Hyppää sisältöön

Yrittäjät vetoavat kansanedustajiin: Miksi ravintolat ovat kiinni rauhallisen koronatilanteen alueella?

Totaalinen ravintolasulku ihmetyttää Pohjois-Pohjanmaalla ja erityisesti matkailupaikkakunta Kalajoella.

Ravintolayrittäjä Hanna Saarta harmittaa, kun Kalajoella käyville matkailijoille ei voi tarjota palveluita. Kuva: Raila Paavola / Yle

Maan hallituksen linjaus sulkea ravintolat summittaisesti kiihtymisvaiheen maakunnissa ihmetyttää Pohjois-Pohjanmaalla. Maakunta on koronan leviämisen kiihtymisvaiheessa, mutta monella paikkakunnalla tartuntoja ei ole todettu aikoihin. Silti ravintolat pysyvät suljettuina huhtikuun lopulle saakka.

Vertailukohtana on Lappi, jossa ravintolasulku koskee ainoastaan Kittilää, ei koko maakuntaa.

Esimerkiksi kalajokinen ravintolayrittäjä Hanna Saari on tuohtunut päätöksestä. Hän miettii, että Pohjois-Pohjanmaalla on toki vilkkaita paikkakuntia, joissa koronaluvut oikeuttavat sulkutilan, muta Kalajoki ei sellainen ole.

Hanna Saari, Aulis Yppärilä ja Teemu Knuutila omistavat Hiekkadyyni Oy:n ja sen alaiset ravintolat, Sandy Keltin, Dyynin ja Beach Bar Surfarin. Näistä esimerkiksi Dyyni on ollut loppuvuodesta asti kiinni, kun anniskelurajoitus asetettiin alkamaan kello 22. Ravintolaa ei vain ole kannattanut pitää noilla ehdoilla auki.

Kalajoki on kesäisin vilkas matkailupaikkakunta. Talvella väkeä on jonkin verran käynyt ihailemassa luontoa ja kuntoilemassa hyvillä hiihtoladuilla. Matkailu on talvisaikaan keskittynyt viikonloppuihin.

– Ruokaa saa myydä ravintoloista ainoastaan mukaan eli tuloja tulee vain take away -myynnistä. Siitäkin käytännössä vain viikonloppuina, sillä muuten ei ihmisiä juuri liiku, summaa Hanna Saari. Hän arvioi, että liikevaihto jäänee 10 prosenttiin normaalista.

Kansanedustajille vetoomus

Matkailu- ja ravintola-alan järjestö MaRan paikallisosasto on vedonnut alueen kansanedustajiin, että Pohjois-Pohjanmaalla toteutettaisiin Lapin kaltainen, vain osittainen, ravintolasulku.

– Me kaikki haluamme hoitaa pandemian hyvin. Täällä on todellakin huolehdittu turvallisuudesta. On väljennetty istumapaikkoja ja desinfioitu. Asiakkaita on ohjattu käsien pesuun ja käyttämään maskia ravintolasalissa liikkuessa, silloin kun ne olivat auki.

– Tuntuu, ettei sulkupäätös ole tasapuolinen, kun Lapissa paikat saavat olla auki ja täällä ei. Me olemme vedonneet alueen kansanedustajiin asiassa. Toivottavasti talousvaliokunta voi vaikuttaa, miettii Hanna Saari.

1.4.2021 kello 7:55 korjattu: lokakuusta lähtien on ollut suljettuna ravintola Dyyni, eikä ravintola Sandy Kelt.