1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pöllölinnut

Pöllöt kärsivät nälästä: heikko myyräkanta ja paksut hanget tuovat pöllöjä jopa lintulaudoille

Etenkin isot pöllölajit näkevät nälkää.

Pöllölinnut
Vuxen slaguggla sitter på björkgren
Ravinnonpuutteesta kärsivät etenkin isot pöllöt, kuten viirupöllöt.Yle / Seppo Nykänen

Pöllöt kärsivät nälästä Itä-Suomessa.

Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan lintuyhdistykset ovat saaneet maaliskuussa runsaasti havaintoja nälkiintyneistä pöllöistä, jotka ovat tulleet asutuksen lähelle, kuten lintulaudoille. Pöllöt eivät yleensä oleskele ihmisten lähellä muuten kuin erittäin nälkäisinä.

– Kyllä tämä pöllöjen ilmaantuminen pihoihin useimmiten liittyy siihen, että niillä on vakava ravintopula, kertoo Pohjois-Karjalan lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Hannu Lehtoranta.

Etenkin isot pöllöt, kuten viiru- ja lapinpöllö kärsivät tänä vuonna ravintopulasta.

Pöllöjen nälkä viittaa siihen, että myyräkanta on tällä hetkellä pieni. Vuodenaikaan nähden paksu lumikerros ei myöskään auta asiaa.

– Myyrävuosi on ollut aika heikko, ja paksu lumikerros on piilottanut pöllöjen saaliit hangen alle, sanoo Pohjois-Savon lintuyhdistys Kuikan sihteeri Liisa Tolvanen.

Pöllöjä voi ruokkia, mutta häiritsemistä pitää välttää

Nälkäistä pöllöä voi yrittää ruokkia tarjoamalla sille esimerkiksi loukutettuja jyrsijöitä tai karvoissa pyöriteltyjä lihanpaloja – pöllö ei ole raadonsyöjä, joten ruoka pitää naamioida eläväksi saaliiksi.

Turhaa pöllöjen häiritsemistä kannattaa kuitenkin välttää.

Jos pihapiirissä oleva pöllö on selvästi huonokuntoinen ja päästää ihmisen lähelle, siitä voi ottaa yhteyttä oman alueen eläinsuojeluneuvojaan tai lintuyhdistykseen.

Lue lisää:

Innokkaan lintuharrastajan lintulauta hiljeni oudosti: syylliseksi paljastui pieni, mutta tehokas petolintu – katso kuvat

Linnut tarvitsevat pakkasella ruokailu- ja leporauhan – lintutieteellinen yhdistys vetoaa: "Anna linnun lähestyä, mutta älä pelota sitä lentoon"

Kuvareportaasi vie pöllöjen pesille: Emo rankaisee kotirauhan rikkojaa, vaikka rengastaja tahtoo vain auttaa