Hyppää sisältöön

Lääkeyhtiö Servier tuomittiin miljoonakorvauksiin laihdutuspillereihin liitettyjen kuolemantapausten vuoksi

Mediator-lääkettä ehdittiin myydä 33 vuotta.

Noin viisi miljoonaa ihmistä ehti käyttää Mediator-lääkettä, ennen kuin se vedettiin markkinoilta vuonna 2009. Kuva: AOP

Ranskassa oikeusistuin totesi maanantaina lääkeyhtiö Servierin syyllistyneen muun muassa kuolemantuottamukseen ja törkeään erehdyttämiseen jutussa, jossa yhtiön diabetes- ja laihdutuspillerin katsotaan aiheuttaneen satoja kuolemantapauksia.

Lääke nimeltä Mediator oli myynnissä 33 vuotta, ja sitä ehti käyttää noin viisi miljoonaa ihmistä ennen kuin se vedettiin markkinoilta 2009. Takaisinveto tehtiin sen jälkeen, kun lääke oli yhdistetty vakaviin sydänongelmiin. Itse asiassa lääkkeen nostattamat huolet olivat nousseet esille jo kymmenen vuotta aiemmin.

Julistaessaan tuomion oikeuden puheenjohtaja Sylvie Daunis sanoi lääkeyhtiön heikentäneen ihmisten luottamusta terveydenhuoltojärjestelmään.

– Vaikka he tiesivät riskeistä monta vuotta, he eivät ryhtyneet tarvittaviin toimiin, hän sanoi. Sen sijaan Servier johdatti tahallaan kuluttajia harhaan, Daunis sanoi.

Servier tuomittiin maksamaan 2,7 miljoonan euron sakot kuolemantuottamuksesta, törkeästä erehdyttämisestä ja tahattomasta vamman tuottamisesta. Yhtiö määrättiin myös maksamaan kymmenien miljoonien vahingonkorvaukset asianomistajille.

Servierin entinen apulaisjohtaja Jean-Philippe Seta sai neljän vuoden ehdollisen vankeusrangaistuksen ja 90 600 euron sakot. Lisäksi hänelle määrättiin useiden miljoonien eurojen vahingonkorvaukset.

Ranskan lääkevirastolle puolestaan määrättiin yli 300 000 euron sakot siitä, että se viivytteli Mediator-lääkkeen käytön lopettamisessa.

Lue lisää:

Servier tiesi myyvänsä myrkkyä. Onnettomat, kuten minä, on tuomittu hitaaseen kuolemaan.

Joy Ercole, söi Mediator-lääkekuurin vuonna 2009

(23.9.19)

.
.