1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. biojätteet

Lahden biojätteen pientalokokeilusta hyviä tuloksia

Kokeilulla valmistaudutaan myös vajaan parin vuoden päässä odottavaan jätelain muutokseen.

biojätteet
Muovinen biojäteastia asfaltilla
Bioneerit saivat tällaiset biojäteastiat pihoilleen. Astia tyhjennetään 2 viikon välein.Markku Lähdetluoma / Yle

Kotitaloudet ovat tyytyväisiä biojätteen erilliskeräyskokeiluun pientaloalueilla Lahdessa. Kokeilussa on mukana 226 vapaaehtoista kotitaloutta seitsemältä asuinalueelta Lahdesta. Keräyskokeilu alkoi viime syksynä ja se kestää vuoden.

Kokeilun tavoitteena on edistää kierrätystä tarjoamalla pientaloille helppo, edullinen ja ympäristöystävällinen tapa ruokajätteiden kierrätykseen.

Kiertotalouden kehityskoordinaattori Linda Karlström kuvassa.
Salpakierron kehityskoordinaattori Linda Karlström on tyytyväinen kokeiluun.Markku Lähdetluoma / Yle

Lähes kaikki kokeiluun osallistuneet ovat tyytyväisiä keräykseen ja halukkaita jatkamaan erilliskeräystä myös kokeilun jälkeen. Salpakierron kehityskoordinaattori Linda Karlström kertoo, että kokeilu vähensi selvästi biojätteen määrää sekajätteen seassa. Ennen kokeilun aloittamista biojätteen osuus sekajätteessä oli jopa 60 prosenttia. Neljän ja puolen kuukauden jälkeen kokeilun aloittamisesta tehdyssä toisessa jätteen koostumustutkimuksessa biojätteen osuus oli tippunut 28 prosenttiin.

– Tämä oli suurilta osin pakattua biojätettä, joka pitäisi pakkauksista poistettuna niin ikään lajitella biojätteeseen. Tavoite on, että biojätettä ei enää ohjaudu lainkaan sekajätteeseen, koska sille on taloudessa nyt oma osoitteensa.

Taustalla häämöttää jätelain uudistaminen

Karlström kertoo, että kokeilulla valmistaudutaan myös vajaan parin vuoden päässä odottavaan jätelain muutokseen.

– Uudessa jätelaissa yli 10 000 asukkaan taajamiin biojätteen erilliskeräys olisi tulossa pakolliseksi kaikille kiinteistöille.

Lahden kokeilussa tutkitaan sitä, mikä on näppärin tapa järjestää keräys. Yksi vaihtoehto on, että jokaisella kiinteistöllä on perinteiset biojäteastiat ja ne tyhjennetään isolla jäteautolla.

Toinen vaihtoehto on nyt Lahdessa kokeiltava malli, jossa osa kotitalouksista kerää biojätteensä pieneen astiaan. Pienet astiat tyhjennetään pakettiautolla. Pakettiauto kerää jätteet alueella sijaitseviin normaalikokoisiin biojäteastioihin, jotka tyhjennetään isolla jäteautolla.

Lisää Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Lue seuraavaksi