1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. opiskelija-asunnot

Opiskelijoiden soluasumisen suosio on laskenut, silti PSOAS:n soluista suurin osa tälläkin hetkellä käytössä

Etäopiskelun vuoksi moni on jättänyt vuokraamatta asunnon opiskelupaikkakunnaltaan.

opiskelija-asunnot
Bild på en bostad med en hylla och en gitarr.
PSOAS:n asuntojen vuokrausaste on tälläkin hetkellä korkealla, yli 90 prosenttia asunnoista on vuokrattu. Kuvituskuva.Mostphotos/Michael Erhardsson

Opiskelijoiden soluasumisen suosio on laskenut. Suurten kaupunkien opiskelija-asuntoloiden asunnoista soluja on arviolta vajaa puolet.

Yhä useampi opiskelija haluaa asua yksin tai tuttujen kanssa, kertoo Vuokralaiset-yhdistys.

Pohjois-Suomen opiskelija-asuntosäätiön palvelupäällikkö Jari Simosen havainnon mukaan yksiö on suosituin asumismuoto opiskelijoilla. PSOAS:lla on vuokrattavana noin 1500 soluhuonetta, joista kuitenkin suurin osa on tälläkin hetkellä käytössä.

– Usein kansainväliset opiskelijat haluavat asua yhteisössä, mutta nyt vaihto-opiskelijat osin puuttuvat, heitä ei ole tullut tavanomaista määrää.

Koronatilanne on vaikuttanut opiskelija-asuntotilanteeseen. Simonen kertoo, että etäopiskelun vuoksi moni on jättänyt vuokraamatta asunnon opiskelupaikkakunnaltaan.

– Viime syksynä oli vähemmän opiskelijoita hakemassa asuntoja. Osa opiskelijoista otti asunnon, mutta antoi sen hetken kuluttua pois, kun kävi ilmi, että etäily jatkuu.

Koronatilanteesta huolimatta PSOASin asuntojen vuokrausaste on tälläkin hetkellä korkealla, yli 90 prosenttia asunnoista on vuokrattu.

Simonen kertoo, että asiakkaat ovat vaativampia kuin aikaisemmin. Esimerkiksi keittiön varusteluun kiinnittää moni huomiota.

PSOAS tekee tämän kevään aikana Oulun Välkkylässä huoneistokorjauksia, korkein rakennus on jo tyhjillään remontin aloittamista varten. Alueelle on suunniteltu myös tornitalon rakentamista.

PSOAS odottaa ratkaisua Oulun yliopiston tulevasta sijainnista ennen uusien rakennuskohteiden suunnittelun käynnistämistä.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Lue seuraavaksi