1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. George Floydin kuolema

George Floydin kuolemasta syytetyn poliisin oikeudenkäynti alkoi maanantaina – oikeutta käydään kuukausi

Entistä poliisia Derek Chauvinia voi odottaa jopa 40 vuoden vankilatuomio.

George Floydin kuolema
George Floydin kuolemasta syytetyn poliisi Derek Chauvinin oikeudenkäynti alkoi Minneapolisissa tällä viikolla. Mielenosoittajat asettivat kukkia ja ripustivat julisteita aitaan, joka ympäröi oikeustaloa.
George Floydin kuolemasta syytetyn poliisi Derek Chauvinin oikeudenkäynti näytetään myös suorana. Mielenosoittajat ovat asettaneet kukkia ja ripustaneet julisteita aitaan, joka ympäröi oikeustaloa.Craig Lassig / EPA

Pidätystilanteessa kuolleen mustan miehen George Floydin kuolemasta syytetyn entisen poliisin Derek Chauvinin oikeudenkäynti alkoi maanantaina Yhdysvaltojen Minneapolisissa myöhään iltapäivällä Suomen aikaa.

Syytelistalla ovat toisen asteen murha ja tappo. Jos Chauvin tuomitaan toisen asteen murhasta, hän voi saada 40 vuoden tuomion.

Floyd kuoli toukokuun lopussa 2020 Minneapolisissa, kun poliisi painoi häntä polvella niskasta liki yhdeksän minuutin ajan. Tilanne tallentui silminnäkijän kuvaamalle videolle, ja sitä seurasivat laajat mielenosoitukset rakenteellista rasismia ja poliisiväkivaltaa vastaan Yhdysvalloissa ja ympäri maailmaa.

Chauvin ja kolme muuta tilanteessa mukana ollutta poliisia erotettiin Floydin kuoleman jälkeen.

Myös muita poliiseja kohtaan on nostettu syytteet, mutta ne ovat lievempiä kuin Chauvinin kohdalla. Muiden poliisien oikeudenkäynti pidetään myöhemmin tänä vuonna.

Syyttäjä: Chauvin käytti "kohtuutonta voimaa"

Avauspuheenvuorossaan syyttäjä Jerry Blackwell sanoi, että 44-vuotias syytetty ei noudattanut poliisin menettelytapoja ja toimi tunteettomasti. Syyttäjän mukaan Chauvin käytti Floydia kohtaan kohtuutonta voimaa.

Blackwell painotti, ettei syytteeseen ole asetettu kaikkia poliiseja.

– Kyse on Derek Chauvinista, hän sanoi.

– Todistusaineisto tulee näyttämään, että ei ollut mitään syytä käyttää kuolettavaa voimaa sellaista miestä vastaan, joka on puolustuskyvytön ja käsiraudoissa, eikä vastustanut (pidätystä), Blackwell sanoi.

Chauvinin asianajaja Eric Nelson sanoi Floydin olleen pidätyshetkellä huumeiden vaikutuksen alainen ja vastustaneen pidätystä.

– Tulette näkemään, että Derek Chauvin teki juuri niin kuin hänet oli opetettu tekemään 19-vuotisella urallaan. Voimankäyttö ei ole miellyttävä asia, mutta se on tärkeä osa poliisin toimintaa, Nelson sanoi.

Hän kehotti valamiehistöä sivuuttamaan tapaukseen liittyvät poliittiset ja yhteiskunnalliset kysymykset.

Oikeutta käydään tarkasti vartioidussa oikeussalissa. Oikeuskäsittelyn odotetaan kestävän kuukauden verran.

Nelson oli pyytänyt oikeudenkäynnin lykkäämistä ja siirtämistä pois Minneapolisista, koska Minneapolisin kaupunki sopi maksavansa 27 miljoonan dollarin eli yli 22,5 miljoonan euron korvaukset Floydin perheelle. Tuomari Peter Cahill kuitenkin torjui vaatimukset.

Poliiseja tuomittu USA:ssa harvoin

Paljon julkisuutta saaneen tapauksen oikeudenkäynti kuvataan ja lähetetään suorana verkossa ja televisiossa. Paikan päälle ei koronarajoitusten vuoksi päästetä yleisöä.

BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) oikeudenkäyntien kuvaaminen ei ole Yhdysvalloissa poikkeuksellista. Minnesotan osavaltiossa ei ole aiemmin päästetty kameroita kuvaamaan kokonaista rikosoikeudenkäyntiä.

Floydin kuolinsyyn odotetaan nousevan keskeiseksi kysymykseksi oikeudenkäynnissä.

Chauvinin tuomitsemiseen tarvitaan valamiehistöltä yksimielinen päätös. Syytteeseen asetettuja poliiseja on Yhdysvalloissa harvoin tuomittu.

Lue myös:

George Floydin perhe saa 27 miljoonaa dollaria Minneapolisin kaupungilta

Yhdysvalloissa tuomari on lykännyt Black Lives Matter -liikettä vauhdittaneen George Floydin kuoleman oikeuskäsittelyn alkua

George Floydin taposta syytetyn poliisin oikeudenkäynti alkoi – atlantalaismies tiivistää afroamerikkalaisten ajatukset: "Toivottavasti oikeus tapahtuu, pelkäämme pahinta"

Lähteet: AFP