1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sää

Pääsiäinen alkaa epävakaisessa säässä, mutta muuttuu aurinkoisemmaksi viikonlopun aikana – sunnuntaina paras ulkoilusää

Suomen luoteispuolella liikkuva voimakas matalapaine saattaa vielä keikauttaa pääsiäisen sääennustetta.

sää
Ennusteanimaatio 2.-4.4.
Ennusteanimaatio 2.-4.4.

Pääsiäisviikon alku etenee keväisissä merkeissä. Maanantain sateet ovat tiistain aikana melko pitkälti väistyneet ja sää selkenee huomiseen mennessä koko maassa.

Keskiviikko ja torstai ovat aurinkoisia. Päivälämpötilat ovat ylimillään 10 asteen vaiheilla.

Samalla tuuli kääntyy luoteeseen ja tuo mukanaan kylmempää ilmamassaa, mikä näkyy erityisesti öisin. Lämpötila painuu etelässäkin öisin hieman pakkasen puolelle.

Ylen meteorologi Joonas Koskelan mukaan kesärenkaiden vaihdon kanssa ei kannata siksi vielä kiirehtiä.

– Öisin on vielä pakkasta ja kun lumi sulaa, teillä voi olla sulamisvesiä, jotka saattavat jäätyä öisin, Koskela muistuttaa.

Sunnuntaina pääsiäisen paras ulkoilusää

Perjantaina pilvisyys näyttää tämän hetken ennusteen mukaan lisääntyvän. Räntä- ja vesikuuroja voi tulla eri puolilla Suomea.

Lauantaina sateet vähenevät. Päivä on pääosin poutainen, mutta monin paikoin pilvinen.

– Lauantaina kaikista parhain sää näyttäisi olevan rannikkoseudulla Turusta Ouluun. Mutta hyvännäköinen päivä on muuallakin. Heikkoa tuulta, lämpötila etelässä viiden asteen molemmin puolin ja pohjoisessa muutaman asteen plussalla.

Sunnuntain pitäisi olla melko poutainen, aurinkoinen ja lämpimäkin. Lämpötila voi lännessä kivuta yli kymmenen asteen, idässä ja pohjoisessa se pysyttelee viiden asteen tuntumassa.

Maanantai näyttää samankaltaiselta, mutta hiukan tuulisemmalta. Etelä- ja Keski-Suomessa on aurinkoista, Lapissa pilvisempää.

Voimakas matalapaine lisää epävarmuutta

Joonas Koskela muistuttaa, että pääsiäiseen on vielä aikaa ja siksi ennuste on epävarma. Ennuste näytti vielä tiistaiaamuna hyvin toisenlaiselta kuin tällä hetkellä.

– Aamulla näytti, että sunnuntaina ja maanantaina sataa. Nyt sateet näyttäisivät jäävän hyvin vähäisiksi, Koskela kuvailee.

Epävarmuutta ennusteeseen aiheuttaa Suomen luoteispuolella liikkuva voimakas matalapaine. Tämän hetken ennusteen mukaan matalapaine näyttäisi pysyvän paikallaan ainakin lauantain ja sunnuntain ajan.

– Jos matalapaineen ennusteessa tapahtuu muutoksia, sitten voi tapahtua muutoksia pääsiäisen säässäkin. Jos matalapaine tulee lähemmäksi, sää voi muuttua pilvisemmäksi ja sateisemmaksi.

Yle Areenassa:

Meistä jokainen näkee ja kokee sään, mutta minkälaista on ennustaa säätä ja saada aikaan mahdollisimman tarkka ennuste? Kuinka valtava määrä säähavaintoja taipuu sääennustusmalleihin ja syntyy tarkka ennuste tuleville päiville? Tästä tietävät meteorologit Anne Borgström ja Matti Huutonen sekä toimialajohtaja Sami Niemelä Ilmatieteen laitokselta.
Lue seuraavaksi