1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntapolitiikka

Sysmä erotti hyvinvointivaliokunnan puheenjohtajiston

Valtuuston päätös syntyi tiukalla äänestyksellä, jossa puheenjohtajan ääni ratkaisi.

Sysmän keskusta syksyllä 2020. Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle

Sysmän valtuusto on päätynyt erottamaan hyvinvointivaliokunnan puheenjohtajiston. Tilapäinen valiokunta esitti erottamista puheenjohtaja, keskustan Jaakko Palvailan epäasiallisen käytöksen vuoksi.

Tilapäinen valiokunta ei ollut yksimielinen. Palvaila arvosteli julkisesti vt. rehtori Tuula Vuorisen toimintaa kaksi vuotta sitten, kun rehtorin Ylen MOT-toimitukselle antamista lausunnoista nousi kohu. Valtuuston päätös syntyi tiukalla äänestyksellä, jossa puheenjohtajan ääni ratkaisi.

Sen sijaan Jaakko Palvaila säilyttää vaalikelpoisuutensa Sysmässä. Osa valtuutetuista oli sitä mieltä, ettei Palvaila asu Sysmässä, koska hänellä on Facebook-päivitysten mukaan asunto Mikkelissä.

Palvaila harmissaan päätöksestä

Jaakko Palvaila kertoo, että valtuuston päätös herättää hänessä ristiriitaisia tunteita. Palvaila ei koe, että vt. rehtorin toiminnan arvostelu olisi ollut väärin tai että syytökset häntä itseään vastaan olisivat mitenkään perusteltuja.

Valtuuston päätös syntyi tiukalla äänestyksellä, jossa puheenjohtajan ääni ratkaisi. Jaakko Palvailan mukaan tiukka äänestys kertoo paljon.

– Kymmenen valtuutettua oli sitä mieltä, että me olemme toimineet ihan asianmukaisesti ja esitetty kritiikki on ollut ihan perusteltua. Toinen kymmenen on sitten sitä mieltä, että se on ollut epäasiallista. Ei siihen asiaan tarvitse minun mielestäni sen enempää sanoa. Ei se varmasti helppo ratkaisu ole ollut ihmisille.

Palvaila aikoo katsoa vielä valtuuston päätöspöytäkirjan läpi ja päättää sitten, onko prosessia enää mieltä jatkaa.

–Minun mielestä siinä prosessissa on tehty niin paljon virheitä, että siitä voisi tarvittaessa valittaa. Mutta en tiedä, olisiko siitä mitään hyötyä enää. Luottamusasioista tässä käytännössä puhutaan, että en halua ehkä kuitenkaan sitä asiaa sen enempää vatvoa.

Useat viranhaltijat nostaneet kytkintä

Sysmän valtuuston 2. varapuheenjohtaja, keskustan Veikko Kotolahti on huolissaan kunnan johtamisesta. Kotolahden mukaan kunnasta on irtisanoutunut lyhyen ajan sisällä kahdeksan johtavaa viranhaltijaa ja yksi on pitkällä virkavapaalla. Vain kaksi heistä on lähtenyt eläköitymisen takia.

Kunta ja kunnanjohtaja on myös haastettu oikeuteen epäonnistuneesta kaavaprosessista kelluvan kylän yrittäjän kanssa. Yrittäjä vaatii kunnalta 1,7 miljoonan korvausta.

Kotolahden mukaan kunnassa tehty kiinteistöveroselvitys on myös aiheuttanut ylimääräistä sotkua. Hän toivoo, että kunnanhallitus ohjeistaa virkamiesjohtoa kiinnittämään huomiota tilanteeseen.

Kunnanjohtaja kiistää moitteet

Sysmän kunnanjohtaja Marketta Kitkiöjoki kiistää moitteet kunnan huonosta johtamisesta. Hänen mukaansa kunnassa ei ole normaalia enempää vaihtuvuutta.

– Meillä on täällä kohtalaisen vanhoja virkamiehiä ja aivan normaalista eläköitymisestä tässä on kyse.

Kitkiöjoki moittii valtuustoa siitä, että se ei anna työrauhaa kunnan johtamiselle.

– Poliittisen johdon ei pitäisi osallistua operatiiviseen toimintaan.

Kitkiöjoki näkee että kyseessä on normaali politikointi kunnallisvaalien alla, ja valtuuston kommentit ovat sen takia tarkoitushakuisia.

Juttuun lisätty klo 10.05 kunnanjohtaja Marketta Kitkiöjoen kommentit.

Juttuun lisätty klo 11:32 Jaakko Palvailan kommentit.