Hyppää sisältöön

Uusi pääomarahasto alkaa sijoittaa suomalaisiin draamatuotantoihin – elokuva- ja tv-alalle tuli kertaheitolla miljoonien potti

Rahastossa on mukana pääomasijoittajia ja neljä merkittävää kulttuurisäätiötä.

Stella Leppikorpi ja Minna Haapkylä Aleksi Salmenperän elokuvassa Kupla. Kuva: Rabbit Films

Suomalaisen elokuva- ja televisiotuotannon krooniseen vaivaan, riittämättömään rahoitukseen, on uusi lääke.

Vuosi sitten toimintansa aloittanut levitys- ja tuotantoyhtiö Aurora Studios on käynnistänyt Suomen oloissa täysin poikkeuksellisen pääomarahaston, Finnish Impact Film Fundin paikatakseen vajetta.

Rahaston tarkoitus on merkittävän taloudellisen tuen avulla nostaa kotimainen elokuva- ja televisiotuotanto vähintään pohjoismaiselle tasolle.

Rahastosta tekee poikkeuksellisen kolme asiaa.

Ensinnäkin sillä on rahaa.

Menestys luo menestystä

Toinen poikkeus on se, sijoitusrahastossa on mukana neljä merkittävää kulttuurialan säätiötä tai rahastoa: Suomen Kulttuurirahasto, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Saastamoisen säätiö ja Foreningen Konstsamfundet.

Tähän asti ne ovat omien sääntöjensä puitteissa pystyneet rahoittamaan kotimaista elokuva- ja sarjatuotantoa lähinnä vain yksittäisten tekijäapurahojen muodossa.

Pääomasijoitusrahaston kautta ne voivat nyt osallistua huomattavasti merkittävämmillä panoksilla kotimaisen elokuvan ja televisiotuotannon menestykseen, kuvailee uuden rahaston sijoitusneuvoston puheenjohtaja, Konstsamfundetin Stefan Björkman.

– Yleishyödyllisinä toimijoina me olemme olleet sidottuja siihen, miten rajaamme avustuksemme. Emme ole voineet olla määräämme enempää mukana. Nyt, kun on olemassa ammattimainen toimija, joka mahdollistaa mukana olomme, niin tietenkin haluamme olla luomassa mahdollisuuksia. Ennen tätä puitteet ovat harvoin kohdanneet niin, että menestystä olisi voinut tulla myös taloudellisesti.

Björkman arvelee, että säätiöiden kokemuksen ja pääomasijoituksen liitto voi avata aivan uusia ovia suomalaisille tuotannoille.

– Säätiöillä on pitkä historia kulttuurialan toimijoina. Kun teemme yhdessä työtä yhtiön kanssa, joka voi luoda hankkeita, joilla on potentiaalia, niin suomalaiset tarinat voivat päästä maailmalle. Uskon, että menestys kertautuu menestyksinä.

Konstsamfundetin toimitusjohtaja Stefan Björkman on uuden rahaston sijoitusneuvoston puheenjohtaja. – Uskon, että menestys kertautuu menestyksinä, hän toteaa. Kuva: Mikko Koski / Yle

Toimintamalli vastaa amerikkalaisstudioita

Kolmas poikkeuksellinen asia uudessa rahastossa on se, että sekä rahaston että vasta vuoden verran toimineen Aurora Studiosin puuhamiehinä ovat toimineet nimekkäät pääomasïjoittajat.

Se tarkoittaa, että suomalainen elokuva- ja televisiotuotanto nähdään viimein taloudellisesti kannattavana sijoituskohteena. Takavuosina sitä on rahoitettu ensisijaisesti rakkaudesta lajiin.

Uuteen rahastoon ovat sijoittaneet säätiöiden ohella rahaston managerina toimivan Aurora Studiosin omistajat.

Aurora Studiosin omistajia ovat Aku Louhimiehen ohjaaman Tuntematon sotilas -elokuvan rahoituksen keränneet sijoittajat eli CapManin perustajana tunnettu kulttuurimesenaatti Ari Tolppanen ja Icecapitalin perustaja, investointipankkiiri Ari Lahti. Aurora Studiosin omistajiin lukeutuu myös osakeyhtiö Otava.

Finnish Impact Film Fundilla on koossa tuntuva 5,5 miljoonan euron pääoma.

Rahasto sijoittaa kotimaiseen draamatuotantoon lähtien käsikirjoitusten kehittämisestä ja kirjaoikeuksien ostamisesta varsinaiseen tuotantoon. Joukkoon on jo palkattu Suomen ykkösnimiä käsikirjoittamisen sparraamisessa.

Sijoitusrahasto rahoittaa myös elokuvien levittämistä.

Ari Tolppasella on pitkä historia taiteen mesenaattina. Kuva: Mikko Koski / Yle

Ari Tolppanen vertaa Aurora Studiosin toimintamallia amerikkalaisstudioihin.

– Suomessa on ollut paljon yhden, kahden ihmisen tuotantoyhtiöitä, joilla ei uskottavuus valitettavasti riitä. Me ollaan aika aito studio sen varsinaisessa merkityksessä, täyden palvelun talo.

Elokuva on yhteistyölaji

Rahasto on valmis sijoittamaan yksittäisiin Aurora Studiosin tuotantoihin 100 000 eurosta 750 000 euroon. Sen kokoisilla summilla on laadun ja lopputuloksen kannalta suuri merkitys, huomauttaa Tolppanen.

