Hyppää sisältöön

Henkilökohtainen avustaja vei vanhukselta oikeuden mukaan 40 000 euroa – avustajan saamasta 1,3 miljoonan perinnöstä ei sen sijaan tuomiota

Oikeuden mukaan vanhuksen sisarusten lapsilla ei ollut syyteoikeutta törkeästä petoksesta. Testamentista riidellään nyt oikeudessa.

Henkilökohtainen avustaja sekä tuomittiin että jätettiin tuomitsematta vanhuksen rahojen käytöstä oikeudessa. Kuva: Antti Eintola / Yle

Pirkanmaan käräjäoikeudessa on tullut tuore tuomio erikoisesta oikeusjutusta. Siinä vanhuksen henkilökohtainen avustaja sai tuomion törkeästä kavalluksesta, mutta tätä paljon suuremman summan syytetystä törkeästä petoksesta häntä ei tuomittu.

Tapahtumat sattuivat vuosina 2017-2018 Pohjois-Pirkanmaalla. Yli 90-vuotias ja henkilökohtaisen jokapäiväisen avun tarpeessa oleva mies asui henkilökohtaisen avustajansa luona käytännössä täysihoidossa yli vuoden. Sinä aikana avustajana toimineella naisella oli pääsy miehen tileihin.

Nainen siirsi itselleen vanhuksen rahaa ja myönsi antaneensa rahaa tyttärelleen ja pelanneensa rahoja.

Miehen terveydentila oli heikentynyt, mutta vanhusta ei ollut todettu oikeustoimikelvottomaksi. Epäily naisen toimista heräsi jo vanhuksen eläessä ja poliisi ehti kuulla vanhusta esitutkinnassa.

Vanhus oli esitutkinnassa kertonut, ettei olisi antanut rahaa, jos olisi tiennyt rahan menevän pelaamiseen.

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi naisen törkeästä kavalluksesta vuoden ehdolliseen vankeuteen. Naisen pitää maksaa kuolinpesälle 40 190 euroa vaadittuine korkoineen. Käräjäoikeuden mukaan teko on kokonaisuutena arvostellen törkeä, koska mies oli riippuvainen avustajastaan ja kyseessä oli iso summa rahaa.

1,3 miljoonan euron testamentti

Sen sijaan Pirkanmaan käräjäoikeus jätti epäilyn törkeästä petoksesta tutkimatta. Mies testamenttasi henkilökohtaiselle avustajalleen koko omaisuutensa.

Tämä sisälsi rahaa lähes 150 000 euroa sekä lisäksi yli miljoonan euron kiinteistöt ja puunmyyntituloja 40 000 euroa. Lisäksi avustaja oli saanut vanhuksen antamaan itselleen velaksi 70 000 euroa. Perinnössä ja rahahyödyssä puhutaan näin ollen 1,3 miljoonasta eurosta.

Vanhus kuoli esitutkinnan aikana. Hänellä ei ollut rintaperillisiä eikä elossa olevaa puolisoa. Myös hänen sisaruksensa kuolivat ennen syytteen nostamista.

Pirkanmaan käräjäoikeuden mukaan asiassa syytteen nostaneilla kuolleiden sisarusten lapsilla ei ole syyteoikeutta asiassa ja syyte on jätettävä tutkimatta tästä syystä.

Kun syyteoikeutta ei ole, ei myöskään syytteen perusteella esitettyjä vahingonkorvausvaatimuksia ja muita esitettyjä vaatimuksia voida tutkia, käräjäoikeus kertoi.

Syyteoikeuden siirtymiseen ei vaikuta se, kuka on oikeutettu perimään asianomistajan. Syyteoikeus ei myöskään siirry edelleen, jos joku asianomistajan syyteoikeuden käyttöön oikeutettu henkilö kuolee.

Testamentti kyseenalaistetaan, riita kesken

Vielä on epäselvää, saako henkilökohtainen avustaja pitää perinnön. Pirkanmaan käräjäoikeudessa on vireillä testamentin moiteasia, jossa testamentti yritetään kyseenalaistaa.

– Mikäli testamenttia ei julisteta pätemättömäksi, nainen on ainoa perillinen kuolinpesässä eikä kuolinpesä tai sen osakkaat ole vahingonkärsijän asemassa, käräjäoikeus toteaa tuomiossa.

Tuomio ei ole lainvoimainen eli siitä voi valittaa.