1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kauppakamarit

Kauppakamari: joka viidennellä keskisuomalaisella yrityksellä maksuvaikeuksia koronan vuoksi

Kauppakamarin mukaan erityisen rajusti koronarajoitukset ovat iskeneet pieniin palvelualan yrityksiin.

Kauppakamarit
Gul skylt med texten käsidesi/handdesi framför en blombutik.
Koronarajoitukset ovat iskeneet etenkin pieniin yrityksiin. Kuvituskuva.Yle/Johanna Ventus

Kauppakamarikyselyyn vastanneista keskisuomalaisista yrityksistä 45 prosenttia on tarvinnut ylimääräistä rahoitusta koronakriisin takia ja viidenneksellä on ollut hankaluuksia suoriutua ostoihin tehtävistä laskuista.

Erityisen rajusti koronarajoitukset ovat iskeneet pieniin palvelualan yrityksiin.

– Tilanne jakaa yritykset kahtia: toisiin koronatilanne ja rajoitukset eivät juurikaan vaikuta, kun taas toisiin, kuten ravintoloihin, tapahtuma-, palvelu- ja matkailualan sekä vientiasennuspalveluita tarjoaviin yrityksiin, ne ovat iskeneet erittäin rajusti. Tuelle on edelleen huutava tarve, kommentoi Keski-Suomen kauppakamarin toimitusjohtaja Ari Hiltunen tiedotteessa.

Kyselystä ilmenee, että noin kolmannes keskisuomalaisista vastanneista yrityksistä on joutunut lomauttamaan tai irtisanomaan henkilöstöään koronan vuoksi.

Sama määrä arvioi, että henkilökunnan määrä tulee vähenemään seuraavien kahden kuukauden aikana.

Arviot henkilöstön määrän vähentämisestä ovat maltillisia 13 prosentilla. Vastaajista 11 prosenttia arvioi joutuvansa vähentämään henkilöstöä 25–50 prosenttia seuraavan kahden kuukauden aikana. Kolme prosenttia arvioi joutuvansa vähentämään henkilöstön määrää 50–75 prosenttia. Konkurssin riskistä kertoo 15 prosenttia vastaajista.

– Näyttää siltä, ettei suurta konkurssiaaltoa tai massalomautuksia tai -irtisanomisia ole luvassa. On kuitenkin liian aikaista sanoa, sillä kyselyn toteuttamisaikaan ei ollut vielä tiedossa, tuleeko uusia rajoituksia ja jatkuuko sulkutila. Tämä epävarma tilanne ja sulkutilan sekä rajoitusten jatkaminen näkyy vääjäämättä yritysten toiminnassa, Hiltunen arvioi.