Hyppää sisältöön

Neljä henkilöä tuomittiin ehdolliseen vankeuteen ja korvauksiin laajasta nuuskakaupasta – peräkärryssä oli 172 kiloa nuuskaa ja taskussa yli 18 000 euroa rahaa

Käräjäoikeuden mukaan nelikko tilasi ja toi maahan yhteensä yli 200 kiloa nuuskaa.

Tulli takavarikoi kymmeniä laatikoita nuuskaa. Arkistokuva, joka ei liity tapaukseen. Kuva: Tullen

Lapin käräjäoikeus on tuominnut ehdollista vankeutta neljälle henkilölle nuuskan maahantuonnista ja myynnistä. Käräjäoikeus katsoi kahden miehen ja aasialaispariskunnan toimineen yhdessä. Pariskunta sopi kaupoista, neuvotteli hinnoista, hakuajankohdista ja -paikoista sekä järjesteli kuljetuksia. Miehet toivat nuuskat Haaparannalta ja pariskunta haki ne vuokratusta mökistä Ylitornion Aavasaksalta.

Nuuskaa tuotiin huomattavia määriä. Tulli pysäytti aasialaisten auton viime marraskuussa ja takavarikoi peräkärrystä löytyneet 172 kiloa eli 45 laatikkoa nuuskaa. Pariskunnalta takavarikoitiin myös iso määrä käteistä: naisen takin taskusta löytyi yli 18 000 euroa ja heidän asunnostaan lisäksi yli 21 000 euroa.

Oikeus katsoi, että kaikkien neljän tarkoituksena on ollut hankkia nuuskaa Ruotsista yli sallittu määrä, tuoda se maahan, välttää verot ja myydä nuuska eteenpäin Etelä-Suomessa. Oikeuden mukaan nuuskan salakuljetus ja myynti on ollut suunnitelmallista ja laajaa.

Oikeus: veroja vältettiin kymmeniä tuhansia euroa

Käräjäoikeuden mukaan nelikko tilasi ja toi maahan yhteensä noin 211 kiloa nuuskaa viime vuoden syys–marraskuussa. Oikeus laski, että toiminnalla vältettiin lähes 80 000 euron verot.

Lisäksi toinen nuuskaa maahantuoneista miehistä oli tuonut yksin nuuskaa useita kertoja yhteensä yli 150 kiloa vuosina 2019–2020. Oikeuden mukaan hän oli välttänyt veroja kaikkiaan 58 000 euron edestä.

Kaikki neljä tuomittiin törkeästä veropetoksesta ja salakuljetuksesta. Lisäksi pariskunta sai tuomion laittomaan tuontitavaraan ryhtymisestä. Muut tuomittiin yhdeksi vuodeksi ehdolliseen vankeuteen, toinen nuuskaa tuoneista miehistä sai yhden vuoden ja neljän kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen.

Nelikko määrättiin korvaamaan Verohallinnolle vältettyjä veroja 14 500 euroa. Lisäksi nuuskaa yksin tuonut mies tuomittiin korvaamaan vältettyjä veroja 58 000 euroa.

Käräjäoikeuden tuomio ei ole lainvoimainen eli siitä voi valittaa ylempiin oikeusasteisiin.

Lue lisää: