1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ravintolat

Ravintoloiden sulku alkoi myös Pohjois-Savossa – koronan ilmaantuvuusluku on korkeampi muihin perustason alueisiin verrattuna

Ravintoloiden sulkeminen perustuu muun muassa ilmaantuvuuslukuihin ja todettuihin koronavirusmuunnoksiin.

Ravintolat ovat kiinni kolmen viikon ajan. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Ravintoloiden sulku on tullut voimaan myös Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa maanantaista lähtien. Ravintoloiden sulkutoimet koskevat seuraavan kolmen viikon ajan muun muassa kahviloita, ravintoloita, baareja sekä yökerhoja, jotka ovat avoinna yleisölle. Sulku koskee myös ravintoloiden terasseja.

Sulkutoimet eivät koske ravintoloita, jotka eivät ole avoinna yleisölle, kuten esimerkiksi vanhainkotien ruokaloita tai henkilöstöravintoloita. Ruuan ulosmyynti on edelleen sallittua.

Ravintolasulun perusteena on muun muassa estää virusmuunnosten laajempi leviäminen Suomessa. Tästä syystä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos katsoi lausunnossaan, että myös Pohjois-Savo pitää liittää ravintolasulun piiriin.

Pohjois-Savo koronan perustasolla

Ravintolasulku haluttiin asettaa Pohjois-Savoon, koska alueen ilmaantuvuusluvut ja todetut koronaviruksen varianttilöydökset puolsivat alueen ottamista sulun piiriin.

Arvio perustuu alueiden ilmaantuvuuslukujen kehittymiseen, positiivisten laboratorionäytteiden osuuteen, tartunnanjäljityksen tilanteeseen sekä virusmuunnosten levinneisyyteen.

Pääperiaatteena on, että ravintolat pidetään suljettuina alueilla, jotka ovat koronaepidemian leviämis- tai kiihtymisvaiheessa. Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri on arvioinut maakunnan olevan koronan perustasolla.

Koronaviruksen ilmaantuvuusluku on kuitenkin Pohjois-Savossa selvästi korkeampi kuin muilla perustason alueilla. Ilmaantuvuusluku kahden viime viikon ajalta on 46,4 tapausta 100 000 asukasta kohden. Esimerkiksi myös perustasolla olevassa Kainuussa vastaava luku on 19,5.

Alueiden epidemiologisen tilanteen kuvaan vaikuttavat ilmaantuvuuslukujen lisäksi myös muun muassa tartuntalähteiden selvitettävyys, tartuntaketjujen hallittavuus sekä sairaanhoidon kuormitus.