Hyppää sisältöön

"Voimakas stressi vaikutti esiintymiseen valtuuston kokouksessa", kertoo kansanedustaja Juho Kautto – kaupunki ei ryhdy toimiin puheenjohtajan sekavan käytöksen takia

Äänekosken kaupunginvaltuutettu Leila Lindell (kesk.) toivoo, että etäkokousten pelisääntöjä käytäisiin läpi.

Etäkokouksissa ei ole samalla tavalla kontrollia muista osallistujista kuin lähikokouksissa. Kuva: Miikka Varila / Yle

Voimakas stressi vaikutti esiintymiseen valtuuston kokouksessa, kertoo Juho Kautto (vas.) tiedotteessaan.

Tapahtumat Äänekosken eilisessä valtuuston kokouksessa ovat herättäneet huolta ja kysymyksiä valtuuston puheenjohtajan ja vasemmistoliiton kansanedustajan Juho Kauton kunnosta.

Kaupunginvaltuuston kokous keskeytettiin maanantaina illalla hetkeksi Kauton sekavan tilan vuoksi. Kautto oli Teams-etäkokouksessa sekavan kuuloinen eikä suoriutunut tehtävistään. Tauon jälkeen kokousta jatkoi valtuuston toinen varapuheenjohtaja Marko Laitinen (ps).

Äänekosken kaupunki ei ryhdy tässä vaiheessa toimenpiteisiin kokouksen tapahtumien johdosta, kaupunki kertoo tiedotteessaan. Kaupungin viranhaltija- ja luottamushenkilöjohdon edustajat käsittelivät asiaa kokouksessaan tiistaina.

Tiedotteen mukaan Kauton asiana on tiedottaa mahdollisista luottamustehtävän hoitamiseen liittyvistä seikoista.

– Olen hyvin pahoillani tapahtuneesta. Haluan pyytää anteeksi kaikilta, joita esiintymiseni on hämmentänyt tai loukannut. Erityisesti haluan pahoitella valtuuston kokouksen tavanomaiselle kululle aiheutunutta haittaa, Kautto kirjoittaa tiedotteessaan.

Kautto arvioi itse, että tapahtumien taustalla on pitkään jatkunut voimakas stressi ja suuri työtaakka.

– Tämä asetelma johti valitettavaan ylilyöntiin valtuuston kokouksessa. Tällä hetkellä minulla ei ole muuta lausuttavaa tapahtumista tai tulevaisuuden suunnitelmistani.

Kaupunginjohtaja: En tiedä, mitä tästä seuraa

Eilisiä tapahtumia ei ole vielä käyty läpi Äänekosken kaupungilla, sanoo kaupunginjohtaja Matti Tuononen. Juho Kautto toimii vielä valtuuston puheenjohtajana.

– En todellakaan tiedä, mitä tästä seuraa. Nyt on ennenaikaista miettiä sellaisia asioita. En haluaisi tälle nyt yhtään enempää julkisuutta, Tuononen kommentoi.

Eiliset valtuuston kokouksen tapahtumat ovat Tuonosen mukaan poikkeuksellisia. Hän ei ole kohdannut vastaavaa aiemmin urallaan.

"Puheenjohtaja hapuili ja puheessa oli sopertelua"

Äänekosken kaupunginvaltuutettu Leila Lindell (kesk.) toteaa, että hän pyysi kokouksessa työjärjestyspuheenvuoroa, koska oli huolissaan Kauton tilanteesta.

– Puheenjohtaja ei ihan selvästi pystynyt toteamaan äänestyksen tulosta ja oli hapuileva. Pyysin työjärjestyspuheenvuoron ja kysyin kauniisti, että onko puheenjohtajalla kaikki kunnossa. Hallintojohtaja puuttui asiaan ja sanoi, että tulee tauko ja tilannetta selvitetään. Sitten valtuuston puheenjohtaja ei enää jatkanut kokouksen vetämistä, vaan toinen varapuheenjohtaja astui ruotuun, kuvailee itsekin aikanaan Äänekosken kaupunginvaltuuston puheenjohtajana toiminut Lindell.

Lindell kertoo, että kokouksessa epäiltiin sairaskohtausta.

– Oli syy mikä tahansa, niin on tärkeää, että henkilö saa tarvittaessa avun ja asiaan puututaan ihan hyvässä hengessä.

Etäkokouskäytännöt keskusteluun

Lindell pitää maanantaisia tapahtumia valtuuston kokouksessa hyvin poikkeuksellisina. Hän toivoo, että jatkossa keskusteltaisiin etäkokouskäytännöistä.

– En valtuustohistoriani aikana ole vastaavaan tilanteeseen joutunut. Kun ollaan Teamsin kautta etäyhteydellä kokouksissa, niin tilanne on aivan eri kuin silloin, kun ollaan valtuustosalissa, jossa kontrolli on hyvä. Varmaan nyt tapahtunut aikaansaa sen, että on syytä pohtia, pistäisikö kokousta vetävän valtuuston puheenjohtajan kuva olla näkyvillä koko ajan, että hänen tilanteensa näkyy. Sama koskee valtuutettuja puheenvuorojen aikana eli kamerat ehkä auki.

Leila Lindell ei osaa vielä tarkemmin arvioida, mitä valtuuston kokouksen tapahtumista seuraa.

– On varmaan keskustelu pelisäännoistä ja toimintakulttuurista paikallaan. Toivon, että valtuuston puheenjohtajalla on kaikki kunnossa. On tärkeää, että me valtuutettuinakin ollaan huolissaan kanssaihmisten terveydentilasta. Olisi tärkeää, että puheenjohtaja olisi rehti ja tunnistaa tilanteen vakavuuden kuntalaisiin päin ja myös omaan henkeen ja terveyteen liittyen, summaa Lindell.

"Tietotekniikka ei mahdollista vaatimusta videokuvasta"

Kaupunginjohtaja Matti Tuonosen mielestä vaatimus siitä, että valtuuston etäkokouksissa pidettäisiin videokuvaa päällä, on epärealistinen.

– Tietotekniikka ei tällä hetkellä mahdollista sitä. Ihmisillä on käytössään hyvin eritasoisia kameroita. Lisäksi tietoliikenneyhteydet kuormittuisivat liikaa, jos kaikki Suomen kokoukset käytäisiin videokuva päällä.

Etäkokoukset ovat tulleet viimeisen vuoden aikana tutuiksi kaupunginjohtajallekin. Niitä on takana noin tuhat, hän laskee.

– Sanaton viestintä jää niissä kokonaan pois. Kun ihmistä tulkitaan pelkästään puheesta, eihän se ole sama asia. Voi olla, että videokuva auttaisi jonkun verran, mutta en osaa sanoa tähän enempää.

Kokouksesta ei ole nähtävillä tallennetta kaupungin verkkosivuilla eikä YouTube-kanavalla. Kaupungin tiedotteen mukaan kokouksista ei ole tapana laatia myöhemmin katsottavissa olevia tallenteita.

Puheenjohtajan vaihtamisesta kertoi eilen (siirryt toiseen palveluun) Äänekosken Kaupunkisanomat.

Lue myös:

.
.