1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kello- ja kultasepänliikkeet

4 miestä saapui Suomeen vain tyhjentääkseen kultasepänliikkeen – välttivät rajaviranomaiset kulkemalla tuhansien kilometrien edestä kiertoteitä

Merkkikelloja ja koruja kadoksissa yli 130 000 euron arvosta.

Miehet murtautuivat kultasepänliikkeeseen aamuyöllä lyömällä oven lasin lekalla rikki. Kuva: Ville Toijonen/Yle

Etelä-Karjalan käräjäoikeus on tuominnut ulkomaalaisen miehen törkeästä varkaudesta lähes kahdeksi vuodeksi vankeuteen.Mies on tuomion saaneen murtokoplan viimeisenä kiinni jäänyt jäsen. Muut ovat jo saaneet tuomionsa.

Mies murtautui syyskuussa 2019 kolmen rikostoverinsa kanssa Lappeenrannan kävelykadulla sijaitsevaan kultasepänliikkeeseen.

Miehet veivät mukanaan noin 130 000 euron edestä kelloja ja koruja. Lisäksi he tuhosivat liikkeessä omaisuutta noin 23 000 euron arvosta. Kultasepänliikkeen videotallenteella näkyy myös, että kaksi miehistä oli käynyt myymälässä murtoa edellisenä iltana tiedustelukäynnillä.

Ennen Lappeenrannassa tapahtunutta murtokeikkaa miehet olivat varastaneet polttoainetta Ypäjältä ja auton Ristiinasta.

Kolme tekijää jäi kiinni Suomessa, neljäs Unkarissa

Kolme rikoksen tekijöistä palasi myöhemmin takaisin Suomeen. He jäivät kiinni, ja heidät tuomittiin törkeästä varkaudesta ehdottomiin vankeusrangaistuksiin helmikuussa 2020.

Kaksi miehistä tuomittiin yhdeksi vuodeksi, 10 kuukaudeksi ja 15 päiväksi ehdottomaan vankeuteen ja kolmas kahdeksi vuodeksi vankeuteen.

Tänään tiistaina Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa tuomionsa saanut neljäs rikostoveri ehti pakoilla puolitoista vuotta ennen kuin hänet pidätettiin tammikuussa Unkarissa.

Hän on kertonut tulleensa Suomeen siinä uskossa, että pääsisi rakennustöihin. Hän oli kuitenkin liikkeellä kevyin varustein eikä hänellä ollut mitään rakennustöissä tarvittavia työkaluja mukanaan.

Työpaikasta oli kertonut yksi murtokeikkaan osallistuneista miehistä. Lappeenrannan-reissun todellinen tarkoitus selvisi miehen kertoman mukaan hänelle vasta silloin, kun nelikko ajoi Ristiinasta varastamallaan autolla kultasepänliikkeen eteen.

Poliisille mies oli kuitenkin myöntänyt käyneensä tiedustelureissulla kultasepänliikkeessä.

Rajavalvontaa vältellen maahan ja maasta pois

Syyttäjä on käyttänyt tuomion koventamisperusteena nimenomaan teon suunnitelmallisuutta, jota tukee myös matkareittien valinta.

Kaverukset ovat saapuneet Suomeen "kiertoteitse" Romaniasta Puolan kautta ensin Etelä-Ruotsiin. Sieltä he ovat jatkaneet matkaansa pohjoiseen ja tulleet Tornion kautta Suomeen.

Miehet olivat suunnitelleet reitin siten, ettei heistä jäänyt Suomen rajavalvontaviranomaisille mitään tietoja.

Kultasepänliikkeen videotallenteen perusteella miehet olivat toimineet suunnitelmallisesti. He olivat naamioituneet ja keräsivät saaliinsa nopeasti kasseihin. Varkaus tehtiin noin kolmessa minuutissa.

Murron jälkeen miehet poistuivat Suomesta Tornion kautta, mutta käyttivät eri reittiä kuin saapuessaan.

Tuomittujen oleskelulle Suomessa ei oikeuden mukaan ollut muuta tarkoitusta kuin murtautua kultasepänliikkeeseen ennakkoon tehdyn suunnitelman mukaan.

Saalis edelleen kateissa

Vankeusrangaistusten lisäksi miehet on määrätty yhteisvastuullisesti korvaamaan kultasepänliikkeen omistajalle 61 000 euroa sekä vakuutusyhtiölle 65 000 euroa.

Saaliista ei ole saatu mitään takaisin.

Otsikkoa ja artikkelia korjattu 30.3.2021 kello 22.08: Kyseessä oli törkeä varkaus, ei ryöstö, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.