1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. liikuntatilat

Kuntosalit ja liikuntatilat kokonaan kiinni HUS-alueella todennäköisesti torstaina – asiakas: "Touhusta on kadonnut maalaisjärki"

Aluehallintovirasto voi päättää asiasta kahdeksi viikoksi kerrallaan. Sulkemisen mahdollistavat lakipykälät ovat voimassa 30. kesäkuuta asti.

Liikuntatilat
Turvavälistä muistuttava kyltti kuntosalilla.
Tartuntatautilain muutos täsmentää lakipykälää, joka aiheutti tulkintaerimielisyyksiä yksityisten liikuntapaikkojen aukiolosta.Matti Myller / Yle

Yksityiset kuntosalit ja liikuntapaikat joutuvat todennäköisesti sulkemaan ovensa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella kiirastorstaina 1. huhtikuuta.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) valmistelee päätöstä, joka sulkisi kaikki liikuntatilat tartuntatautilain uusimpien muutosten mukaisesti.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston viestintäpäällikkö Johanna Koskelan mukaan lopullinen sinetti päätökselle saadaan alkuviikosta ja päätös voidaan allekirjoittaa, kun laki keskiviikkona astuu voimaan.

Koskelan mukaan Etelä-Suomen avin päätös koskee aluksi HUS-aluetta, mutta myös muiden sairaanhoitopiirien kanssa on käyty keskustelua siitä, onko vastaavalle sulkupäätökselle tarvetta.

Avin päätös voi olla voimassa kaksi viikkoa kerrallaan eli aluksi todennäköisesti 1.–14. huhtikuuta.

Eduskunta hyväksyi tartuntatautilain muutoksen sunnuntaina, jolla täsmennetään kunnan ja aluehallintoviraston mahdollisuuksia sulkea tiloja määräajaksi.

Muutetut lakipykälät astuvat voimaan keskiviikkona ja ne ovat voimasssa 30. kesäkuuta saakka.

Jatkossa epidemian takia voidaan siis sulkea myös sisätiloja, kuten yksityisiä kuntosaleja, joissa nyt on treenannut 10 ihmistä kerrallaan.

Kuntosalin asiakas: “Touhusta on kadonnut maalaisjärki

Iltapäivällä Vantaan Myyrmäessä naisille tarkoitetussa Ladyt-kuntokeskuksessa on väljää.

Kuntoilemaan saapunut Anna-Liisa Lehtinen kertoo pääsevänsä töistä aikaisin ja hyödyntävänsä iltapäivän rauhallista hetkeä.

– Ajanvarauksella pääsee sisään ja täällä on hiljaista. Jokainen desinfioi laitteensa ennen ja jälkeen käytön.

– Tietysti ymmärrän, että terveys edellä mennään, mutta tästä touhusta on kadonnut maalaisjärki, Lehtinen kommentoi uutista kuntosalien sulkemisesta.

Anna-Liisa Lehtinen kuntosalilla.
Anna-Liisa Lehtinen on käynyt kuntosalilla iltapäivän hiljaisina hetkinä, ajanvarauksella. Matti Myller / Yle

Myös Aino Rauniolle kuntosalin sulkeminen olisi takaisku. Hänen mielestään toiminta salilla on ollut sujuvaa nykyisten sääntöjen puitteissa.

– Tilanne on epäoikeudenmukainen niille kuntosaleille, joista pidetään hyvää huolta ja minne voi turvallisin mielin mennä.

Tiloja voidaan käyttää vuonna 2008 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ohjattuun harrastustoimintaan

Aamupäivällä tavoitettu Vantaan voimisteluseuran puheenjohtaja Elina Yrjänheikki oli epätietoinen ja huolissaan nuorten harrastajien puolesta.

– Ymmärrän kyllä terveystoimet, mutta sali- ja muu urheilutoiminta on tähän asti pystytty järjestämään täysin turvallisesti, niin ettei kohtaamisia ole tullut. Näin ihmismääriä on pystytty hyvin kontrolloimaan, Yrjänheikki sanoo.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston mukaan suljettavaksi määrättyjä tiloja voidaan kuitenkin käyttää vuonna 2008 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ohjattuun harrastustoimintaan.

Päätös tilojen sulkemisesta ei myöskään koske ammattiurheilua eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa.

Yrjänheikki kertoo tähänastisten rajoitusten vähentäneen asiakasmääriä noin 40 prosenttia ja vähentäneen myös henkilöstön tarvetta suuresti.

– Jos tulee vielä lisää määräyksiä, niin se on totaalinen stoppi kaikelle, Yrjänheikki suree.

Muutoksen on tarkoitus selkiyttää tulkintaerimielisyyksiin johtanutta lakipykälää

Päätöksen sulkemisesta olisi siis tarkoitus tulla voimaan torstaina 1.4.2021 ja se koskisi ainakin osaa Etelä-Suomen aluehallintoviraston sairaanhoitopiireistä, erittäin todennäköisesti Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin aluetta.

Avi kuulee sairaanhoitopiirien tuoreet arviot epidemiatilanteesta ja tekee niiden perusteella mahdollisimman pian päätöksen mitä alueita sulku koskee ja kuinka kauan se on voimassa.

Muutos selkiyttää tartuntatautilain pykälää 58 g, joka aiheutti tulkintaerimielisyyksiä sosiaali- ja terveysministeriön ja aluehallintoviraston välille.

Etelä-Suomen avin mukaan pykälä mahdollisti toiminnan yksityisissä liikuntapaikoissa, jos toiminta rajoitettiin enintään kymmeneen ihmiseen. STM puolestaan tulkitsi lakia siten, että sen pohjalta sisätilat voitaisiin sulkea.

Tartuntatautilaki koskee liikunta- ja urheilutiloja, yleisiä saunoja, uimahalleja ja kylpylöitä sekä tanssipaikkoja ja kuorolaulu- ja harrasteteatteritiloja, huvi- ja teemapuistoja, sisäleikkipuistoja ja -paikkoja sekä kauppakeskusten yleisiä oleskelutiloja.

Laki ei koske vähittäiskaupan liiketiloja eikä palvelujen tarjoamiseen käytettäviä tiloja eikä kulkua niihin.

Myös kokoontumisrajoitukset saavat jatkoa

Etelä-Suomen avi aikoo myös jatkaa kokoontumisrajoituksia alueellaan.

Yli kuuden hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on edelleen kielletty Etelä-Karjalan, Helsingin ja Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Kymenlaakson ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueella.

Päätös on tarkoitus julkaista 31.3.2021

29.3.2021: Juttua täydennetty kuntoilijoiden kommenteilla ja aluehallintoviraston tiedotteella.

29.3.2021: Juttua täydennetty Vantaan voimisteluseuran puheenjohtajan kommentilla.

Lue myös:

Urheiluseurat täysin ymmällään koronarajoituksista: nuoret luistelijat eivät pääse jäähalliin, mutta perhetaekwondo jatkuu