1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tilinpäätös

Alavuskin kirjasi reilun miljoonan euron voitot viime vuodelta

Vaikka työllisyys romahti tilapäisesti Alavudella viime keväänä, yritykset selvisivät koronavuodesta kaupungin arvion mukaan hyvin. Sen vuoksi verotuloja kertyi kaupungin kassaan jopa edellisvuotta enemmän.

Ilmaista polttoainetta jonotettiin Alavuden Tuurissa heinäkuussa 2020. Kuva: Antti Kettumäki / Yle

Monen muun pohjalaiskunnan tavoin myös Alavuden kaupungin tilinpäätös viime vuodelta on reilusti plussalla. Kaupunki kirjasi yli 1,1 miljoonan euron voiton. Tulos on 1,9 miljoonaa euroa parempi kuin mitä talousarviossa ennakoitiin.

Kaupungin taseeseen on kertynyt nyt yli 22 miljoonan euron ylijäämä.

Epävarmasta koronatilanteesta huolimatta yritysten toiminta pysyi Alavudella hyvällä tasolla. Valtionosuuksien tilapäiset korotukset toivat myös merkittävää lisäystä Alavuden kassaan.

– Tilinpäätös on osoitus siitä, että kaupunki kykenee toimimaan ja reagoimaan hyvinkin muuttuvissa tilanteissa. Ennen koronapandemiaa Alavudella oli monilla yrityksillä työvoimapulaa. Siitä pudottiin muutamassa päivässä lähes 18 prosentin työttömyyteen. Työllisyys kuitenkin koheni kesällä ja syksyllä hyvin, ja verotulojen kertymä toteutui jopa edellisvuotta paremmin, kerrotaan kaupungin tiedotteessa.

Alavuden kaupungilla oli vuoden 2020 lopussa lainaa 45,7 miljoonaa euroa. Se tekee reilut 4 000 euroa asukasta kohti.

– Toteutumaa arvioitaessa on kuitenkin syytä huomioida, että poikkeukselliset valtion tuet eivät tule jatkumaan. Päinvastoin, on syytä varautua julkisen talouden kiristymiseen.