1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Terveydenhuolto- ja sosiaalipalvelut

Soiten hallitus ei lämmennyt aloitteelle yksityistää Toholammin sosiaali- ja terveyspalvelut

Valtuustoaloitteen mukaan kunnassa olisi käynnistetty kaksivuotinen kokeilu, jonka myötä Toholammin terveyskeskuksessa olisi ollut kahden lääkärin ja kahden sairaanhoitajan vastaanotto viitenä päivänä viikossa. Palvelun tuottajana olisi ollut yksityinen taho.

Terveydenhuolto- ja sosiaalipalvelut
Kuvassa Toholammin terveyskeskuksen punatiiilinen seinä, jossa teksti Terveyskeskus.
Tällä hetkellä Toholammin terveyskeskuksessa on yhden lääkärin vastaanotto viitenä päivänä viikossa. YLE / Anssi Leppänen

Soiten hallitus torppasi maanantaisessa kokouksessaan valtuustoaloitteen siitä, että Toholammin sosiaali- ja terveyspalvelujen vastaanotto yksityistettäisiin kokeilumielessä kahden vuoden ajaksi.

Se olisi aloitteen mukaan parantanut palveluja ja tuonut samalla säästöjä sekä vertailutietoa Soitelle kuntayhtymän oman toiminnan kehittämiseen.

Soiten hallituksen mukaan kokeilulle ei ole perusteita, ja sen riskinä on päinvastoin palvelutason lasku ja mahdollinen kokonaiskustannusten nousu.

Valtuustoaloite: Yksityistämiskokeilulla palvelun paranemista ja säästöjä

Toholampilainen Soiten valtuuston jäsen Ilkka Piispanen esitti valtuustoaloitteessaan, että Toholammilla käynnistettäisiin kokeilu, jossa yksityinen toimija tuottaisi kunnan sosiaali- ja terveyspalvelut.

Kokeilun myötä terveyskeskuksessa olisi ollut kaksi lääkäriä ja kaksi sairaanhoitajaa viitenä päivänä viikossa. Terveyspalveluja olisi ollut saatavilla myös liukuvasti iltaisin ja lauantaisin.

Aloitteen mukaan kaksivuotinen kokeilu olisi alkanut huhtikuun alusta, ja siitä kaavailtiin saatavan 50 000 – 75 000 euron kokonaissäästöt.

Piispasen mukaan kokeilulla olisi voitu tuottaa laadukkaat ja kustannustehokkaat sote-palvelut lähellä asukkaita myös maakunnan reuna-alueen väestölle yhdenvertaisuusperiaatteen mukaan. Samalla olisi saatu vertailutietoa Soiten oman toiminnan kehittämiseen.

Soiten hallitus: Ei tarvetta kokeilulle

Toholammin terveyskeskuksessa on tällä hetkellä yhden lääkärin vastaanotto viitenä päivänä viikossa.

Lääkärin avopalveluita on saatavilla Toholammilla Soiten mukaan hieman yli 1,8 lääkärin työpanoksen verran. Kunnan terveyspalveluja hoidetaan myös yhtenä päivänä viikossa etälääkärin kautta ja Kannuksen vastaanottolääkärit hoitavat Toholammin reseptiasioita niinikään kerran viikossa.

Toholammilla työskentelee kolme sairaanhoitajaa sekä diabeteshoitaja. Lisäksi kunnassa käy hengityshoitaja 1–2 viikon välein, ja sydänhoitaja sekä jalkahoitaja kerran viikossa.

Toholammin lääkärivaje on 0,2 lääkärin työpanoksen verran kun koko Lestijokilaakson kahdeksasta lääkärinvirasta on Soiten mukaan täyttämättä 3,3. Vajetta viroissa on paikattu osin ostopalvelun kautta.

Toholammin sote-palvelut tuotetaan Soiten mukaan sen toimesta kokonaisuudessaan edullisesti verrattuna muihin jäsenkuntiin ja perusterveydenhuollon palveluihin on satsattu kunnassa jopa hieman enemmän kuin Soitessa keskimäärin.

Soiten hallituksen näkemyksen mukaan Toholammin vastaanottopalveluiden hoitajaresurssi laskisi valtuustoesityksen myötä merkittävästi ja lääkäriresurssi puolestaan kasvaisi vain hieman. Yksityinen palveluntuottaja pystyisi Soiten laskelemien mukaan tuottamaan vähennetyt palvelut nykytasoa edullisemmin tai samalla hinnalla.

Toholammin vastaanotto on myös mukana Soiten vastaanottopalveluiden uudistuksessa, jossa pyritään parantamaan palveluiden saavutettavuutta. Uudistukselta toivotaan myös myönteisiä talousvaikutuksia. Jos Toholammin vastaanotto yksityistettäisiin, ei uudistusta voitaisi toteuttaa siellä.

Niinpä Soiten hallitus katsoi, ettei yksityistämiskokeilulle ole tarvetta.

Lue lisää Ylen uutisia Keski-Pohjanmaalta täältä.

Lue seuraavaksi