1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronarokote

Pietarsaaren seudun rokotevastaisuus ei näy koronarokotteiden ottamisessa

Luodon ja Pedersören alhaista koronarokotekattavuutta selittää kuntien nuori väestörakenne.

koronarokote
koronarokotus
Seudun viiden kunnan koronarokotekattavuus on ensimmäisen rokotteen jälkeen yhteensä jopa korkeampi kuin koko maassa keskimäärin. Kuvituskuva.Marko Melto / Yle

Pietarsaaren seudun rokotevastaisuus ei ole ainakaan toistaiseksi näkynyt alueen asukkaiden halukkuudessa ottaa koronarokote.

Esimerkiksi Pietarsaaressa koronarokotekattavuus on THL:n tilastojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) tällä hetkellä ensimmäisen annoksen osalta 20,7 prosenttia, kun se koko maassa on 17,5 prosenttia.

Sen sijaan Luodossa ja Pedersöressä koronarokotteita on otettu suhteessa koko asukaslukuun selvästi alle koko maan keskitason: kunnissa rokotekattavuus on ensimmäisen rokotteen osalta vain 11,9 ja 14,6 prosenttia.

Pietarsaaren johtavan lääkärin Pia-Maria Sjöströmin mukaan alhaisia lukuja selittää kuitenkin kuntien nuori väestöpohja, ei rokotevastaisuus. Kunnissa on vähän yli 80-vuotiaita ja paljon alle 16-vuotiaita asukkaita.

Esimerkiksi Luodossa rokotusajan voivat varata tällä hetkellä kaikki yli 70-vuotiaat sekä 18-69-vuotiaat riskiryhmä 1:een kuuluvat. Vanhempien ikäluokkien rokotekattavuus koronan osalta on Luodossa ja Pedersöressä samalla tasolla kuin koko Pietarsaaren alueella.

Koko seudun viiden kunnan koronarokotekattavuus on ensimmäisen rokotteen jälkeen yhteenlaskettuna jopa korkeampi kuin koko maassa keskimäärin.

Lue myös: Rokote-epäröintiä pyritään vähentämään kansainvälisellä tutkimusryhmällä – Suomesta mukana Turun yliopisto ja Åbo Akademi

Lue seuraavaksi