–Se on niin paljon rahaa, että se näkyy parempana laatuna. Lisärahoitus mahdollistaa myös sen, ettei elokuvien oikeuksia tarvitse myydä pilkkahintaan ennen kuin elokuva on edes valmis. Lisäksi rahasto auttaa siinä, että entistä useamman tekijän teokset saadaan yleisön nähtäväksi, ja suunnitelmat voidaan toteuttaa vähän nopeammin kuin ennen.

Vaikka rahasto voi laittaa rahaa tuotantoihin enemmän kuin moni muu Suomessa, yksin sen varoilla ei tehdä menestystarinoita. Tavoitteena on yhteistyö.

–Tarvitsemme kaikkia televiokanavia, suoratoistopalveluita ja elokuvasäätiötä. Tämä on kimppalaji. Yhteistuotannot ovat järkevä tapa toimia.

Tommi Korpela Aleksi Salmenperän elokuvassa Kupla. Kuva: Rabbit Films

Finnish Impact Film Fundin konsepti on Tolppasen käsialaa. Hänellä on pitkä historia taiteen mesenaattina.

– Olen henkilökohtaisesti sijoittanut aika moniin kotimaisiin elokuviin ja tv-sarjoihin. Sitä kautta olen oppinut, mitä pitää ja mitä ei pidä tehdä. Koska tulen pääomasijoitusmaailmasta, näin, että tälläkin alalla pitäisi tehdä rahasto, johon saadaan sijoittajia. Se näyttää onnistuneen.

Tähän asti yksittäiset tuotannot ovat olleet lähinnä Suomen elokuvasäätiön, televisiokanavien tai suoratoistopalveluiden rahahanojen varassa.

Yksityisten investointien keräämiselle ei ole ollut kunnollista kanavaa, kuvailee Tolppanen.

– Rahaa on kerätty tapauskohtaisesti varakkailta yksityishenkilöitä ja instituutioilta tapaus tapaukselta. Finnish Impact Film Fund taas toimii klassisen pääomarahaston muodossa, sillä on selkeä johto ja prosessi sijoitusten tekemiseen.

Aurora Studiosin levitettäväksi tulee suositusta televisiosarjasta valkokankaalle siirtynyt Sorjonen. Sorjonen : Muraalimurhat -elokuvassa pääroolin esittää Ville Virtanen. Kuva: Dimitri Lisitsyn / Aurora Studios
Anu Sinisalo elokuvassa Sorjonen: Muraalimurhat. Elokuvan tuottaa Fisher King ja sen levityksestä vastaa Aurora Studios. Kuva: Dimitri Lisitsyn / Aurora Studios

Kolme elokuvaa jo lähes valmiina

Aurora Studios on jo ensimmäisen vuotensa aikana ryhtynyt vähintään levittäjäksi tai osatuottajaksi parillekymmenelle pitkälle elokuvalle tai televisiosarjalle.

Valmiina – tai lähes valmiina – on kolme Suomen ykkösnimien tekemää elokuvaa, joista yksi on uuden rahaston ensimmäinen varsinainen sijoituskohde.

Palkitun ohjaaja Aleksi Salmenperän Kuplan tuottaa Rabbit Filmsille työskentelevä Minna Haapkylä.

Auroran levitykseen on tulossa myös elokuvaversio jättisuosion saaneesta Sorjonen -televisiosarjasta ja Aku Louhimiehen viime kesänä Turun saaristossa ohjaama Odotus.

Vaikka ensimmäiset tuotannot keskittyvät pitkiin draamaelokuviin, ovat sekä Aurora Studiosin että sen käynnistämän rahaston kasvuodotukset myös hyvin käsikirjoitetuissa ja huolella toteutetuissa televisiosarjoissa, kuvailee Ari Tolppanen.

– Aurora Studiosin oli ensin tarkoitus levittää elokuvia, mutta kun syksyllä teimme strategiaa, kävi selväksi että mahdollisuudet ovat paljolti myös striimauspuolella ja televisiossa. Elokuva tuottaa Suomessa noin sata miljoonaa euroa vuodessa, tv-kanaville ja striimauspalveluille tehtävät sarjat 600 miljoonaa.

Tolppanen arvelee, että suoratoistopalveluille tuotettavilla televisiosarjoilla on jatkossakin paljon kysyntää.

– Se edellyttää tietenkin juuri tätä, että laatu täyttää kansainväliset vaatimukset. Kansainväliset levittäjiät toivovat, että Suomessa tehdään sarjoja suomeksi, se on aidompaa. Pandemia-aika on osoittanut, että pienten kielialueiden sisällöt voivat matkustaa maailmalle.

Ihmiset kaipaavat elokuviin

Säätiöiden ääntä uuden rahaston hallinnossa edustava Stefan Björkman uskoo, että uuden rahaston suunnitelmat kantavat läpi kulutustottumusten muutosten.

Nyt ihmiset istuvat kotisohvillaan katsomassa suoratoistoyhtiöiden laatusarjoja.

– Uskon, että pian nähdään iloinen 20-luku ja jonoa teattereiden ovilla, sanoo Ari Tolppanen.

Stefan Björkman on samaa mieltä.

– Patoutunutta kysyntää on paljon. En oikein pidä sanasta sisältö, mutta sitähän ihmiset kaipaavat elämäänsä.

.
.