Hyppää sisältöön

Linda Lampenius kommentoi Ylelle Peter Nygård -tapausta ja siitä noussutta keskustelua

– Toivon että asiasta raportoitaisiin niin oikeudenmukaisella tavalla kuin mahdollista. Nygårdiahan ei vielä ole tuomittu. Jos taas asiat ovat totta ja hänet tuomitaan, on kyseessä aivan hirvittävä rikos, Linda Lampenius sanoo. Arkistokuva vuodelta 2019. Kuva: Mårten Lampén / Yle

Suomalaistaustaista Peter Nygårdia vastaan ollaan nostamassa syytteitä seksuaalirikoksista ja ihmiskaupasta. Aiemmin Nygårdia vastaan on nostettu Yhdysvalloissa ryhmäkanne, jossa 57 naista syyttää Nygårdia seksuaalirikoksista. 18 naisista on kanadalaisia. Hän itse kiistää rikokset.

Myös suomalaiset naiset ovat kertoneet Nygårdin ahdistelusta ja yksi naisista kertoi Helsingin Sanomille Nygårdin raiskanneen hänet.

Muun muassa Seura-lehti ja Ilta-Sanomat (siirryt toiseen palveluun)ovat pyytäneet anteeksi ja pahoitelleet juttuja, joita Peter Nygårdista on tehty Suomessa.

Viimeinen sana -ohjelmassa Seuran toimituspäällikkö Petri Korhonen käytti nimitystä median parittajat. Korhosen mukaansa suomalaismedia vei ihmisiä Nygårdin luo katsoakseen, mitä tapahtuu.

Myös ohjelmassa Rita Tainolan nimi nousi esiin Peter Nygårdin luottotoimittajana. Viimeinen sana -ohjelman jälkeen Tainola antoi Ylelle haastattelun, jossa kertoi, ettei tiennyt asioista mitään. Hän kiisti lähettäneensä ketään Nygårdin luo. Tainolan mukaan hän toimi vain yhteyshenkilönä.

Haastattelussa Rita Tainola totesi myös, ettei ollut Yhdysvalloissa Lindan kanssa samaan aikaan, vaan teki haastattelut puhelimitse. Hän sanoo antaneensa vain yhteystietoja.

Linda Lampenius sanoo, etteivät kaikki Rita Tainolan väittämät asiat pidä paikkaansa.

– Olen säästänyt kaikki allakat, päiväkirjat, artikkelit, videofilmit, sopimukset, faksit ja kirjeet tuolta ajalta, Lampenius kertoo Ylelle sähköpostitse.

Lampenius painottaa, että Rita Tainola oli se henkilö, joka Seuran toimittajana lähetti hänet Yhdysvaltoihin.

Facebook-sivullaan Lampenius kertoo näin:

– Luulin, että olin menossa oikeisiin Oscarjuhliin. Siksi innostuin ehdotuksesta ja suostuin "juttumatkaan". Oli yllätys ja pienoinen shokki, että jouduin tuntemattoman miehen taloon enkä hotelliin niin kuin minulle oli luvattu, Lampenius kertoo Ylelle.

– Sen lisäksi Wille Wilenius ei saanut asua samassa talossa kuin minä, vaan passitettiin matalaan rivitaloon toiselle puolelle katua.

Todisteeksi Lampenius on julkaissut kuvia tuon ajan lehtiartikkeleista. Yksi on ote Seura-lehdestä, jossa Rita Tainola itse kirjoittaa näin:

Kun lähetin hänet [Lampeniuksen] viime keväänä Oscar-juhlien tiimoilta järjestetylle illalliselle ja tapaamaan Chaos Groupin omistajaa Mike Reynoldsia, Linda ei olisi voinut aavistaakaan, mihin tuo reissu hänet johtaa.

Kuva Seura-lehden artikkelista Linda Lampeniuksen Facebook-sivuilta.

Chaos Group oli toisen Rita Tainolan itse kirjoittaman jutun mukaan Peter Nygårdin manageritoimisto. Tästä ei Linda Lampenius ollut tuolloin tietoinen.

– [Hugh] Hefnerin paras ystävä ja entinen työntekijä voi todistaa että manageritoimisto Chaos, jossa Nygård oli minun tietämättä mukana, ei millään tavalla liity siihen, että Playboy antoi minulle Celebrity Cover -diilin.

Lampeniuksen mukaan tämän voi todistaa Hefnerin läheinen ystävä ja työntekijä, valokuvaaja Alison Reynolds, joka keksi idean esitellä Lampeniuksen Hefnerille ja järjesti tapaamisen Playboyn toimistossa.

Hugh Hefner oli Playboy-lehden perustaja.

Oikeusjuttu painaa edelleen taloudellisesti

Linda Lampenius kuvaili vierailuaan Los Angelesissa Seiska-lehdessä huhtikuussa 1998 ja varoitteli jutussa suomalaisnaisia menemästä Nygårdin luokse. Nygård syytti Lampeniusta häpäisystä, herjauksesta ja panettelusta ja vaati miljoonakorvauksia vuonna 1999.

Tainola sanoi Ylelle, että hän ei ollut mukana tekemässä sopimusta, vaan istui paikalla, koska teki jutun heti sen jälkeen. (siirryt toiseen palveluun)

– Rita Tainola ei tietenkään laatinut Nygårdin ja minun sopimusta. Sen työn tekivät Nygårdin ja minun asianajajat USA:ssa, mutta sopimuksen mukaan haastattelu oli annettava juuri Rita Tainolalle ja se piti nauhoittaa. Minulla on tuo nauha tallessa.

– Sovittelusopimusta tehtiin ja muokattiin noin kolmen kuukauden ajan.

Lampenius kertoo, että Nygård-oikeustaistelun tuomat taloudelliset ongelmat ovat edelleen osa hänen elämäänsä.

– Tapaus Nygård on ollut läsnä elämässäni joka päivä siitä päivästä lähtien kun jouduin julkaisemaan anteeksipyynnön Ilta-Sanomissa ja allekirjoittamaan sopimuksen joka estää minua kertomasta joitakin asioita. Se asia ei ole hävinnyt elämästäni vieläkään.

Hän ei kaipaa erityistä maineenpalautusta, mutta arvelee, että koska hänen omasta oikeusjutustaan ei ole ollut julkisuudessa oikeaa tietoa, osa ihmisistä edelleen uskoo, että Lampenius olisi keksinyt vuoden 1998 tapahtumat päästään.

– Toivon että asiasta raportoitaisiin niin oikeudenmukaisella tavalla kuin mahdollista. Nygårdiahan ei vielä ole tuomittu. Jos taas asiat ovat totta ja hänet tuomitaan, on kyseessä aivan hirvittävä rikos.

Lampenius kertoo, että aikoo palata asioihin tulevassa kirjassaan.

– Tulen kertomaan hyvin yksityiskohtaisesti miten asiat menivät ja miten eri ihmiset liittyivät toisiinsa. Esimerkiksi kertomus siitä, miten minua peloteltiin ja uhattiin juuri silloin kun haastoin Chaoksen, on kuin stoori suoraan elokuvasta.

.
.