1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Yhdysvaltain koronaepidemiaa vastaan taistelleet lääkärit kertovat kulissien takaisesta väännöstä Trumpin hallinnossa – "valehtelua ja painostusta"

Yhdysvaltain hallinto oli koronaepidemian alussa jakautunut ja heikosti valmistautunut, kertoo uutiskanava CNN.

Koronavirus
Deborah Birx
Valkoisen talon koronakoordinaattori tiedotustilaisuudessa huhtikuussa 2020. Taustalla presidentti Donald Trump ja varapresidentti Mike Pence.Chris Kleponis / EPA

Yhdysvalloissa uutiskanava CNN on haastatellut kuutta lääkäriä, jotka olivat Yhdysvaltain edellisen hallinnon aikana avainasemassa johtamassa maan toimia koronapandemiaa vastaan. CNN:n haastattelu (siirryt toiseen palveluun) esitetään perjantaina 2.4., mutta CNN kertoo jo nyt niiden antia.

Ohjelmassa esiintyvät muiden muassa Valkoisen talon koronatoimien koordinaattori Deborah Birx ja Yhdysvaltain allergia- ja tartuntatauti-instituutin johtaja Anthony Fauci.

Deborah Birxin mukaan jopa satoja tuhansia yhdysvaltalaisia on saattanut kuolla turhaan, sillä presidentti Donald Trumpin hallinto ei ottanut koronaepidemiaa vakavasti ja jopa haittasi epidemiaa vastaan taistelevien terveydenhuollon viranomaisten työtä.

Hänen mukaansa Valkoisessa talossa oli virkamiehiä, joiden mielestä koronaepidemia ei ollut "mikään iso juttu" ja että lääkärit paisuttelevat asiaa turhaan.

Birx kertoo olleensa jatkuvassa ristitulessa, koska Trumpin hallinto yritti estää lääkäreitä antamasta kehotuksia käyttää suojamaskeja. Vaikka lääkärit pitivät rajoitustoimia tärkeinä, hallinto yritti jatkuvasti poistaa niitä. Yleisölle tuli siis ristiriitaista viestiä.

Birxiä harmitti presidentin saama "vaihtoehtoinen tietovirta". Lääkärit yrittivät vakuuttaa Trumpille epidemian estämisen tärkeyttä. Samaan aikaan presidentille kerrottiin laumasuojan olevan parempi vaihtoehto. Laumasuojan kehittäminen vaatisi, että suuret ihmisjoukot sairastaisivat covid-19-sairauden.

Laumasuoja-ajatusta tarjoili tiettävästi neuroradiologi Scott Atlas. Birx kertoo kieltäytyneensä kokouksista, joihin Atlas osallistui, jotta tämä ei saisi mitään virallista asemaa virkakunnassa.

Arvostelua joka suunnasta

Deborah Birxiä on arvosteltu, koska hän ei oikaissut Trumpin mielikuvituksellisia ajatuksia vaihtoehtoisista hoitomuodoista.

Trumpin idea UV-valosta ja desinfiointiaineesta koronapotilaiden hoidossa hämmentää – Keuhkolääkäri: desinfiointiaineella tehdään itsemurhia

Birx itse kertoo joutuneensa hallinnon sisällä arvostelun kohteeksi, koska yritti kertoa koronavaaran todellisuudesta. Hän oli mukana CNN:n Valtion tila -ohjelmassa elokuussa ja kertoi koronan leviävän erittäin nopeasti niin kaupungeissa kuin maaseudullakin.

Ohjelman jälkeen Trump oli käynyt Birxin kanssa puhelinkeskustelun, jota Birx kuvasi "hyvin epämiellyttäväksi ja hyvin vaikeaksi".

Tapahtuman jälkeen Birx puhui julkisesti asiasta vain paikallisissa tiedotusvälineissä. Hän sanoo uskovansa, että Trumpin hallinto esti häntä puhumasta valtakunnallisissa välineissä, koska silloin oli vaara, että Trump olisi nähnyt Birxin esiintymiset.

Tappouhkauksia ja vääriä lupauksia

Anthony Fauci kertoo kaikkien koronaryhmässä olleiden lääkärien ja myös heidän perheenjäsentensä saaneen tappouhkauksia. Fauci hankki tästä syystä itselleen henkivartijoita.

Faucin mukaan hänelle hyvin vaikea tilanne tuli silloin, kun lääkärit yrittivät saada ihmiset pysyttelemään omissa kodeissaan ja välttämään kontakteja, mutta Trump painosti osavaltioita avautumaan.

Fauci kertoo olleensa kauhuissaan, koska Trumpin kehotukset olivat täysin vastoin koronaepidemiaa hillitsevien lääkäreiden ohjeita.

Trumpin hallinnon terveydenhoidon apulaisministerinä toiminut amiraali Brett Giroir myöntää, ettei hallinto antanut yleisölle oikeaa kuvaa maan valmiusasteesta.

Trump ei halunnut, että koronatestejä tehtäisiin, koska ne paljastivat yhä suurempia tartuntamääriä. Tämä haittasi tiedonsaantia taudin leviämisestä.

Toisaalta hallinto kertoi, että miljoonia testejä oli saatavilla. Giroirin mukaan tämä lupaus oli väärä, koska testejä ei ollut.