiaalidemokraattien ja ympäristöpuolueen hallitusta. Kuva: Pelle T Nilsson / AOP

TUKHOLMA. Ruotsin seuraaviin valtiopäivävaaleihin on puolitoista vuotta aikaa.

Maassa eletään keskellä Ruotsin nykyajan pahinta kriisiä, pandemiaa. Koronavirukseen liittyvään tautiin on kuollut lähes 13 500 ruotsalaista.

Sisäpolitiikassa ei pandemian hoidosta olla juurikaan kiistelty tänä vuonna.

Kiivaimmat keskustelut ovat koskeneet sitä, kenen kanssa puolueet ovat valmiita yhteistyöhön syksyn 2022 vaalien jälkeen.

Tänään pieni porvaripuolue liberaalit teki historiallisen päätöksen.

Se tukee hallitusvaihtoehtoa, joka on valmis yhteistyöhön rajatuissa asiakysymyksissä ruotsidemokraattien kanssa.

Päätöstä edelsi raju keskustelu liberaalipuolueessa, mutta päätös syntyi äänestyksen jälkeen varsin selvästi luvuin 59-31.

Päätös on täysin päinvastainen, kuin minkä puolue teki edellisten vaalien jälkeen.

Jimmie Åkessonin johtamilla ruotsidemokraateilla on tällä hetkellä non 18,8 prosentin kannatusosuus. Kuva: Pelle T Nilsson / AOP

Vuonna 2018 molempien blokkien eli porvariallianssin ja punavihreiden paikkamäärät olivat lähes tasan.

Hallituksen muodostivat lopulta kaksi punavihreän blokin puoluetta, sosiaalidemokraatit ja vihreät.

Kaksi oppositiossa olevaa porvaripuoluetta, liberaalit ja keskusta, lähtivät yhteistyöhön hallituksen kanssa.

Näitä puolueita yhdisti se, että ne eivät halunneet antaa vaikutusvaltaa ruotsidemokraateille.

Keskusta ja liberaalit saivat vastineeksi läpi monia kannattajilleen tärkeitä asioita, joita puolestaan varsinkin sosiaalidemokraatit ovat joutuneet toteuttamaan nikotellen.

Liberaalien kannatus on kuitenkin laskenut (siirryt toiseen palveluun)kuin lehmän häntä yhteistyön aikana. Jos vaalit järjestettäisiin nyt, puolue tippuisi valtiopäiviltä.

Niinpä puolueen puheenjohtaja Nyamko Sabuni ilmoitti tämän kuun alussa, että sosiaalidemokraattien tukeminen loppuu tähän vaalikauteen. Puolue haluaa maahan porvarihallituksen ja pääministeriksi maltillisen kokoomuksen Ulf Kristerssonin.

Sabuni haluaa viedä puolueen takaisin porvariyhteistyöhön maltillisen kokoomuksen ja kristillisdemokraattien kanssa, ajatuksenaan pelastaa puolueen valtiopäiväpaikat.

Maltillisen kokoomuksen johtaja Ulf Kristersson on jo aiemmin ilmoittanut olevansa valmis tekemään joissakin kysymyksissä yhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa. Kuva: F. Wennerlund / AOP

Ongelma on kuitenkin se, että näiden kolmen puolueen äänet eivät riitä enemmistöhallitukseen.

Tilanne on vähän vastaava, kuin jos Suomessa kokoomus perustaisi hallitusta yhdessä RKP:n ja KD:n kanssa.

Tukea tarvitaan.

Ruotsissa maltillinen kokoomus ja kristillisdemokraatit ovat jo ilmoittaneet, että ne ovat valmiita tekemään yhteistyötä joissakin kysymyksissä ruotsidemokraattien kanssa. Vastineeksi ne saisivat ruotsidemokraattien tuen valtiopäivillä.

Nyt siis myös liberaalit liittyvät tähän joukkoon.

Ne eivät muodostaisi hallitusta, jossa ruotsidemokraatit ovat mukana.

Yhteistyö tarkoittaisi käytännössä sitä, että ruotsidemokraattien kanssa neuvoteltaisiin niille tärkeissä asiakysymyksissä, jotta nämä tukisivat koko budjetin äänestämistä läpi valtiopäivillä.

Näillä puolueilla on yhteisiä tavoitteita rikollisuuden torjunnassa, maahanmuuton rajoittamisessa ja ne myös kannattavat ydinvoimaa.

Sosiaalidemokraattinen pääministeri Stefan Löfven on varoittanut, että on naiivia luulla, että yhteistyö ruotsidemokraattien kanssa jäisi vain muutamiin asiakysymyksiin.

Hän maalaili kuvaa (siirryt toiseen palveluun), että Ruotsi on ennen pitkää Unkarin tiellä, viitaten tuomioistuimien tilanteeseen ja lehdistön vapauteen.

Porvaripuolueet pitivät Löfvenin kommenttia ala-arvoisena.

Puheenjohtaja Jimmie Åkesson on kuitenkin sanonut, että puolue ei tue kokoomusvetoista hallitusta ilman myönnytyksiä. Åkesson on itse kiinnostunut oikeusministerin pestistä.

Keskustan kannatus ei ole kärsinyt hallituksen tukemisesta ja puheenjohtaja Annie Lööf on jo ilmoittanut, että se voi tukea seuraavaksi pääministeriksi niin Löfveniä kuin Kristerssonia.

Keskustalle ei kuitenkaan käy minkäänlainen ruotsidemokraattien tukeen nojaaminen, joten puole lasketaan ainakin tällä hetkellä punavihreän blokin jäseneksi.

Seuraavaksi Ruotsissa alkaa keskustelu siitä, mitä päätöksestä seuraa Ruotsille.

Ruotsidemokraatit on ainakin lähempänä vallan kahvaa kuin koskaan ennen.