1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ravintolat

Ravintoloiden sulkeminen tuntuu välittömästi työntekijöiden kukkarossa – vaihtoehtoina lomautus tai työvuorojen siirto tulevaisuuteen

Maran mukaan nopeammasta lomautuksesta voidaan sopia työpaikoilla nopeammin kuin 14 päivässä.

Ravintola-alan sulku yllätti etenkin Pohjois-Karjalassa, jossa on turvauduttu poikkeussopimukseen ja työvuorojen siirtämiseen. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Vain 12 tunnin varoitusajalla tullut ravintolasulku aiheutti työnantajille kiireitä mutta tyhjensi monilta työntekijöiltä työvuorokalenterin.

– Meillä ei juurikaan ole työkaluja, joilla voisimme henkilöstön kanssa tästä eteenpäin mennä. Ravintolat ovat kiinni, totesi Pohjois-Karjalan Osuuskaupan henkilöstöjohtaja Mika-Jussi Mononen.

PKO ja moni yritys joutui tukeutumaan PAMin sekä työnantajaliitto Matkailu- ja ravintola-ala ry:n, Maran väliaikaiseen poikkeussopimukseen. Sen perusteella työvuoroja voi siirtää seuraavan puolen vuoden ajalle, mikäli viranomaismääräykset estävät ravintolan normaalin toiminnan.

– Me joudumme pankittamaan työntunteja näiden rajoitteiden aikana. Suunnitellut työvuorot kerätään talteen, ja toivottavasti pystymme tarjoamaan nämä työtunnit takaisin seuraavan puolen vuoden aikana.

PKO matkailu- ja ravintolapuolella työskentelee noin 450 työntekijää, joista suurin osa on vakituisia.

– Olemme sitoutuneet siihen, että yritämme kaikin mahdollisin konstein järjestää meidän henkilökunnalle töitä muista toimipisteistä.

Mikäli työntekijän työvuorot siirretään, ei niistä luonnollisesti makseta palkkaa ennen kuin ne ovat toteutuneet.

– Mutta jos työtunnit siirretään, niin palkkaa ei siltä ajanjaksolta makseta ja työntekijä saa pienemmän palkan, toteaa Palvelualojen ammattiliitto, PAMin Itä-Suomen aluepäällikkö Jarno Koski.

Kosken mukaan työntekijä on oikeutettu osapäivärahaan, jos työtunnit jäävät alle 30 tunnin viikossa. Silloin työntekijä voi hakea rahaa työttömyyskassasta samoin kuin lomautettu.

Ravintoloiden sulku on iso isku sekä työntekijöiden että työllistävien yritysten talouteen.

– Kenelläkään ei tällaisella matalapalkka-alalla riitä puskureita. Yritykset taas voivat saada hyvityksiä sulusta vasta myöhemmin, sanoi Palvelualojen ammattiliiton hallitukseen kuuluva Timo Tiikkaja Pohjois-Savosta.

Lomautukset eivät ehdi tähän hätään

Osa yrityksistä oli osannut varautua vaikeaan kevääseen ja yhteistoimintaneuvotteluilla sopinut mahdollisista lomautuksista jo aiemmin.

– Yhteistoimintaneuvottelujen aloittaminen ja lomautuksista sopiminen ei ehdi tähän hätään lääkkeeksi. Sulku, joka tulee noin lyhyellä varoitusajalla, on vaikutuksiltaan raju, Tiikkaja totesi.

Ilmoitusaika lomautuksista on 14 päivää. Viime keväänä aika lyhennettiin poikkeuksellisesti viiteen päivään.

Pohjois-Karjalan Osuuskaupalle tilanne on kinkkinen, koska jo käynnissä olevien yhteistoimintaneuottelujen takia uuteen käänteeseen reagoiminen ei onnistu lomautuksilla.

– Meillä ei lomautuslappuja voida jakaa, koska meillä on jo käynnissä yt-neuvottelut, joilla oli tarkoitus reagoida kesän ja syksyn tilanteeseen, toteaa Mika-Jussi Mononen.

Maran mukaan nopeammasta lomautuksesta voidaan sopia työpaikoilla

Työnantajia edustavan Maran mukaan yhteistoimintaneuvotteluja voidaan nopeuttaa sopimalla.

– Yt-neuvotteluja voidaan nopeuttaa ja jakaa lomautuslaput saman tien, jos työpaikalla halutaan näin sopia. Tällöin voidaan välttää viive, toteaa Maran työmarkkinajohtaja Eero Lindström.

"Ravintola-alan maine on mennyt"

Palvelualojen ammattiliiton hallitukseen kuuluva Timo Tiikkaja ei usko, että ravintolat selviävät kolmen viikon sulkuajalla. Alan kriisi kestää hänen arvionsa mukaan kesän yli syksyyn saakka.

– Tämä tulee vielä jatkumaan jopa yhdeksän viikkoa. Kun puolet työikäisistä on rokotettu, ravintoloita voidaan avata.

Tiikkaja pelkää, että ravintola-alan maine työpaikkana on mennyt valtiovallan rajoitusten takia.

– Ravintola-alaa kohdellaan kuin heittopussia. Kuka haluaa enää kouluttautua tälle alalle, Tiikkaja kysyy.

Lue lisää:

Pohjoiskarjalaiset ravintolayrittäjät harmissaan sulusta, joka tuli voimaan lähes saman tien

Ravintoloiden työntekijöistä puolet kärsii nyt toimeentulo-ongelmista – baarimestari alan mustamaalauksesta: "Kuin olisi töissä synninpesässä"