Imatran vastaanottokeskus tyhjenee kesällä – työt loppumassa 17 työntekijältä

Vastaanottokeskus avattiin vuonna 2015, kun turvapaikanhakijoita tuli Suomeen paljon.

Imatran vastaanottokeskus kuvattuna marraskuussa 2015, kun se perustettiin. Kuva: Yle

Imatran vastaanottokeskus tyhjenee heinäkuun loppuun mennessä.

Maahanmuuttovirasto tiedotti tiistaina, että se irtisanoo Imatran ja Halikon vastaanottokeskusten sopimukset päättymään 30. syyskuuta mennessä.

Imatran vastaanottokeskuksen johtajan Lauri Perälän mukaan asiakkaita alkaa siirtyä pois Imatralta jo ennen kesää.

– Maahanmuuttovirastolla on aika hyvä rutiini näihin tilanteisiin. Sovimme Imatran vastaanottokeskuksen ja Maahanmuuttoviraston tilannekeskuksen kanssa asiakassiirroista. Ne tulevat alkamaan jo ennen kesää ja painottuvat perheiden osalta kesään niin, että meillä ei ole asiakkaita enää elokuun alussa, Perälä kertoo.

Imatran vastaanottokeskuksessa asuu noin 110 turvapaikanhakijaa, joilla on lakkauttamisen vuoksi edessä muutto.

Lisäksi vastaanottokeskuksen vastuulla on runsaat 80 turvapaikanhakijaa eri paikkakunnilla, kuten Lieksassa, Kiteellä ja Lappeenrannan seudulla asuvaa turvapaikanhakijaa. Heille Imatran vastaanottokeskuksen lakkauttaminen näkyy Perälän mukaan yhteyshenkilön vaihtumisena, mutta asuinpaikka ei muutu.

Työt loppuvat 17 työntekijältä

Imatran vastaanottokeskuksessa on tällä hetkellä 17 työntekijää. Heille lakkauttaminen tarkoittaa todennäköisesti töiden loppumista.

Imatran vastaanottokeskuksen työnantaja on Suomen Punaisen Ristin Kaakkois-Suomen piiri, jolle jää syyskuun jälkeen kaksi yksikköä: piiritoimisto Kouvolassa ja Mikkelin vastaanottokeskus.

– On epätodennäköistä, että kummastakaan löytyisi tehtäviä, joita voidaan tarjota vastaanottokeskuksen henkilöstölle, jolloin ainoaksi vaihtoehdoksi jää irtisanominen, Perälä sanoo.

Päätös ei yllättänyt

Perälän mukaan tieto vastaanottokeskuksen lakkauttamisesta ei tullut työntekijöille yllätyksenä. Imatran vastaanottokeskus perustettiin loppuvuodesta 2015, kun Suomeen tuli vuoden aikana ennätysmäärä turvapaikanhakijoita.

– Tiesimme jo silloin, kun tulimme töihin Imatran vastaanottokeskukseen, että tämä päivä koittaa joskus. Vastaanottojärjestelmä on rakennettu niin, että vastaanottokeskusten määrä mukautuu tilanteen ja asiakasmäärän mukaan. Nyt asiakasmäärä on ollut pitkään laskussa ja vastaanottokeskuksia pitää lakkauttaa, Perälä sanoo.

Hänen mukaansa on luonnollista, että SPR:n ylläpitämä vastaanottokeskus lakkautetaan maakunnasta, jossa on myös valtion ylläpitämä vastaanottokeskus. Etelä-Karjalassa se tarkoittaa Joutsenon vastaanottokeskusta Lappeenrannassa.

Maahanmuuttoviraston ylitarkastajan Mikko Välisalon mukaan ei ole vielä päätetty, minne turvapaikanhakijat Imatralta ja Halikosta siirtyvät. Asian selvittäminen alkaa hänen mukaansa nyt, kun vastaanottokeskusten lakkauttamisesta on päätös.