1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. uimahallit

Kouvolaan on suunnitteilla entistä monikäyttöisempi uimahalli – esitys sijaintipaikasta kesäkuussa

Kuntalaisille avataan huhtikuussa kysely tulevan uimahallin palveluista.

Kuusankosken uimahallissa on nykyisin 25 metrin uimaratoja. Arkistokuva. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Kouvolan uudesta uimahallista aiotaan tehdä nykyisiä uimahalleja monikäyttöisempi.

Kouvolan kaupunki teettää huhtikuussa kyselyn, jossa selvitetään kuntalaisten ja yhdistysten näkemyksiä siitä, millaisia palveluita uudessa uimahallissa pitäisi olla. Selvitys valmistuu toukokuun loppuun mennessä.

Kouvolaan rakennetaan uusi uimahalli, jonka valmistuttua Urheilupuiston ja Kuusankosken uimahallit suljetaan.

Kouvolan liikunta- ja kulttuurijohtaja Vesa Toikka kertoo, että 1970-luvulla uimahallit suunniteltiin ns. matkauintipaikoiksi. Urheilupuiston ja Kuusankosken uimahalleissa on esimerkiksi 25 metrin pituiset altaat sekä pienet altaat ja kuntosalit.

– Uusissa uimahalleissa terveysliikunta ja kevyt kuntoutus mahdollistuvat paremmin. Altaat voidaan myös suunnitella viihtyisämmiksi, Vesa Toikka sanoo.

Hänen mukaansa uuteen uimahalliin voisi esimerkiksi asentaa altaita, joiden pohjan korkeutta pystyy säätämään. Näin altaat palvelisivat paremmin erilaisia käyttäjiä, kuten vanhuksia.

Uimahalliin voidaan valita myös erilaisia allaskokoja ja -tyyppejä sekä järjestää muita palveluita, kuten kahvio, hyvinvointipalveluita, pienliikuntapaikkoja ja kuntosali.

Kuntalaiskyselyitä uimahallista

Kouvolan kaupunki järjesti tammikuussa kyselyn, jossa kysyttiin asukkaiden mielipiteitä uimahallin sijaintiin liittyen. Kyselyssä selvitettiin esimerkiksi sitä, millä kulkuvälineillä kaupunkilaiset kulkevat uimahalliin ja sitä, mitä toiveita heillä on uimahallin lähellä olevista palveluista.

Lue lisää: Uuden uimahallin suunnittelu alkoi Kouvolassa – kaupunki kysyy asukkaiden toiveita sijainnista

Kyselyyn vastasi yli 3 300 henkilöä.

Suurin osa vastaajista kertoi kulkevansa uimahalliin autolla. Toiseksi eniten uimahalliin suunnataan polkupyörällä tai kävellen.

Samat kulkutavat näkyvät myös siinä, miten uimahalliin haluttaisiin kulkea: autoillen, pyöräillen tai kävellen. Osa vastaajista halusi päästä uimahalliin bussilla tai palveluliikenteellä.

Vastaajien mielestä tärkeimpiä uimahallin lähellä sijaitsevina palveluina ovat joukkoliikenteen pysäkit ja peruskoulu. Parkkipaikkoja pitäisi vastaajien mukaan olla riittävästi ja niiden pitäisi olla maksuttomia.

Uimahallin paikaksi ehdotettiin nykyisten uimahallien sijainteja. Muista ehdotuksista suosituin oli Tervaskankaan alue. Mainintoja saivat myös Myllykoski, Tykkimäen alue, Käyrälampi ja Sommelon alue. Kymijokea haluttiin hyödyntää esimerkiksi avantouintiin.

Kuusankosken uimahalli suljetaan sitten kun Kouvolaan valmistuu uusi uimahalli. Arkistokuva. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Sijainti selville

Kyselyiden tuloksia hyödynnetään kevään aikana, jolloin uimahallin ohjausryhmä laatii esityksen uimahallin hanke- ja rakennussuunnittelun käynnistämisestä. Kaupunginhallitus ja -valtuusto päättävät asiasta kesäkuussa.

Kevään aikana arvioidaan myös uimahallin sijaintipaikkavaihtoehtoja.

– Kaikki selvitykset tähtäävät siihen, että ohjausryhmä on valmis esittämään kesäkuussa, mihin uimahalli sijoittuu, Vesa Toikka sanoo.

Kouvolan kaupunki on varannut tämän vuoden budjetissa uuden uimahallin suunnitteluun 350 000 euroa ja ensi vuodelle 150 000 euroa.

Uuden uimahallin kustannusarvio on 18,5 miljoonaa euroa. Tarkka hinta selviää suunnittelun edetessä.

Lisää Kymenlaakson uutisia myös Yle Areenassa: katsele, kuuntele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.