Hyppää sisältöön

”Kirjastoonkaan ei pääse lukemaan” – Yhdysvallat on menettänyt paljon ulkomaisia opiskelijoita koronan takia

Yliopistot toivovat voivansa palata normaaliin opetukseen ensi syksynä. Se helpottaisi myös ulkomaisten opiskelijoiden paluuta.

Raikun Liang (vas.) Peter Yung (kesk.) ja Sam Chai (vas.) palasivat Kiinasta Chicagoon. Opiskelu etäyhteyksillä oli hankalaa 14 tunnin aikaeron takia. Kuva: Hans Peter Dhuy

WASHINGTON/CHICAGO Korona-pandemia on koetellut 19-vuotiaan Rodrigo Jaarin kestävyyttä.

Jaar valmistui vuosi sitten lukiosta Hondurasissa ilman lakkiaisia. Hän lähti saman tien Yhdysvaltoihin varmistaakseen, että siirtolaisbyrokratian hoitamiselle jäisi riittävästi aikaa ennen yliopiston alkamista.

Perillä hän kuuli, että George Washingtonin yliopistossa opiskeltaisiin koko syksy etäyhteyksillä. Kevätlukukausi jatkuu nyt samaa rataa.

Hän on ollut kohta vuoden yhtä mittaa Yhdysvaltain pääkaupungissa ja opiskellut liiketalouden analytiikan koulutusohjelmassa pelkästään netissä. Monet hänen ulkomaisista opiskelukavereistaan ovat palanneet kotimaihinsa.

Hondurasilainen Rodrigo Jaar on opiskellut ensimmäisen vuoden George Washingtonin yliopistossa paikan päällä, mutta kokonaan etäyhteyksillä. Kuva: Hans Peter Dhuy

Hän ei ole voinut lähteä Väli-Amerikan koronatilanteen ja matkustamisen hankaluuden takia. Hondurasia koetteli viime syksynä koronan lisäksi vakava hirmumyrsky. Pääkaupunki Tegucigalpan lentokenttää ei ole sen jäljiltä vieläkään kunnostettu.

Yksitoikkoista puurtamista

Jaar opiskelee päivät pitkät pienessä asunnossaan. George Washington on muiden itärannikon yliopistojen tavoin tiukka koronarajoituksissaan.

– Edes kirjastoon ei saa mennä lukemaan. Mutta minkäs teet, tähän on vain tyydyttävä ja toivottava, että syksyllä tilanne helpottuu, hän pohtii.

– Opiskelijaelämään kuuluu muutakin kuin pänttäämistä. Tulin tänne, jotta voisin luoda kontakteja tulevaisuutta varten. Aika vähiin muihin tutustuminen on toistaiseksi jäänyt, kun kaikki opettajat ja kurssikaverit ovat tietokoneen ruudulla, yksi täällä, toinen Kiinassa, Jaar kuvailee.

Jaarin isä on professori Hondurasissa. Pojan opiskelu yhdysvaltalaisessa huippuyliopistossa on suuri investointi koko perheeltä.

– Isäni sanoi haluavansa antaa minulle lahjan, jota kukaan ei voi varastaa. Opiskelu täällä on tuo lahja. Se on arvokasta pääomaa tulevaisuutta varten.

Hän aikoo hyödyntää sitä myöhemmin Hondurasissa auttaakseen maataan nousemaan köyhyydestä.

1,1 miljoonaa ulkomaalaista opiskelijaa

Rodrigo Jaarin kaltaisten ulkomaisten opiskelijoiden määrä Yhdysvalloissa laski lukuvuonna 2019–2020 ensimmäistä kertaa 20 vuoteen. Koronan myötä määrä on pudonnut reippaasti lisää.

Alustavien tietojen mukaan Yhdysvaltain yliopistoissa aloitti viime syksynä (siirryt toiseen palveluun)43 prosenttia vähemmän ulkomaisia opiskelijoita kuin edellisenä lukuvuonna.

Ennen koronaa 2019–20 Yhdysvaltain yliopistoissa oli vajaat 1,1 miljoonaa ulkomaalaista opiskelijaa. Määrä oli noin 5,5 prosenttia kaikista maan yliopisto-opiskelijoista.

Ulkomaisten opiskelijoiden arvioitiin tuovan Yhdysvaltain talouteen jopa 40 miljardia dollaria eli reilut 34 miljardia euroa vuodessa. Heidän määränsä putoaminen kymmenillä, ehkä sadoilla tuhansilla tuntuu varsinkin yliopistopaikkakunnilla.

Suurin osa ulkomaisisita opiskelijoista tulee Aasiasta: Kiinasta, Etelä-Koreasta ja Intiasta. Monet heistä jäivät pandemian puhjettua tulematta maahan kevätlukukaudeksi 2020.

Chicagossa oli ennen koronaa paljon ulkomaisia opiskelijoita, joista monet opiskelevat nyt netin välityksellä kotimaissaan. Kuva: Hans Peter Dhuy

Aikaero otti voimille

Chicagon yliopistossa kauppatieteitä opiskelevat Peter Yung, Ruikun Liang ja Sam Chai ovat jo palanneet opinahjoonsa ja paistattelevat päivää oxfordilaismallisen kampuksen puistossa.

Chicagossakin kaikki opetus toteutetaan etäyhteyksillä. Yliopisto toivoo palaavansa tavanomaiseen luokkaopetukseen syksyllä.

Se olisi hongkongilaiselle Yungille ensimmäinen lukukausi luentosaleissa. Hän vitsailee, ettei jaksa enää muistaa millaista oli istua koulun pulpetissa.

Hän kertoo pääsyyksi paluulleen 14 tunnin aikaeron Hong Kongin ja Chicagon välillä. Aamuyhdeksäksi merkityt luennot alkoivat hänellä yhdeltätoista illalla. Päivärytmi meni sekaisin.

– Muutenkin olen huomannut, että opiskeleminen on tehokkaampaa täällä, vaikka ollaankin etänä. Kotona tulee räplättyä puhelinta ja muita härpäkkeitä, kun pitäisi keskittyä, hän selittää.

Chicagon yliopisto toivoo voivansa palata normaaliin opetukseen ensi syyslukukautena. Kuva: Hans Peter Dhuy

Pekingiläinen Sam Chai nyökyttelee vieressä.

– Tänne palattuani on alkanut tuntua siltä, että saatan joskus jopa valmistua, hän nauraa.

– Kyllä nämä ovat olleet vaikeita aikoja, jotka ovat vaatineet totuttelua, niin ikään Pekingistä Chicagoon opiskelemaan tullut Ruikun Liang kuittaa.

.
.