1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ravintolat

Ravintolat menivät pikapäätöksellä kiinni koko Itä-Suomessa – päätös tuli yllätyksenä monelle yrittäjälle

Eduskunta päätti asiasta sunnuntaina iltapäivällä.

Ravintolat menivät pikapäätöksellä kiinni Itä-Suomessa
Ravintolat menivät pikapäätöksellä kiinni Itä-Suomessa

Ravintolat sulkeutuivat tänään myös Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa. Itä-Suomen ravintolat ovat olleet tänä keväänä tähän saakka auki, sillä tautitilanne on ollut maakunnissa hyvin hallinnassa.

Eduskunta päätti asiasta ylimääräisessä täysistunnossa sunnuntaina. Kiinni menevät kaikenlaiset ravintolat kahviloista yökerhoihin. Sulku koskee myös ravintoloiden terasseja ja se kestää kolme viikkoa 18. huhtikuuta saakka.

Ruoan ulosmyynti on edelleen sallittua.

Ravintolayrittäjiä tilanne hämmentää, sillä tilanne on viime viikosta asti ollut sekava. Erityisesti Pohjois-Karjalassa päätös yllätti ravintolayrittäjät. Maakunta ei ollut hallituksen sulkulistalla vielä loppuviikosta.

– Sain tiedon päätöksestä eilen illalla. Tiedottaminen asiasta on käsittämätöntä, olemme olleet nettitiedon varassa. Tavarantoimitus tulee tänään normaalisti, ei sitä pysty enää perumaan, sanoo useita ravintoloita Joensuun seudulla pyörittävä yrittäjä Ari-Pekka Jeskanen.

Tähän juttuun liittyvässä videossa tunnelmista ravintolasulun ensimmäisenä päivänä kertovat ravintola Filipofin yrittäjä Tiia Tahvanainen Joensuusta sekä kuopiolaisen ravintola Hygge Bron yrittäjä Antti Kärki.

– Mahtaakohan sulku jäädä kolmeen viikkoon. Sieltä on vappu sen jälkeen tulossa, yrittäjä Tiia Tahvanainen pohtii.

Ravintola Hygge Brossa aika aiotaan käyttää kahvilapuolen remonttiin.

– Koronavuoteen on sisältynyt käänteitä toisensa perään. Tällä hetkellä mitään ei pysty suunnittelemaan muutamaa viikkoa pidemmälle, sanoo yrittäjä Antti Kärki.

THL tekee arvion siitä, missä ravintolat suljetaan

Hallituksen linjasi esityksessään viime viikolla, että ravintolat pysyvät kiinni koronaepidemian kiihtymis- ja leviämisvaiheen alueilla. Pohjois-Savo on kuitenkin toistaiseksi epidemian perustasolla. Pohjois-Karjala siirtyi perustasolta kiihtymisvaiheeseen viime torstaina.

Pohjois-Karjalassa koronaviruksen ilmaantuvuus on yksi maan pienimmistä, THL:n mukaan 26,9 tapausta 100 000 asukasta kohden. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla vastaava luku on yli kymmenkertainen.

THL tekee arvion siitä, mitä maakuntia ravintolasulku koskee. Arvio saattaa erota sairaanhoitopiirin omasta arviosta epidemiatilanteesta.

Ravintolat ovat olleet suljettuina suurimmassa osassa maata jo kolme viikkoa. Nyt muutoksia tapahtui yhteensä viidessä maakunnassa. Pohjois-Savo ja Pohjois-Karjala siirtyvät ravintoloiden sulkemisen piiriin.

Ahvenanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja suurimmassa osassa Lappia ravintolat sen sijaan voidaan nyt avata. Lapissa vain Kittilän kunnan alueella ravintolat on pidettävä suljettuina.

Ravintolat ovat auki myös Keski-Pohjanmaalla ja Kainuussa, jotka ovat epidemian perustasolla.

Sulkutoimet eivät koske ravintoloita, jotka eivät ole avoinna yleisölle. Sulku ei siis koske esimerkiksi vanhainkotien ruokaloita tai henkilöstöravintoloita, jotka eivät ole auki muille asiakkaille.

Lue myös:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta Ylen seuranta-artikkelissa

Pohjois-Karjalan ravintolat sittenkin kiinni