Hyppää sisältöön
omenapuun allakottikärryomakotitalotopiskelija-asunnotOmakotitalon etupiha ja autotalli.Omakotitalon takapiha keittiön ikkunasta.Perhe istuu keittiön pöydän äärellä.Takka olohuoneessaTakka omakotitalon olohuoneessa.keittiöPerkiönkatu Tampereen Härmälässä.Silver Variko kotinsa pihalla lumessa.Varikon perhe keittiön pöydän äärellä.Peilipöytä makuuhuoneessa.Makuuhuoneen tapetointityöSisäseinien maalaustyö omakotitalossaMakuuhuoneOmakotitalon wc.Omakotitalon lastenhuoneKeittiön tiskipöytä ja kuivauskaappi.vuosilukuSilver Variko katsoo televisiota.Silver Variko huoneessaan.saunaOmakotitalon lattia eteiskäytävän ja keittiön kynnykselläVarikoiden perhe olohuoneessaan.Varikon perhe kotinsa takapihan terasilla.Kirsikkapuun taimi kevättalvella takapihallaKristjan ja Oona Variko omakotitalonsa pihalla.Varikoiden perhe kotinsa etuoven luona.Varikoiden perhe kotinsa etuoven luona.Silver Variko perheensä kodin takapihalla.ovellapihakuusen alla

Omaan tupaan nuorena lupa

Suurin osa alle 30-vuotiaista toivoo asuvansa omakotitalossa, mutta harva hankkii sellaista niin nuorena.

Kristjan ja Oona Variko tekivät sen, josta suurin osa Suomen alle 30-vuotiaista haaveilee. Heistä tuli omakotiasujia 23-vuotiaina.

Yli puolet Suomen alle 30-vuotiaista pitää omakotitaloa halutuimpana asumismuotona. Seikka ilmenee maaliskuun alussa julkaistusta Nuorisoasuntoliiton ja ympäristöministeriön kyselytutkimuksesta.

Silti nimenomaan kerrostalo- ja yksinasuminen ovat yleistyneet 18-29-vuotiaiden keskuudessa.

Poikkeuksiakin löytyy, kuten nyt 25-vuotiaat Kristjan ja Oona Variko. He ostivat syksyllä 2019 perheelleen talon Orivedeltä.

Kristjan ja tuolloin raskaana ollut Oona pohtivat ensin silloista isompaa vuokra-asuntoa Tampereelta, mutta neljän huoneen asuntoa ei löytynyt alle 1000 eurolla kuussa. Harkinnassa oli myös rivitaloasunnon ostaminen, mutta oma talo vei voiton.

Täällä saa tehdä päätökset itse. Ei tarvitse kysyä naapureilta mielipidettä esimerkiksi aidasta tai pihatalkoista. Teen ne silloin, kun haluan.

Kristjan Variko

Kristjan ja Oona ovat asumismuotonsa myötä säännön vahvistava poikkeus. Avioparin kaveripiireihin kuuluu vain muutama alle 30-vuotias, jotka myös ovat ostaneet oman kodin.

Heillä on kerrostaloasunnot, omakotitaloa ei ole vielä kenelläkään. Ei myöskään rivitaloasuntoa.

Oona Variko

Eloisuutta ensimmäiseen omaan kotiin tuovat 4-vuotias Silver ja huhtikuussa 1-vuotissynttäreitään juhlistava Viktor.

Tamperelaislähtöiset Varikot muuttivat Tampereen Härmälästä Orivedelle sopivan talon perässä. Oonalla tai Kristjanilla ei juurikaan ollut aiempia siteitä paikkakunnalle.

Eräs ystäväperheemme asui Orivedellä, joten olimme käyneet paikkakunnalla heidän luonaan. Tein jo opiskelujen aikana myös keikkatyötä Oriveden sairaalassa, jossa työskentelen nyt.

Oona

Tänne ajaa puoli tuntia Tampereelta. Sama kuin ajelisi bussilla Tampereen keskustasta Lielahteen. Emme ole menettäneet mitään siinä, että muutimme tänne.

Kristjan

Tämä oli ainoa talo, jota kävimme katsomassa paikan päällä.

Oona

Isoin uudistus, joka talossa urakoitiin kauppojen jälkeen oli eteiskäytävän sekä makuuhuoneiden maalaaminen ja tapetointi.

Kun maalattuja seiniä katsoo nyt, niin alle olisi voinut vetää pohjatapetin ja maalata sen päälle valkoiseksi. Sekin oli työ, jota emme olleet ennen tehnyt. Näkee, että kaksi amatööriä ovat töhertäneet.

