1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. retkeilyalueet

Asikkalasta ja Padasjoelta kritiikkiä Evon tiedekansallispuistohankkeelle

Asikkalan kunnan mielestä nykyinen retkeilyaluestatus on riittävä alueen kehittämisen näkökulmasta.

Evon tiedekansallispuistoa valmisteleva työryhmä tekee kansallispuistoa koskevan esityksensä ympäristöministeriölle kesäkuun loppuun mennessä. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Asikkala ja Padasjoki suhtautuvat kriittisesti Hämeenlinnan Evolle suunniteltuun tiedekansallispuistoon. Molemmat kunnat ovat suunnitellun puiston naapurissa Päijät-Hämeen puolella.

Asikkalan kunta ei kannata lausunnossaan tiedekansallispuiston perustamista. Kunnan mielestä nykyinen retkeilyaluestatus on riittävä alueen kehittämisen näkökulmasta. Asikkalan kunnanjohtaja Rinna Ikola-Norrbacka kertoo, että suurin kritiikki kohdistuu puistohankkeen valmisteluun. Kuntaa ja esimerkiksi alueen matkailuyrittäjiä olisi pitänyt kuulla jo varhaisemmassa vaiheessa puiston valmistelua.

– Tämä tuli tänne kunnan suuntaan vähän niin kuin puskista.

Ikola-Norrbacka kertoo, että Asikkalassa pelätään tiedekansallispuiston statuksen rajaavan alueelta pois paljon sen nykyisestä käytöstä.

– Metsästys, kalastus, marjanpoiminta ja muu, mikä on meidän kannalta tärkeää.

Ikola-Norrbacka painottaa, että kunnalla on halu kehittää Evon aluetta, eikä hanketta vastusteta vain vastustamisen ilosta.

Padasjoella huoli puiston reuna-alueiden tulevaisuudesta

Myös Padasjoki on kriittinen tiedekansallispuistohankkeeseen. Kunnanjohtaja Petri Koivula kertoo, että myös Padasjoella halutaan tulla paremmin kuulluksi asiassa.

Kunnassa ollaan huolestuneita esimerkiksi kaavaillun tiedekansallispuiston läheisyydessä sijaitsevan Taruksen ampumaradan ja samalle alueelle suunnitellun tuulipuiston tulevaisuudesta.

Koivula kertoo, että Padasjoen kanta puistoon on hyvin samansuuntainen kuin Asikkalan. Padasjoki antaa virallisen lausunnon asiasta kahden viikon kuluttua, kun kunnanhallitus käsittelee asiaa.

Molemmat kunnat on kutsuttu kuultaviksi Evon tiedekansallispuistoa työstävän työryhmän tilaisuuteen keskiviikkona 31. maaliskuuta.

Lisää Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.