Hyppää sisältöön

Suezin kanavayhtiö: Kanavan tukkinut laiva on saatu irti, laivaliikenne kulkee taas kanavassa

Ever Given -alus on määrä siirtää odotusalueelle, jotta kanavaan kertynyt laivasuma saadaan purettua.

Suezin kanavan tukkinut Ever Given -alusta vedetään liikkeelle.

Suezin kanavaan juuttunut konttialus on saatu irti rannasta. Ever Given -alus kulkee omilla koneillaan kohti kanavan laajentumaa, Bitter lakesin aluetta.

Irti saatu alus on määrä ohjata odotusalueelle, jotta jumin aukeamista odottavat yli 400 muuta alusta pääsevät jatkamaan matkaansa. Bitter lakesin odotuspaikalla Ever Givenin mahdolliset on tutkittu vauriot ja merikelpoisuus varmistetaan, sanoo varustamoyhtiö Evergreen.

Kanavayhtiön mukaan väylä on purjehduskelpoinen ja konttialus vahingoittumaton, kertoo uutistoimisto Reuters.

Kanavayhtiön johtaja Osama Rabie ilmoitti, että noin kello 15 laivaliikenne on jälleen käynnistynyt.

Laivasuman purkaminen vie kuitenkin vähintään kolme päivää. Kanavan avautumista odotti kaikkiaan 425 alusta. Merirahtiliikennettä hoitava Lloyd's List -yhtiö arvioi, että kanavan tukos pysäytti rahtiliikenteen, jonka arvo oli 9,6 miljardia dollaria eli noin yhdeksän miljardia euroa päivässä.

Irrottaminen pääsi vauhtiin aamulla

Kanavaa hallinnoiva viranomainen kertoi tänään maanantaina aamupäivällä, että laiva on kääntynyt "80 prosenttia oikeaan suuntaan".

– Perä siirtyi 102 metrin päähän rannasta, kun se aiemmin oli neljän metrin päässä. On mahdollista, että laivaliikenne jatkuu puoliltapäivin. Emme aio hukata sekuntiakaan, viranomaisen johtaja Osama Rabie totesi kansainvälisten uutistoimistojen mukaan.

Puolenpäivän jälkeen vuorovesi nousi kanavassa, minkä toivottiin helpottavan irrotusta. Irrotustyössä tapahtui kuitenkin iltapäivällä takaisku. Kova tuuli käänsi laivan jälleen poikittain. Se ei kuitenkaan jäänyt jumiin rantapenkkojen väliin.

Kanavalla aamulla tulleet uutiset laivan liikahtamisesta nostattivat ilonpurkauksia. Uutiskanava Al-Arabiyan Twitterissä julkaisemassa videossa (siirryt toiseen palveluun) laivat huudattavat torviaan Ever Givenin irtoamisen merkiksi.

Viikon keskeytys

Ever Given ajautui viime tiistaina toistaiseksi tuntemattomasta syystä kanavassa poikittain ja juuttui kiinni. Sitä yritettiin irrottaa kaivinkoneiden ja hinaajien avulla, mutta ennen maanantaiaamua laiva oli hievahtanut vain kevyesti.

Kanavaviranomaisten välittämässä valokuvassa näkyy miten alusta irrotettiin sunnuntaina. Kuva: Suez Canal Authority

Osa varustamoista oli jo päättänyt hakeutua vaihtoehtoiselle reitille. Se on kuitenkin pitkä ja sitä myötä kallis: Afrikan kiertäminen matkalla Aasiasta Eurooppaan lisää matkaa 9 000 kilometriä ja aikaa yli viikon.

Ever Given -alus on yksi maailman suurimmista konttialuksista. Tästä kuvamanipulaatiosta näet laivan mittasuhteet, jos alus olisi Turun Aurajoessa.

Kuvamanipulaation avulla konttialuksen valtavista mittasuhteista saa paremman käsityksen. Tältä alus näyttäisi Aurajoessa. Kuva: Sateliittikuva: Google Earth, tankkeri: Lehtikuva, grafiikka: Eetu Pietarinen / Yle

Uutista on päivitetty klo 10.01 Suezin kanavaa hallinnoivan viranomaisen arvioilla.

30.3. kello 17.29 korjattu kuvamanipulaation kuvatekstissä tankkeri konttialukseksi.

Lue myös:

.
.