Kristjan

Tuleviin uudistustöihin kuuluu öljylämmityksen vaihtaminen ekologisemmaksi. Muutoksen hintalappu tulee olemaan viisinumeroinen summa. 110 neliömetrin kokoinen omakotitalo on kuitenkin sopiva ok-asumisen opetteluun.

Olemme soittaneet tarvittaessa Oonan vanhemmille, että miten esimerkiksi merkitään vesimittari. Tampereella vuokraamme kuuluivat sähkö ja vesi, joten vesilaskun suuruus täällä tuli yllätyksenä.

Kristjan

Kaksi vuotta ennen talon ostamista pariskunta avasi asuntosäästötilin. Säästöjä oli kertynyt kuitenkin jo sitä ennen kodin 10 prosentin käsirahaosuutta varten.

Krisu kävi silloin koko ajan töissä, joten ylimääräiset rahat laitettiin asuntotilille. Samoin opintolainani. Sitä ei käytetty oikeastaan mihinkään muuhun.

Oona

Reilu 40 vuotta vanhan talon kuukausittainen maksuerä on hieman yli 400 euroa. Varikot valitsivat lainan maksuajaksi 25 vuotta. Nopeampikin lyhentäminen on mahdollista, mutta pienempi kuukausierä vaikuttaa järkevimmältä vaihtoehdolta.

Todennäköisesti rahaa on nykyhetkeä enemmän silloin, kun lapset ovat isoja. Tuolloin ei tarvitse säästää niin paljon kuin nyt.

Kristjan

Korona-aikana on ollut kivaa, ettemme ole enää olleet Tampereen 60 neliön kerrostalokämpässä lasten kanssa.

Kristjan

9000 asukkaan Orivesi oli vuonna 2020 ainoa Tampereen kaupunkiseudun kunta, joka kärsi muuttotappiota. Varikot eivät silti murehdi mahdollisia talon pois myymisen haasteita tulevaisuudessa.

Meillä ei ole täältä kiirettä pois. Jos teemme joskus tappiota niin samalla tavalla sitä olisi tullut, jos olisimme jatkaneet vuokra-asumista.

Kristjan

Talon märkätilat remontoitiin uuteen uskoon vuonna 2016. Puulämmitteinen kiuas sytytetään kuumaksi lähes viikoittain.

Välttämättömiä remonttitarpeita talossa ei tällä hetkellä ole.

Kun korjaat yhden paikan omakotitalossa niin kaksi seuraavaa löytyy uudistettavaksi. Esimerkiksi alkuperäiset lattiat voisi hioa, mutta onko se kahden lapsen kanssa järkevää?

Kristjan

Olohuonetta koristavat valokuvat Varikon perheen vaiheista; Kristjanin ja Oonan vanhemmat, pariskunta kahdestaan, Silverin vauva-aika ja pian seinälle laitetaan kuvia Viktorista.

Maalaamisen tavoin haastavaksi osoittautui terassin pintakäsittely. Oluen ja talkootyövoiman keinoin urakka valmistui parissa päivässä. Jälkikäteen ilmeni, että Kristjanin isällä olisi ollut paljon parempia työkaluja kuin mitä hommaan käytettiin.

Kristjanin ja Oonan istuttamat kirsikkapuun taimet odottavat kevään lämpenemistä. Ne ovat vain yksi osa avioparin hahmottelemaa puutarhaa.

Istutimme lisää kukkia ja aiomme istuttaa mansikkamaalle enemmän juureksia mansikoiden tilalle.

Kristjan

Talon ostamisen velvoitteet, kuten paperityöt ja kuntotarkastukset sujuivat Varikoilla ongelmitta. He suosittelevat ensikertalaisia kysymään neuvoa ostamiseen siinä kokeneemmilta.

Talonäyttöihin kannattaa ottaa mukaan tuttu, joka tietää enemmän taloista. Myös kuntotarkastus pitää teettää ja jos tuloksia ei osaa lukea itse, niin tekijät suomentavat.

Kristjan

Yksi parhaista asioista omakotitalossa pienellä paikkakunnalla on Varikoiden mielestä ympäröivä rauha. Sen huomassa on perheen pienimpien hyvä kasvaa.

Tampereella oli meteliä aamuviideltäkin. Täällä ei ristinsielua näy tai kuulu, ihan sama mihin aikaan liikkuu.

Kristjan

Tämä on nyt karhunpesäni!

Silver Variko

Tekijät

Teksti:Aleksi Mäkelä
Kuvat:Marko Melto