1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Ravintolasulku yllätti ja kiukustutti yrittäjät: Kittilässä ravintolaan mieliville tarjotaan kuljetusta naapurikuntaan – näin ministeriö perustelee päätöstä

Ravintolasulku laajeni epidemian perusvaiheessa olevaan Pohjois-Savoon. Lapissa Kittilä on ainoa kunta, missä sulkua ei purettu.

Limusiini- ja ohjelmapalveluyrittäjä Ilkka Soinu harmistui hallituksen päätöksestä sulkea ravintolat Lapissa vain Kittilässä, että ryhtyi tarjoamaan kyytejä Ylläksen ravintoloihin, naapurikuntaan Kolariin. Kuva: Ilkka Soinu

Ravintolasulku kismittää yrittäjiä Itä-Suomessa ja Kittilässä. Sulku laajeni maanantaina Pohjois-Karjalaan ja Pohjois-Savoon. Kittilä puolestaan on ainoa Lapin kunta, joka jäi sulun päättymisen ulkopuolelle ja ravintolat pysyvät kiinni.

Levillä ohjelmapalveluyrittäjänä toimiva Ilkka Soinu suivaantui rajoituspäätöksestä niin, että perusti pikavauhtia palvelun, joka tarjoaa ravintolaan mieliville limusiinikyydin naapurikuntaan, Kolarin Ylläkselle.

Lyhintä reittiä matkaa kertyy reilu 60 kilometriä. Kolarin puolella ravintolat saavat olla auki kello 22 saakka.

– Kai siinä taustalla oli sellainen pieni kiukkukohtaus, kun tajusin, että koko muu Lappi on vapautettu rajoituksista mutta Kittilä ei. Piti yrittää kääntää asia positiiviseksi. Siitä tuli sitten ajatus, että mitä jos ryhdyttäisiin viemään asiakkaita Leviltä muualle, Soinu kertoo.

Soinu ihmettelee sitä, miksi juuri Levin alue on päättäjien silmätikkuna, vaikka alueen yritykset ovat hoitaneet hyvin leiviskänsä koronan torjunnassa: alueella on tullut ilmi tartuntoja, mutta suhteutettuna matkailijoiden määrään niitä ei Soinun mukaan ole kohtuuttoman paljon.

– Pystyn tekemään tätä ihan puhtaalla omallatunnolla. Jos on pieniäkin epäilyksiä, että asiakkaalla on koronan oireita tai tauti olisi puhjennut, niin emme ota kyytiin. En näe tekeväni mitään vääryyttä tässä, yritän pelastaa omaa liiketoimintaa ja tehdä työtä.

Lue lisää: Eduskunta jatkoi ravintolasulkua kolmella viikolla – muutoksia viiteen maakuntaan

THL: Perusteena sairaanhoitopiirien tilannearviot

THL toteaa lakiesityksen (siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun) lausunnossa että alueiden tilannearvio tehdään sairaanhoitopiiritasolla. Kuntakohtaisen tilannearvion tekeminen on THL:n mukaan hankalaa, sillä yksittäiset tapaukset saattavat muuttaa huomattavastikin ilmaantuvuuslukuja pienissä kunnissa.

Lapin osalta päädyttiin kuitenkin ratkaisuun, jossa ravintolat on suljettu Kittilässä, mutta avoinna muualla Lapissa.

– Eduskunnan näkemyksen mukaan tarkkarajaisempaa sääntelyä täytyy harkita maakunnissa, joiden pinta-ala on suuri ja asukastiheys pieni. Tämä toteutui nyt Lapin ja Kittilän tapauksessa. Arvio perustuu terveysviranomaisten näkemyksiin, sanoo hallitusneuvos Liisa Huhtala työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Levin ravintolat eivät ole olleet auki sulun alkamisen jälkeen, eli kolmeen viikkoon ja sulku jatkuu edelleen. Kuva on otettu Hölmölä-baarissa hiihtolomaviikon alussa helmikuussa. Kuva: Annu Passoja / Yle

Lapin sairaanhoitopiiri totesi lausunnossaan työ- ja elinkeinoministeriölle, että Kittilässä on ollut Levin suuren matkailijamäärän vuoksi väestöön levinnyttä virusmuunnosta ja tartuntojen jäljitystyössä on ollut haasteita. Muissa kunnissa edellytyksiä sululle ei ole.

Kittilän kunnanjohtajan Antti Jämsénin mielestä vain yhtä hiihtokeskuskuntaa koskeva sulku on epäoikeudenmukainen.

– Olisi suljettu vaikkapa kaikkien hiihtokeskusten ravintolat tai ainakin näin lähekkäin olevien paikkakuntien ravintolat. Jotkut voivat lähteä ravintolamatkalle naapurikuntaan mikä lisää riskejä koronan leviämiseen.

Jämsénin mielestä sulun vaikutukset pitää korvata yrittäjille.

– On erittäin tärkeää se, että ravintolayrittäjille korvataan täysimääräisesti tämä todella pitkä sulku. Korvausmäärän pitää perustua vertailuun vuoden 2019 kevään tilanteeseen, Jämsén sanoo.

Pohjois-Karjalan ravintolayrittäjät ihmeissään

Pohjois-Karjalassa hallituksen päätös yllätti ravintolayrittäjät. Maakunta ei ollut hallituksen sulkulistalla vielä loppuviikosta.

– Tiedottaminen asiasta on käsittämätöntä, olemme olleet nettitiedon varassa. Tavarantoimitus tulee tänään normaalisti, ei sitä pysty enää perumaan, sanoo useita ravintoloita Joensuun seudulla pyörittävä yrittäjä Ari-Pekka Jeskanen.

Pohjois-Karjala siirtyi epidemian perustasolta kiihtymisvaiheeseen viime torstaina. Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri on edelleen epidemian perustasolla, mutta ravintolasulku ulottuu myös sinne.

– Päätökset perustuvat tuoreimpaan tietoon epidemiatilanteesta. Valmistelua jatkettiin vielä viikonloppuna, Liisa Huhtala sanoo.

THL:n mukaan asiaan vaikuttivat alueen ilmaantuvuusluvut ja todetut virusmuunnostapaukset.

Laki velvoittaa viranomaisia seuraamaan tautitilannetta ja arvioimaan ravintolasulun välttämättömyyttä myös sulun aikana.

– Tämä arvio tehdään viikoittain ja se perustuu terveysviranomaisten näkemyksiin, sanoo hallitusneuvos Liisa Huhtala työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Uusimmat tiedot Suomen koronavirustilanteesta voit lukea täältä. Tästä löydät Lapin ja Pohjois-Karjalan tuoreimmat korona-aiheiset jutut.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella tiistaihin 30.3. kello 23 asti.

Lue myös: Lappi täyttyy pääsiäisenä suomalaismatkailijoista – peruutuksia ei ole juuri tullut