1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. varhaiskasvatus

Yksityiset perhepäivähoitajat vedettiin mukaan palvelusetelin hintavääntöön, vaikka he eivät ole palveluseteliyrittäjiä eivätkä sellaisiksi nykyehdoilla halua

Yhdistyksen puheenjohtaja: "Koen turhaksi puhua setelin suuruudesta tässä vaiheessa"

varhaiskasvatus
Leksaker
Lahden seudun yksityiset perhepäivähoitajat haluavat säilyttää yrittäjän vaikuttamismahdollisuudet. Palvelusetelijärjestelmän ehtoja tulisi muuttaa merkittävästi, jotta palveluseteliyrittäjyys olisi perhepäivähoitajille kannattavaa. . Kuvituskuva.Maria Sbytova/Mostphotos

Lahden kaupunginhallitus haluaa selvittää, miten yksityiset perhepäivähoitajat saataisiin mukaan varhaiskasvatuksen palvelusetelijärjestelmään. Tämä siitä huolimatta, että Lahden seudun yksityiset perhepäivähoitajat eivät puheenjohtajansa mukaan halua ryhtyä palveluseteliyrittäjiksi.

– Yksityisten perhepäivähoitajien kannalta palvelusetelijärjestelmän ehdot ovat mahdottomat, toteaa Nina Jantunen, Lahden seudun yksityiset perhepäivähoitajat -yhdistyksen puheenjohtaja.

Kiista palvelusetelin hinnasta jakaa kuntapäättäjiä

Palveluseteli on eräänlainen maksusitoumus kaupungilta yksityiselle palveluntuottajalle, ja sillä maksetaan osa palvelun hinnasta. Lahdessa palvelusetelin kattohinta on tällä hetkellä 830 euroa kuussa. Alle kolmivuotiaiden kohdalla hinta kerrotaan 1,75:llä.

Sivistyslautakunta on päättänyt madaltaa palvelusetelin enimmäisarvoa saavuttaakseen kaupungin talousarvion mukaiset säästötavoitteet, mutta Lahden kaupunginhallitus palautti asian takaisin valmisteluun. Samalla kaupunginhallitus evästi lautakuntaa selvittämään, millä kriteereillä päivähoitajat saataisiin mukaan setelijärjestelmään.

Lue lisää: Lapsiperheistä tuli Lahdessa politiikan pelinappuloita – osa kuntapäättäjistä vastustaa itse tekemiään päätöksiä

Samaan aikaan Päijät-Hämeen Yrittäjät ovat lähestyneet perhepäivähoitajia kyselyllä, jossa pyydetään perhepäivähoitajien näkemyksiä palvelusetelin hinnasta.

Jantusen mukaan on erikoista, että yksityiset perhepäivähoitajat halutaan vetää mukaan palvelusetelin hintakeskusteluun, vaikka asia ei tällä hetkellä koske heitä.

– Palvelusetelijärjestelmässä on yksityisten perhepäivähoitajien kannalta niin paljon epäkohtia, että setelin hinnasta on mielestämme turha keskustella tässä vaiheessa.

Lue seuraavaksi