1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vieraslajit

Pihan ja ympäristön vieraslajien torjuntaa kannattaa miettiä jo alkukeväällä

Esimerkiksi kurtturuusu tulee poistaa ensi kesään mennessä.

vieraslajit
lupiineja
Lupiinikimpun poimiminen ja oikeaoppinen hävittäminen auttaa vieraslajien torjunnassa.

Lapin Maa- ja kotitalousnaiset toteuttavat kaksivuotisen Lapin vieraskasvit tunnetuksi ja haltuun -hankkeen. Sen tavoitteena on edistää maaseutumaiseman säilyttämistä ja suojelua ja tarttua vieraslajien aiheuttamiin haasteisiin. Esimerkiksi kurtturuusu täytyy lain mukaan poistaa pihoilta sekä luonnosta ensi vuoden kesäkuuhun mennessä.

Vieraslajien torjuntaan kannattaa kiinnittää huomiota jo hyvissä ajoin keväällä sanoo Lapin maa- ja kotitalousnaisten projektikoordinaattori Johanna Konttila.

– Voisi miettiä omaa pihaa, että löytyykö sieltä jotakin vieraskasveja ja muistella, mitä siellä on kasvatellut. Jos sieltä jotakin löytyy, niin voi selvittää, millä tavalla se vieraskasvi hävitetään ja valmistautua sillä tavalla.

Lapin Maa- ja kotitalousnaiset järjestää yhteistyössä Lappilaiset kylät ry:n kanssa 31. maaliskuuta webinaarin, josta saa tietoa haitallisista vieraskasveista, niiden torjunnasta sekä kylien vieraskasvilajitilanteen kartoittamisesta. Tilaisuus on suunnattu lappilaisille asukas- ja kyläyhdistyksille, mutta on kaikille avoin ja maksuton.

– Jos tietää asuinalueeltaan vaikka lupiini-, jättiputki- tai jättibalsamiesiintymiä, niin niihin voi suunnitella talkoita ja meiltä saa apuja talkoiden järjestämiseen, Konttila antaa vinkin.

Lue seuraavaksi