Hyppää sisältöön

Pohjalaiskoulut tarjoavat vegaaniruokaa vaihtelevasti – Vaasa vastaa oppilaiden toiveeseen: vegaanivaihtoehto tulee lyseoon ja Vamialle syksyllä

Keski-Pohjanmaan ammattikoulussa vegaaneille on jo ruokavaihtoehto tarjolla. Seinäjoella lukiossa kokeiltiin, mutta vegaaniruokailijoita oli vain muutama.

Vegaaneille on tarjolla vaihtoehto Vaasan toisen asteen kouluissa ensi syksynä. (arkistokuva) Kuva: Silja Viitala / Yle

Vegaaniruoan tarjoaminen vaihtelee pohjalaiskaupunkien toisen asteen oppilaitoksissa. Osassa kouluja vegaaniruokaa on tarjolla, osassa ei ja osaan vegaaniruokavaihtoehto on tulossa.

Vaasassa vegaaniruoan tarjoilu alkaa ensi syksynä syyslukukauden käynnistyessa. Aluksi vegaanivaihtoehtoa tarjoillaan toisen asteen oppilaitoksissa eli Vaasan lyseossa ja ammattioppilaitos Vamiassa.

Vegaaniruokaa on toivottu koulujen ruokavaihtoehtoihin ja viime vuonna toteutun opiskelijaraadin kyselyn perusteella toiveeseen ollaan nyt tartuttu. Etenkin oppilaat ovat toivoneen enevässä määrin vegaaniruokaa.

Vegaanivaihtoehdon toteuttaminen on parhaillaan suunnittelun alla ja keskeisenä asiana on mm. reseptiikan suunnittelu.

– Vegaanivaihtoehtoa tullaan todennäköisesti myös laajentamaan jatkossa yläkoulujen puolelle, kertoo ruokapalvelujohtaja Katja Imppola TeeSe Botniasta.

Kokkolassa vegaanivaihtoehto on tarjolla toisen asteen kouluissa, Pietarsaaressa ei kysyntää

Kokkolassa toisen asteen kouluissa vegaaniruokaa on jo tarjolla.

– Meillä on vegaanivaihtoehto opiskelijoille tarjolla. Vegaanien määrä on koko ajan kasvussa, toteaa Johanna Vähärautio Keski-Pohjanmaan koulutuskuntayhtymästä.

Pietarsaaressa lukiolaisille ei ole vegaanivaihtoehtoa, sillä sille ei ole ollut kysyntää. Sivistystoimen erityisasiantuntija Lisa Kentalan mukaan suomen- ja ruotsinkielisissä lukioissa Pietarsaaressa on ollut yhteenlaskettuna vain muutama vegaani, jotka ruoasta olisivat olleet kiinnostuneita.

Myös kasvisruokailijoiden määrä on Pietarsaaressa vähentynyt.

– Kasvisruoka on aina helpompi toteuttaa, kun voimme käyttää proteiinia kananmunasta ja maidosta eli kasvisruokailijat ovat lakto-ovovegetaristeja. Vegaaniruokavalio täydennetään kasvikunnan proteiineilla. Proteiinien riittävän saannin lisäksi on huolehdittava aterian riittävästä energiamäärästä. Vegaaniruokavalion laadun tulee myös olla linjassa ravitsemussuositusten kanssa. Se vaatii kyllä oman suunnitteluprosessin, Kentala sanoo.

Seinäjoella vegaanivaihtoehtoa on kokeiltu

Seinäjoella lukiolaisille ei ole tällä hetkellä tarjolla vegaanivaihtoehtoa. Vegaaniruokaa on toistaiseksi Seinäjoella kysytty vain vähän.

Valtuustoaloite asiasta on tehty viime vuoden keväällä ja siihen vastataan tämän kevään aikana.

Seinäjoen lukiolla on kuitenkin ollut vegaaniruokakokeilu. Seinäjoen ruokapalveluiden ruokapalvelujohtaja Pirjo Kujanpään mukaan aluksi vegaaniruoan syöjiä oli kymmeniä, mutta määrä vähennyttyä muutamaan ruokailijaan, sen tarjoaminen lopetettiin.

– Vegaaniruokalistan suunnittelu vaatii oman panostuksensa, että ruoka täyttää ravitsemussuositukset. Elintarvikkeet ovat kalliimpia ja raaka-aineiden kotimaisuusaste alhaisempi, Kujanpää kertoo.

.
.